Engamorgen torsdag 17. mars: Vålerenga med det 10. største budsjettet

Kjetil Rekdal har ikke mye penger til rådighet. Foto: Grydis.no.
Kjetil Rekdal har ikke mye penger til rådighet. Foto: Grydis.no.

Money can’t buy me love heter sangen, men sjansen for å vinne noe i dagens fotball er mager uten penger. Vålerenga har bare fem lag bak seg på oversikten over totalbudsjett i Tippeligaen denne sesongen. I tillegg er blussing er gjort ulovlig, Vålerenga Hockey speller og vi promoterer Vålerenga-musikk – alt i dagens Engamorgen!

Vi starter Engamorgen med dagens viktigste begivenhet: Kvartfinalekampen mellom Vålerenga og Frisk Asker på Jordal Amfi. Kampstart er klokka 19.00. Frisk Asker leder 2-1 i kamper etter seieren mandag, og Vålerenga må mest sannsynlig vinne i dag for å ha muligheten på avansement til semifinalen.

Her er en forhåndssak på klubbens nettsider.

Dersom du ikke kan komme deg på Jordal, går kampen direkte på TV 2 Sportskanalen og TV 2 Sumo.

 


 

Budsjettene i Tippeligaen 2016

At Rosenborg troner øverst har det aldri vært noen tvil om. Trønderne har hele 151 millioner kroner i totalbudsjett – 36 millioner kroner mer enn neste lag på lista; Molde. De har igjen 17 millioner høyere budsjett enn Viking på tredje. Nyopprykkede Brann har hele 96 millioner kroner i budsjett, og legger seg med det inn på en fjerdeplass. Det er Josimar som skriver dette i tippeligabibelen som fulgte med siste nummer.

Vålerenga ligger på delt 10. plass med Aalesund som begge har 60 millioner kroner i totalbudsjett. Aperopet estimerer at Vålerengas sportslige budsjett ligger på rundt 40 millioner kroner.

Mer oppsiktsvekkende er det kanskje at søndagens motstander, Sogndal, har hele 15 millioner kroner mer i sportslige budsjett enn Vålerenga. Også FK Haugesund ligger foran. Selv lutfattige Lillestrøm ligger foran!

Det er noen ting man må merke seg når man ser på disse tallene. For det første er dette totalbudsjett og reflekterer ikke alltid penger tilgjengelig på sportslige satsing. Vi vet at Rosenborg har en del inntekter utenom fotballen, og vi regner med en stor del av Sogndals budsjett kommer fra Fosshaugananane Campus hvor det virker som hele bygda har kontorer. Vålerengas sportslige budsjett er rundt 2/3 av totalbudsjettet for å ta et eksempel. Vålerengas sportslige budsjett ligger bare noen få millioner over hva for eksempel Fredrikstad har som budsjett i OBOS-ligaen.

Det andre er at penger ikke nødvendigvis betyr poeng – selv om eksemplene for at det nettopp betyr dette er flere. Hvor var Chelsea og Manchester City før pengene dumpa inn i klubben? Hadde Blackburn vunnet serien i England i 1995 uten Jack Walkers penger? Det er ikke lenge siden Paris Saint-Germain var en OK fransk klubb, men er nå en av verdens ledende klubber. Mange vil nok trekke fram Leicester som et eksempel på at penger ikke betyr alt, men glem ikke at Premier League har noen sinnssyke TV-avtaler som gjør klubbene styrtrike. Leicester, som endte på 16. plass i fjor, fikk for eksempel over 70 millioner pund, eller nær 1 milliard kroner, etter sesongen i penger fra ligaen. Chelsea toppet for øvrig den tabellen med vannvittige 99 millioner pund. I tillegg kommer alle sponsoravtaler og andre inntekter.

Her er tippeligaklubbenes totalbudsjett for 2016 ifølge Josimar:

1. Rosenborg 151 millioner kroner
2. Molde 115
3. Viking 98
4. Brann 96
5. Strømsgodset 93,5
6. Odd 77
7. Sogndal 75
8. FK Haugesund 65
9. Lillestrøm 64,5
10. Aalesund 60
10. Vålerenga 60
12. Tromsø 57
13. Stabæk 50
14. Start 49
15. Bodø/Glimt 46
16. Sarpsborg 08 45

 


 

Godset tjente fett

Apropos penger så hadde Strømsgodset et fryktelig bra år i fjor. Ikke bare tok dem sølvmedaljene mot alle odds, men sikret seg en totalomsetning på hele 129,6 millioner kroner og et plussresultat på 25 millioner kroner. Det melder Dagens Næringsliv (bak betalingsmur).

– Hovedårsaken til den sterke veksten er spillersalg, blant annet Martin Ødegaard-overgangen, sier Strømsgodset-sjef Erik Espeseth til DN.

Selv om klubben ikke vil gå ut med nøyaktig hvor mye de har tjent på Martin Ødegaard så vedgår Espeseth at majoriteten av de 33,9 millionene klubben hadde i finansinntekter kommer fra Real Madrid. Mer oppsiktsvekkende, og er et bevis på at man kan lykkes økonomisk om man satser riktig, er at klubben har solgt spillere for 48 millioner kroner de siste to sesongene. I tillegg har dem solgt Iver Fossum (Hannover), Gustav Wikheim (Gent) og Jørgen Horn (Elfsborg) for et tosifret millionbeløp som kommer til syne i 2016-regnskapet.

Klubben har brukt disse pengene på å betale 15 millioner i gjeld, og har nå 20 millioner kroner i egenkapital.

Det er noe annet enn den hverdagen Vålerenga har på Oslo Øst for å si det sånn…

 


No pyro – no party

Klanen i serieåpninga mot Viking mandag. Foto: grydis.no.
Klanen i serieåpninga mot Viking mandag. Foto: grydis.no.

Vi kan krangle herfra til evigheten om blussing er det beste som finnes, ganske kult, kult (men ulovlig) eller bare det dusteste i hele verden. Uansett har Brannvesenet i Oslo, Asker og Bærum satt ned forbud mot å blusse på fotballkamper i disse regionene. Det betyr at det som var lovlig blussing tidligere nå er ulovlig. Forklaringa fra Brannvesenet er ganske enkel utrolig:

– Nødbluss er definert for å brukes i en nødsituasjon, og vi har fått et forskriftsverk som vi skal utøve. Der har vi klare hjemmelsgrunnlag for hva som er lovlig, og nødbluss er ikke en av de pyrotekniske effektene som vi kan gi tillatelse til. Derfor har vi nødt til å si nei og gi avslag når det søkes om disse typer effekter, sier branninspektøren i Oslo, Synøve Xantippe Moen, til TV 2.

Med unntak av PAOK-kampen hjemme for noen år siden, har det ikke vært veldig mange som har vært i havsnød på Ullevaal Stadion de siste årene. At de 4-20.000 tilskuerne skal få panikk og ringe 110 om dem ser et “nødbluss” kommer vel neppe heller ikke til å skje.

Klanen, ved talsmann Erling Rostvåg, er sjokkert.

– Hvem er det som kommer til å tro at et nødbluss inne på en stadion er et nødsignal, og så rykke ut på det? Det er jo ingen, som ser det her på TV, som kommer til å tro at det er sjans i havet for at denne misforståelsen kommer til å oppstå, sier Erling Rostvåg til TV 2.

Alt arbeidet Klanen har lagt ned for å få til lovlig, og trygg, blussing, kastes nå på havet.

– Det er veldig tungt faktisk. Til tross for at det har gått tregt og vært tunggrodd, så har det i hvert fall, sakte men sikkert, gått fremover alle disse årene. Og nå, uten en gang å være involvert i prosessen, uten at interesseorganisasjonen til supporterne har vært involvert, så setter de bare en strek over det hele. Begrunnelsene henger jo ikke på greip i det hele tatt.

TV 2 forsøker så å koke suppe på spiker og sier at Vålerenga har fått over halvparten av pyrobøtene i 2015, men det har ingen relevans til denne saken så det driter vi rett og slett i.

 


 

NRK bruker pyro-bilder

Hva gjør NRK når dem skal promotere Tippeligaen? Jo, bruker bilder fra (den ulovlige) blussinga i Drammen:

 

 


Damelaget vant på La Manga

Vålerengas damelag er for tiden på La Manga til serieoppkjøring, og spilte mot Medkila i går. Vi har fått tilsendt følgende kampreferat fra 2-0-seieren:

Vålerenga tok raskt kommandoen mot dumpekandidaten fra Troms, beholdt initiativet gjennom hele kampen og tok hjem en fortjent tomålsseier.

1-0 kom etter fremragende forarbeid av Johanne Fridlund som spilte fri nyervervede Silje Blakstad fra Amazon Grimstad. Lynvingen fikk plass og rom og satt ballen kontrollert bak Maren Jakobsen i Medkila-målet. Spikeren i kista kom seks minutter før slutt da Synne Sofie Christiansen ble spilt fri på venstrekanten. Sogningen slo et flatt innlegg til motsatt side av straffefeltet der høyreback Ellen Wang bredsidet inn sluttresultatet.

Vålerenga dominerte banespillet fullstendig og hadde også to forsøk i aluminiumen fra Christiansen og Fridlund. Men slurv ga også harstadværingene tre-fire store muligheter alene med den innlånte keeperen Guro Pettersen, og faktisk også helt åpent mål. Avslutningene fra Medkila skremte imidlertid ingen, og hvis det var noen fra supporterklubben Fragleberget på La Manga måtte de gå slukøret hjem. “Bitcha” så ut til å være i rute før seriestart 2. påskedag, men bydelslaget fra Harstad skal da også slås.

 


 

Hjelp Vålerenga-musikken!

Vi sakser liksågodt fra Stang Ut:

Bandet Islandsgate har ti låter klare til å spille inn. Men de mangler 10 000 spenn for å få spilt inn låtene. Har du ikke hørt om bandet så kan du høre det her

Derfor prøver man å samle inn spenn. Tribuneshoppen/Stang Ut starter med å gi 500 spenn. Lyst til å bidra? Gi beskjed så fort som mulig på kjelstrup.mikkel@gmail.com

Lurer du på hva i alle verden Islandsgate er for noe? I tillegg til å være ei gate et drøyt steinkast fra Vålerenga Kjerke, har dem også gitt ut denne godbiten:

Blir du ikke i godt humør nå er det deg det er noe galt med!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *