Tap for rekruttene i siste hjemmekamp

Odin Thiago Holm spilte hele kampen for Vålerenga 2. Foto: Eivind Hauger / Flickr

Vålerenga 2 stilte overraskende sterkt mot Moss hjemme på Valle i går, men det ville seg ikke. Moss vant 1-0, men det er ikke det som er det mest oppsiktsvekkende med den kampen.

Til tross for at flere av a-lagsgutta hadde kommet med fly fra Bodø samme formiddag startet Vålerenga 2 med bla Bjørdal som stopper, Felix Horn Myhre på midten samt Benjamin Stokke og Bård Finne på topp.

Det kan virke lovende det mot bunnlaget Moss, men de beste kampene rekruttene har spilt i år har ofte vært uten særlig innslag av voksne a-lagsspillere.

Moss sto med fem poeng før kampen, og spilte således en potensielt avgjørende kamp mot nedrykk, selv om det sannsyligvis ikke ville bli noe.

Som vi alle vet skal avdelingen deles i to, og lagene på øvre halvdel spille videre innbyrdes for å avgjøre opprykk. Skjebnen til lagene på nedre halvdel var uviss da lagene gikk ut på gressmatta.

Når dommerene til denne kampen ble satt opp var det antageligvis sett på som en potensiell skjebnekamp for Moss FK. Da er det jo rimelig spesielt at dommeren i kampen, Sebastian Mikalsen, dømmer for Rygge IL. Ikke bare det, han er tidligere aktiv Moss FK-supporter, og engasjerte seg såpass at han ville skrive i klubbens program som 16-åring i 2008.

En titt på de gamle nettsidene til Kraakevingen.com i Wayback Machine viser at han figurerer på banehopperlista dems så sent som i 2014, med 22 baner. Vi må derfor anta han har vært en temmelig aktiv supporter, og antagelig medlem i supporterklubben.

Han har også vært aktiv dommer i Moss FK, og da også medlem i klubben.

Nå spilte jo Vålerenga 2 ikke en veldig god kamp, og Finne, Bjørdal og Stokke ble byttet ut til pause (Antagelig planlagt, men dog). Moss spilte intensivt og oppførte seg som et lag som virkelig kjempet for noe. VIF 2 blåste flere muligheter til å score, men det ble Moss som tok ledelsen på en keepertabbe av Kjetil Haug etter 60 minuttter. Haug reddet dog ei straffe i 1. omgang.

Ca midtveis i 2. omgang kom plutselig nyheten om at det ikke blir nedrykk, og at sesongen for lagene på nedre halvdel avsluttes når første del av seriespillet er over, altså etter neste runde. Moss-gutta kjempet allikevel hardt, og Vålerenga forsøkte å spille med høyt tempo, men var ofte lite presise. Når de kom til en sjanse ble det sløsing.

Så satt man også med en følelse av at dommeren la lista sykt lavt, og blåste flere usakelige frispark mot Vålerenga ettersom kampen gikk mot slutten. Det ble frispark mot oss omtrent hver eneste gang Enga var i angrep når de pushet for utligning. En av våre gutter rotet også ballen utover sidelinja og skøyt den i veggen i frustrasjon, slik at ballen spratt ut igjen på banen. Klink gult kort fra kampens dommer, som ellers lot Moss slippe unna med mye sabotasje.

Jeg får litt dårlig samvittighet for å skrive dette, for det er ikke unaturlig at en ung fotballsupporter ender opp med å bli dommer. Vi har hatt en av de sjøl, vi. Og herren skal vite at vi trenger dommertalenter.

Men fotball-Norge er lite. Bare at en dommer som tilhører Rygge IL blir satt opp til å dømme Moss FK i en potensiell skjebnekamp er skandaløst.

Døvle har såvidt jeg vet aldri dømt Vålerenga eller Vålerenga 2, og jeg kan ikke se for meg at han noen gang kommer til å gjøre det.

Det er vel divisjonsforeningen som tar ut disse dommerne, hvis jeg ikke tar feil. Jeg skulle likt å vite hvem som sto bak den fullstendig tankeløse beslutningen. For det de gjør her er å sette den dommeren i en veldig vanskelig situasjon. Finnes det INGEN andre dommere å ta av i Oslo/Viken fylke til akkurat denne kampen?

Med tap her så er sjansene for Vålerenga å klatre over streken for å fortsette sesongen borte. Det er synd, for nå avsluttes sesongen borte mot Alta neste runde. Talentene får ikke spille flere kamper i år, og a-lagsspillerne som er utenfor laget får ikke holde seg i form.

Uten at det var dommerens feil, for gutta spilte ikke bra nok. Men det som ER bra er at vi har et av Norges beste 2. lag, og neste sesong får de fortsatt god matching i Postnord-Ligaen!