Spillerlogistikk og Vålerenga: Hvordan tenker klubben?

Kjetil Rekdal. Foto: Grydis.no
Kjetil Rekdal. Foto: Grydis.no

Det har vært et særdeles hektisk overgangsvindu for Vålerenga i sommer, og mer kommer til å skje. Vi gir deg siste insidenytt fra korridorene på Valle.

Ruben Kristiansen er den siste som fikk merke øksa til Vålerenga. Han spilte mot Real Madrid søndag, men satt på flyet til Bergen og skrev under for Brann dagen etter. Hvorfor ble han solgt nå?

Kristiansen var ikke med i Kjetil Rekdals framtidsplaner og ville sannsynligvis blitt satt på benken i seriestarten 2016. Det betyr ikke at han var et feilkjøp, for da Vålerenga henta ham så var han akkurat det vi trengte. Han gjorde også en god jobb i fjor, men har vært ustabil i år. For et lag i økonomisk krise med ambisjoner om en plass midt på tabellen, passet han perfekt. Men for et lag som skal kjempe om medalje, og etter hvert også gullet, er han rett og slett ikke god nok.

Vålerenga står da overfor et valg: Skal vi selge ham nå og få tilbake 2/3 av det vi betalte for ham, eller skal vi vente til vinteren og få tilbake noen skarve hundretusener? For Vålerenga var det en no-brainer. Aldri i verden om Brann hadde betalt i underkant av to millioner kroner for en benkesliter i Vålerenga med bare ett år igjen av kontrakten til vinteren. Men nå, for en klubb med opprykksplaner, passer han perfekt og dem kunne legge disse pengene på bordet.

Mange mener Kristiansen havnet i unåde hos Rekdal og det var derfor han måtte gå. Dem som mener dette må vite at det langt i fra er Kjetil Rekdal som er enehersker på dette området. Ja han har det siste ordet, men det er et helt team som vurderer spillerlogistikken til enhver tid i Vålerenga. En av disse er Tor-Olav Trøim som i sin tid betalte hele overgangssummen for å hente Kristiansen til Oslo. Han var krystallklar på hva han mente Vålerenga måtte gjøre: Selg!

Skal vi så satse på Näsberg ut sesongen med Rasmus Lindkvist som backup? Nei. Vålerenga skal hente inn en erstatter for Kristiansen i dette vinduet som stenger om nøyaktig én uke. Vålerenga har god oversikt over markedet og har peilet seg ut en mulig erstatter. Om dem får hente han i sommer, eller om dem må vente til januar, er fortsatt usikkert. Må dem vente til januar vil Vålerenga i så fall hente inn en leiesoldat som kan spille i høst. Uansett om det blir det ene eller det andre vil denne spilleren være bedre enn Ruben Kristiansen.

For når en spiller forlater Vålerenga skal vi erstatte ham med noen bedre. 

Sivert Heltne Nilsen og Niklas Gunnarsson er to klare eksempler på dette. Begge ble henta til klubben da vi lå med brukket rygg og måtte forsterke laget med noen billige, relativt gode spillere, men nå er vi et topplag som må sikte høyere. Nilsen er erstattet av Melker Hallberg, mens Gunnarsson er erstattet av Robert Lundström. Begge er et par knepp bedre enn dem som forlot oss. Hallberg er riktignok her kun på lån, men har allerede vist seg fra en meget imponerende side. Da A-laget hadde treningsfri i går, tok Hallberg, Daniel Fredheim Holm og “Moa” seg en tur på treningsfeltet. Alle tre vil i bedre form og vil gjøre en innsats for klubben. Slike holdninger elsker vi.

For Kjetil Rekdal er dette ikke en ny måte å tenke fotball på. Da han tok over klubben i 2001 spilte vi i 1. divisjon og måtte hente spillere deretter. Etter hvert som vi tok steget oppover måtte den første runden av spillere erstattes av noen bedre. Derfor blir gjennomtrekket også som det har vært både i første og andre omgang med Rekdal som hovedtrener. Har en spiller nådd sitt potensial, og Vålerenga sikter enda høyere, må han erstattes.

En som har fått mye kjeft blant vålerengafansen er Deshorn Brown. Han har lidd kraftig under mangelen av skadde Fredheim Holm og Rasmus Lindkvist, men også en Zahid som ikke helt har funnet formen. Men han jobber knallhardt, både i kamp og på trening, for å bli bedre. Målene har uteblitt, men Vålerenga mener fortsatt han kan spille en viktig rolle for klubben i tiden framover. Dersom det ikke skulle vise seg å stemme, kan det imidlertid hende at Vålerenga må kutte tråden og la han gå før han spiller seg ned i null verdi. Men det er det samme med Brown som de andre nevnt over her. Dersom han ikke tar steget opp og fram er framtiden forseglet. Måten Brown spiller på nå er bedre enn hva han gjorde tidligere i sesongen. Legg merke til ham i neste kamp. Se hvordan han jobber. Gi han litt mer tid.

Mye har endret seg på disse få månedene fra forrige overgangsvindu stengte til dette ble åpnet. “Moa” var en helt urealistisk tanke for bare noen måneder siden, men ble plutselig aktuell i sommer. Og nei, Vålerenga betalte aldeles ikke seks millioner kroner i sign-on-fee for ham. Det tallet er oppblåst som bare de beste tabloidene kan få til. Vi må slutte å tro på alt som skrives om Vålerenga i pressen. John Arne Riise er heller ikke aktuell for Vålerenga, selv om han trener med oss nå. Det er ingenting å si på profesjonaliteten til sunnmøringen, men han har kontrakt med en indisk klubb og Vålerenga kommer ikke til å hente han på lån til våren heller. Vi ser oss om etter unge, gode spillere med framtida foran seg. Ikke dyre spillere på hell.

Det er mange spillere som har en kontrakt som går ut etter årets sesong. For noen er det klart hva som kommer til å skje, mens andre spiller for sin fremtid i klubben. Om Kjetil Wæhler forlenger er helt opp til han selv om han ønsker å ta et år til. Morten Berre er nok ferdig som spiller. Lars Hirschfeld forsvinner. Alex Mathisen har gjort en meget god jobb i det siste og ligger godt an. Daniel Braaten har høstsesongen på å bevise at han hører hjemme i norgestoppen. Den øvrige keepersituasjonen er foreløpig uviss. Med mindre noe drastisk skjer i høst er det ingen av de eldste juniorspillerne som får kontrakt heller.

Målet denne høsten er å sikre oss medalje og europacupspill neste sesong. Til vinteren vil vi gjøre en hel del endringer for å forsterke troppen til den holder et nivå på høyde med, om ikke bedre enn, de beste lagene i Norge. Det betyr at noen må ut og noen må inn – som med fotballklubber flest. Det hele handler om timing. Kjøp og salg på de rette tidspunktene for de rette pengene. Vålerenga er svært heldige som har en entusiastisk Tor-Olav Trøim i kulissene som virkelig ønsker å bidra til å sende Vålerenga ut på veien mot verdensherredømme.

 

 

 

Èn kommentar på “Spillerlogistikk og Vålerenga: Hvordan tenker klubben?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *