Engamorgen fredag 15/5-15: Bislett eller Ullevaal?

Lyn - Vålerenga på Bislett i 2012.
Lyn – Vålerenga på Bislett i 2012.

I morgen er det “fotballens festdag” med Vålerenga mot Mjøndalen, men i dag er det debatten mellom Bislett og Ullevaal Stadion som vi tenker mest på.

Bakgrunnen for at dette kommet opp nå er en artikkel i sporten.com hvor det kommer fram litt ymse tall om de to alternativene. Som kjent går kontrakten til Vålerenga med Ullevaal Stadion ut etter årets sesong, og vi mangler et hjem i 2016 og halve 2017 – så fremt alle detaljer går i orden med vår nye Vålerenga Stadion. Innflytting der vil skje før skolestart 2017 så vi kan vel regne med juli eller august hvor vi endelig får en ordentlig hjemmekamp.

Men hvor skal vi spille før det?

Det koster Vålerenga åtte millioner kroner å spille på Ullevaal per sesong. Dette inkluderer, så vidt jeg vet, vaktmannskaper og alt som følger med å ha en plettfri gressmatte. Kiosksalget ser vi ikke ei krone av, ei heller bruken av Ullevaal Business Class. Vi har “Henger’n” som VIP-område på kampdagen. Vi får ikke noe av tribunesponsoratene, men kun reklamene på indre bane. Kapasiteten er rundt 28.000.

Bislett vil være et langt rimeligere alternativ. Oslo Kommune vil kreve rundt to millioner kroner i leie, men da må Vålerenga stå for det meste på kampdagen selv. Kiosksalget får vi, samt de samme reklamebetingelsene som på Ullevaal. Er det VIP-område på Bislett? Tror ikke det. Kapasiteten er rundt 15.400.

Fordeler og ulemper? 

På Ullevaal vil vi spille på en topp moderne fotballstadion. Det er parkering i umiddelbar nærhet, vi har et eget T-banestopp, det går busser fra Ringveien og trikken stopper en ti minutter unna. På Bislett vil det være håpløst med parkering, men har både trikk og buss i umiddelbar nærhet. Bor du sentralt i Oslo er det liten forskjell, men med en gang du bor litt i utkanten vil det være vesentlig vanskeligere å komme seg til Bislett kontra Ullevaal da bil i sentrum ikke er spesielt gunstig.

På Bislett vil vi spille på en friidrettsarena. Får du plass langs en av langsidene blir det litt lengre ut til banen enn på Ullevaal, men ikke verre enn at det er så å si lik sikt. Problemet er når disse langsidebillettene er solgt og vi må begynne å bruke svingen som alternativ. Vi har lenge klaget over kikkertsvingen på Nadderud – det blir ikke bedre på Bislett for å si det sånn. Først har du 50 meter å se fram til det første målet, så ytterligere 100 meter over til det andre. Offside? Ja, hvis du sier så.

Tak eller ikke tak

Mitt inntrykk er at dem som er veldig pro Bislett er dem som forventer å få plass på langsiden. Spørsmålet er hvordan disse vil se på Bislett om det blir bestemt at Klanen/Ikaros skal ha plasser i svingen. Er du da like ivrig på å flytte? Når det regner blir du våt på Ullevaal om du sitter på de nederste fire-fem radene. På Bislett blir du våt om du ikke har plass helt øverst på hovedtribunen eller på “Store Stå”. Tribunen på hovedtribunen er så kort at den kun dekker øvre halvdel. I svingen bør du ta med deg regntøy.

Tilskuermessig er det relativt likt fram til en 5-8.000 tilskuere, men himmel og hav forskjell på alt som eventuelt kommer over dette. Ved å spille på Bislett klarer vi å tilfredsstille kjernen av publikumet vårt, dem som er på samtlige kamper, men vi gjør det vanskelig for dem som dukker opp nå og da. I enkeltkamper denne sesongen skal vi klare å ha opp mot 15.000 tilskuere, men dette blir ekstremt vanskelig på Bislett. Men når kun 4.000 dukker opp i en lørdagskamp mot topplaget Stabæk vil leiekostnadene gjøre at Bislett er mer attraktivt.

Ønske om å tjene penger

At kiosksalget vil tilfalle Vålerenga gjør at vi må få til en løsning som utnytter potensialet som finnes om vi velger Bislett. Jeg er en av dem som lar meg irritere voldsomt av arrangører i Norge som ikke vil tjene penger på velvillige tilskuere. Da Telenor Arena inviterte til standupshow med Jerry Seinfeld for noen år siden, måtte man ut av hallen for å kjøpe drikke. Foran den ene boden hvor man solgte øl, sto folk ti meter i bredden og femti meter bakover. De fire personene som tappet for harde livet hadde en håpløs oppgave. Stort bedre var det ikke i de to bodene hvor man kunne kjøpe brus i 0,4 kopp tappet fra 1,5-litersflasker. Med en salgspris på 75 kroner, klarte ikke de tre unge jentene i bua å tappe fort nok for tørste publikummere. En flaske Cola til 15 kroner ville gitt nesten fire kopper á 0,4 liter ganger 75 kroner. Det vil si en profitt på 285 kroner for hver flaske de solgte. Man skulle tro Telenor Arena ønsket å tjene disse pengene, men den gang ei.

Jeg har reist mye i USA og sett stort sett all mulig av sport man kan se der borte. Likhetstrekkene for dem alle er at de virkelig ønsker å selge produkter til tilskuerne. Inne på stadion var det hele tiden folk som spurte om du skulle ha en øl til, en brus, en kringle eller et pizzastykke. Og folk var både sultne og tørste utnyttet dette. Jeg er derfor redd for at Vålerenga går i “dugnadsfella” på Bislett, eventuelt Vålerenga Stadion, og har noen uerfarne folk bak disken som driter i om dem selger en pølse eller en lunken Cola før pausen er over.

Det skal ikke være masete, men dersom du ønsker å svi av en hundrings på stadion mener jeg du skal få mulighet til det – uten å gå glipp av kampen. Her har vi mye å lære av amerikanerne. Og kanskje det er greit med et læreår på Bislett før vi får vår egen stadion?

Alt i alt er det et vanskelig regnestykke Vålerenga må starte på. Seks millioner kroner spart i leiekostnader kontra tapte publikumsinntekter.

Avgjørelse i mai

Uansett blir dette bestemt i løpet av de neste par ukene.

– I løpet av mai skal vi ta en beslutning på hvor vi spiller neste år, sier daglig leder i Vålerenga Fotball AS Stig-Ove Sandnes til Sporten.com.

På den ene siden har vi Ullevaal Stadion.

– Dette er Norges mest moderne stadion, med alle fasiliteter du kan tenke deg. Vålerenga har fått tilbud om de gunstigste betingelsene i hele Tippeligaen, forteller administrerende direktør i Ullevaal Stadion AS, Jack Hemmestad, og legger til:

– Vi tjener ikke et eneste øre på avtalen med Vålerenga.

På den andre siden har vi Bislett Stadion.

– Kommunen har vært i samtaler med Vålerenga og kommunen er positiv til toppfotball på Bislett Stadion, men det er ikke tatt en beslutning på dette enda, sier kommunikasjonsdirektør Alise Davidsen i Bymiljøetaten i Oslo kommune til Sporten.com.

Hvor vil du at Vålerenga skal spille? Bruk kommentarfeltet!

 

2 kommentars på “Engamorgen fredag 15/5-15: Bislett eller Ullevaal?

  • 15. mai 2015 i 14:31
    Permalink

    Jeg er ikke blant de som er på hver eneste kamp, men jeg følger veldig tett med. Hehe. Likevel går min stemme absolutt til Bislett. I mitt regnestykke er det alternativet mange millioner rimeligere. Da kan vi spare den ene millionen, og bruke resten på en skikkelig publikumsspiller.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *