Status etter to kamper, pre-match og innsamling

Vi ser på hvordan laget har fremstått de to første kampene, hva vi kan forvente i kveld, hvordan Vålerenga bør føre saker i media og ikke minst – Gi en slant til breddeklubben. Krisen er langt fra over.

To kamper spilt. Hva vet vi så langt?

Mitt ønske for Fagermos Vålerenga er et lag med mer stabilitet, mer struktur, høyere bunnivå og mer plan. Ikke starte kamper og gå ned 3-0, ikke kåle det til og slippe inn enkle mål.

Vi er to tilskuerløse kamper inn i en sesong etter en enormt lag pre-season, så det er mye som ikke er normalt. Vi vet fra tysk fotball at hjemmebane-fordelen nærmest forsvinner, for eksempel.

Så hva har jeg sett? Jeg har i alle fall sett at vingene nå stikker tidligere når vi vinner ballen. Og de løper stort sett rett ned, og får med indreløperne fremover. Backene holder seg stort sett bak vingene, overlapp kommer sjeldnere. Selv om Sam gjør det noen ganger. Jeg syns vi har mer struktur. Og i perioder forsvarer vi oss bra.

Men laget har åpenbart langt igjen – det skulle bare mangle.

Stabæk og dommerskandaler

Stabæk ble en sånn kamp hvor alle sitter og diskuterer hvordan det hadde gått om dommeren hadde gjort ditt og datt. Da mister kampen mye verdi synes jeg, og det er fryktelig synd. Det er jo oransje-rødt, antagelig mest rødt, på Luc Kassi når han helt bevisst stempler Lekven som kommer taklende. Kort Lekven – javel! Deretter sover forsvaret, og nevnte Kassi kan smadre inn utligningen – og samtidig smadre Borchgrevink med det som ser ut som en albu rett i hodet. Borch er så ute til behandling da Kassi spiller seg fri på hans side, før det er ballwatching og dårlig retur og alt på en gang. Der har vi en sånn blipp vi så mye av under Deila, hvor hele laget mister konsentrasjonen på en gang. Det er uholdbart, og jeg mistenker at Fagermo er enig i det.

Deretter har vi Herolind Shala som prøver å gå rundt Amankwah. Sistnevnte tar to steg ut og støter med begge armene i mellomgulvet hans. Shala hopper, kanskje litt for å hoppe unna, men han vet jo han blir tatt også. Dette er en helt ordinær hendelse man ser i alle kamper, og som regel er det frispark til Shala. Kanskje dommer kan finne på å vinke spillet videre. Hva det ALDRI er, er gult kort til Shala.

NFF har nå kunngjort at Shalas karantene oppheves, og han er dermed klar mot Odd i kveld. Det er viktig. Jeg er egentlig mer lettet over at han ikke fikk karantene for rakninga på dommeren i ettertid – og jeg vet at en del av våre “venner” på Romerike er fra seg over dette, fordi deres egen spiller fikk karantene for kritikken i etterkant etter en lignende greie.

Bruk media

Her tror jeg medietrykket har spilt en stor rolle. Jeg husker når jeg begynte å se på fotball på midten av 90-tallet. Den gangen var dommerne hellige kuer. Ikke bare stilte aldri media spørsmålstegn ved veilaktige avgjørelser, det ble ikke en gang anerkjent av tv-kommentatorer. Og å få dommeren til å uttale seg i etterkamt var bare å glemme – de prøvde ikke en gang. Dommerne hadde full munnkurv og var 100% skjermet fra alt. Slik er det ikke lenger. De blir nøye vurdert under kampene, situasjoner tas opp i ettertid, og de kan finne på å stille opp til intervju. Saggi gjorde det etter kampen, og jeg vet mange sier at det ikke hjelper – men jeg tror det gjorde det. Ok, skaden i kampen var skjedd, men det står litt respekt av han å ta den på direkte TV etterpå. Og jeg tror det hjalp oss i ankesaken.

Mediemessig er Vålerenga og Fagermo en god match. Det Fagermo sier i Vålerenga-jobben bærer mye, mye lengre enn det han sa som Odd-trener. Det tror jeg han begynner å merke. Og det bør vi være bevisst på. Vålerenga bør bruke media bevisst for å føre saker til sin fordel. Rosenborg har gjort dette i evigheter, men var spesielt rå på det med Nils Arne Eggen – mannen som løp utpå banen og hoppet på ryggen til dommeren midt under kamp mens alle bare synes det var artig.

Jeg sier ikke at vi skal gå full Kalle Rummenigge og Bayern, men klubben bør bruke gjennomslaget man har i media til sin fordel.

Odd i kveld

Kampene kommer fort nå. Nå skal vi til nok en bane jeg føler vi ikke har særlig god statistikk på, men i følge Nifs-databasen er 13-8-10 på Falkum. Også tok vi et seriemesterskap der, da. Det er jo også noe å ha med seg.

Tollås Nation sies å være ute igjen dessverre. Men Shala er med, og det er antagelig også vår nye mann Benjamin Stokke, som vi antar skal inn i et rotasjonssystem med Matti Vilhjalmsson ettersom kampene kommer tett her. Samtidig mistenker vi at Peter Michael blir leid ut til Obosligaen, som skal i gang nå snart.

Underlig signering dette med Stokke, selv om han antagelig ikke koster veldig mye. Han kommer gratis og har kontrakt ut året. Allikevel er det jo litt spess at vi signerer en spiller Fagermo avkreftet for noen dager siden – mens ansatte i klubben ellers fortsatt er helt eller delvis permittert. Jeg vet ikke hvor musikalsk dette klinger, men det forutsetter vi at de ansvarlige har på det rene. For det er jo alltid orden på sånt i Vålerenga.

Så hvordan går det i kveld? Fagermo kjenner Odd ut og inn, de vil sikkert veldig gjerne slå han. Børven er antagelig borte for Odd,

Gi en medlemskontigent

I Aftenposten kan vi lese at Vålerenga har 1,4 millioner i ubetalte treningsavgifter. Eller sagt på en annen måte: Foreldre har ikke råd til å betale treningsavgiftene for kisa. Vanligvis får klubben inn 95% av treningsavgiftene, nå er det 60%. Det er rimelig dramatisk, og noe å huske på for de av oss som fortsatt har jobb.

Derfor har klubben, med keeperlegende Tore Krogstad, startet en innsamling. Innsamlingen skal:

  • Sørge for at færrest mulig slutter med fotball
  • Sørge for at flere lavinntektsfamilier begynner med fotball
  • Sørge for å opprettholde god aktivitet rundt barne- og ungdomsfotballen

20% av midlene vil bli delt mellom andre Oslo-klubber som opplever samme utfordring.

Dette er et meget godt intiativ – Gi her!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *