Engamorgen 25. februar: Litt for passivt i Spania

Deshorn Brown scoret for Vålerenga igjen i går. Foto: Grydis.no
Deshorn Brown scoret for Vålerenga igjen i går. Foto: Grydis.no

Vålerenga tapte mot Ansji i gårsdagens kamp. Vi ser nærmere på denne, samt at Fifa skal velge ny sjef, og at Vålerenga Hockey reiser på bortetur til Manglerud. Alt i dagens Engamorgen.

Alt i alt ble det en litt rar kamp mot russiske Ansji på Marbella Football Centre i går. Dette bygger vi på en Ansji-stream som var preget av ett kamera, ingen kommentator, men med lyd og zoom. Det betyr at man i bakgrunnen hørte forbipasserende fotballpersoner, haner, vind, plystring og mobiltelefoner, fra banen spredte tilrop “davai, davai” eller “stå på”.

Det var ikke det eneste rare. Kampen var tidvis stillestående, men også tidvis preget av høy temperatur og overraskende høyt tenningsnivå. Mange – både hos Vif og Ansji – gikk i overkant hardt til i duellene.

Vålerenga slapp til russerne mer enn motsatt, og Ansji hadde kampens første store målsjanse etter drøye halvtimen. Denne ble blokkert til corner. Fem minutter senere spilte Simen Juklerød enkelt til Deshorn Brown som hælflikket fikst gjennom til seg selv og leverte et OK skudd som keeper reddet. Vår største sjanse før pause, men omgangen var ikke over.

Vi lot Ansji gå, holde på med sitt uforstyrret. Og Yannick Boli ble spilt fri på 14 meter, hvor han snudde opp og skjøt flott opp i vinkelen. 0-1. Det er ikke keepers feil, men med å gå tettere i mann burde flere av spillerne i forsvar eller på midtbane på vår høyre side burde stoppet dette før det ble så farlig.

Annen omgang

Som den første startet andre omgang litt tafatt. Vif satte inn et offsidemål etter fem minutter, og gjorde noen bytter like etter. Etter 20 minutter jobbet Deshorn seg godt gjennom, skjøt og keeper reddet igjen lett. Noen minutter senere felte en klønete Marcus Sandberg en Ansji-angriper, og det ble straffe. I vanlig kamp ville det antakelig vært utvisning også. Boli tok straffen også, chippet den midt i mål etter at keeper hadde valgt en side og 0-2. Fem minutter senere fikk Vålerenga frispark i en situasjon som kunne gått hvilken vei som helst.

Christian Grindheim fant pannebrasken til Deshorn Brown, som vi mistenker at var i offsideposisjon, men dommern dømmer: 1-2.

Så begynte det å bli etterslenger og barnslig uthaling av tid fra russerne. Når Castro og en russisk spiller omtrent ved full tid kjempet om ballen, falt russeren oppå denne og tok den i hendene. Frispark Vif. Castro forsøkte å få tak i ballen, dyttet bort russeren, og fikk et bestemt kvelertak til svar. Gult til Castro og rødt til russeren, synes korrekt.

Aperopet mener det alt i alt er en kamp som står til OK minus. Vi skulle gjerne vært mer besluttsomme i forsvar, og den presisjonen vi tidvis så fra Rino Falk Larsen og Grindheim, samt den arbeidsintensiteten vi så fra Elías Már Ómarsson og Brown, burde gjerne manifestert seg i mer framdrift og flere ordentlige offensive muligheter.

Ingen spiller seg ut av laget i denne kampen, men det er kanskje heller ingen som spiller seg til en fast plass på laget.

Hele kampen ligger fortsatt her, for den som har lyst til å se den

Ansji har også laget en liten kavalkade over høydepunkter i kampen. Her får man de tre målene, og en lengre sekvens med Niklas Castro og det røde kortet til en av Ansjis spillere mot slutten av kampen.


Klubbens sider har foreløpig ikke levert mer om kampen, men det kommer vel i løpet av formiddagen. Enn så lenge får vi ta til takke med Sporten.com og Dagsavisen som begge er blant de som bringer videre NTBs melding om kampen. Disse har ikke fått med seg utvisningen, og later til å mene at resultatet er det mest vesentlige i en treningskamp tre uker før seriestart.

Også i Branns kamp mot russisk motstandpå La Manga gikk det hett for seg. Her var motstander Rubin Kazan, og resultatet 0-0.


Mer fra Spania

Klubben har lagt ut en sak om Sander Berges opptrening. Den er interessant fordi den gir et bilde bak det man vanligvis ser av fotballspillerne våre. Og man får se hvor godt trent fysioen til Vålerenga faktisk er. Aperopet er like imponert som Berge og reporter Tina Wulf.


Presidentvalg i Fifa

Idrettens voldgiftsdomstol, CAS har avvist prins Ali bin Al-Husseins anmodning om å utsette valget av ny FIFA-president. Husseins ønske? Gjennomsiktige stemmekasser så det skulle bli vanskeligere å jukse. Dermed går valget av stabelen i morgen.

Kandidatene:

  • Tokyo Sexwale (62, Sør-Afrika)
  • Jerome Champagne (Frankrike, 57)
  • Sjeik Khalifa (49, Bahrain)
  • Gianni Infantino (45, Sveits)
  • Prince Ali bin Al-Hussein (Jordan, 39)

Favorittene er Khalifa (som har et meget frynsete rykte knyttet til menneskerettigheter) og Infantino (som NFF støtter, og som har sittet som Uefa-generalsekretær siden 2009). Også han har forbindelser til tvilsomme hendelser i europeisk fotball.

For de som mener at virkelige reformer og brudd med det gamle er viktig, sender også Infantino et underlig signal.

Fifa selv finner tiden rett før valget som en passende tid å bringe nyheten om at ankeinstansen har bestemt ut at utestengelsene av Sepp Blatter og Michel Platini skal reduseres fra åtte til seks år. Den formildende omstendigheten Fifa legger til grunn er at begge de to korrupte og kleptokratiske (våre ord, ikke Fifas) lederne har lagt ned en innsats for fotballen gjennom mange år.

Aperopet minner om hva de to er utestengt for: Brudd på art. 13 (allmenne regler for oppførsel), art. 15 (lojalitet), art. 19 (interessekonflikter) og art. 20 (Tilby og motta gaver og andre fordeler) i FIFAs etiske retningslinjer.

Fifa anbefaler videre sine presidentkandidater å unngå å diskutere skandalen forbundet er oppe i. De fem kandidatene skal ikke komme i veien for Fifas offisielle budskap, avslører Wall Street Journal. I stedet oppfordres kandidatene til å vektlegge de pågående reformene. Det mest spesielle slik Aperopet ser det er hvordan memoet også inneholder eksempler på hvordan man skal uttale seg. Så hvis morgendagens vinner sier “The president’s role will be strategic and ambassadorial and no longer executive,” så vet du hvor han har det fra.

For de av oss som ønsker åpenhet innen fotballens organisasjoner er det ikke altfor mye som gir gode utsikter.


Mer om ytringer og fotballfolk

I Nato-landet Tyrkia er det også trøbbel knyttet til fotball, ytringer og åpenhet. Engelske The Guardian melder at Hakan Şükür, Tyrkias mestscorende på landslaget noensinne, senere valgt inn i det tyrkiske parlamentet, kan idømmes inntil fire års fengsel for å ha fornærmet president Recep Tayyip Erdoğan på Twitter.

I en anekdote kan det nevnes at den daværende ordføreren i Istanbul, jepp nettopp Erdoğan, foresto vielsen da Şükür giftet seg live på tyrkisk TV i 1994 med sin første kone Esra Elbirlik.


Alle mann til garasjen!

Så skal vi til Manglerud for å se på garasjen deres og spille hockey. Selv om Manglerud ikke er et veldig godt hockeylag, er det likevel en potensielt vanskelig bortekamp. Sist vi var der var det en sinnsykt lang straffekonk som vi vant. Og på Jordal i januar var det tilsvarende enkelt.

Jevnt over er det forholdsvis to gjerrige lag som scorer lite mål som møtes i dag.

Siden Frisk Asker og Storhamar møtes samtidig, vil en seier i garasjen medføre at Vålerenga enten bedrer forholdet til Frisk Asker (vi er tre poeng bak), Storhamar (som vi er to poeng foran) eller begge.

Så det er svært viktig å vinne for å fortsatt ha los på fjerdeplassen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *