Engamorgen tirsdag 5. april 2016: Må Vålerenga skjermes for pressen?

Vålerenga får sjeldent trene i fred fra pressen på Valle. Foto: FrankO/Aperopet
Vålerenga får sjeldent trene i fred fra pressen på Valle. Foto: FrankO/Aperopet

I dag må Vålerenga Ishockey slå Lørenskog for å ha sjanse på ei ny bøtte, men vi fokuserer også på pressens evinnelige mas på Vålerengas ledelse.

Lørenskogs seiersmål ett sekund før slutt på Jordal søndag avslutta en miserabel Vålerenga-helg, og romerikingene leder nå 3-1 i kamper i kvartfinaleserien i ishockey. Enkel matematikk viser da at Vålerenga må vinne tre kamper på rad for å komme til NM-finalen hvor enten Stavanger eller Storhamar er motstander.

Det blir tøft. Det blir knalltøft. Men alt det vi kan gjøre i dag er å gjøre vårt beste i denne kampen, så får man heller ta de eventuelle øvrige kampene når de skal spilles.

– Det blir ikke vinn eller forsvinn, det er vinn eller sommerferie, nå. Vi har fått to tøffe smeller de to siste kampene. Men vi ser at det er ekstremt jevnt, og det kan fort tippe vår vei, selv om det er vanskelig å vinne tre på rad. Jeg har fortsatt troa, vi ser hvor nærme vi er, sier «Shampo» Knutsen til Dagbladet.

Dagbladet publiserte i går kveld en sak om at dagens kamp kan bli den siste som Espen “Shampo” Knutsen leder fra benken. Han gir seg som kjent i trenerrollen etter inneværende sesong, og Roy Johansen tar over fra og med neste sesong. I en pressemelding sendt fra Vålerenga Ishockey i dag tidlig, kommer det imidlertid fram at “Shampo” fortsatt skal være i boksen i kampene som sportssjef, men det er Johansen som altså leder laget.

Vi er usikre med hvordan det ligger an med billettsalg til kampen i dag, men hvis du ikke tar turen kan du i alle fall se kampen direkte på TV 2 Sportskanalen.

 


 

Media til besvær

Etter tapet for Rosenborg var det naturligvis en rekke saker om kampen som det jo alltid er og skal være. Og som vanlig når Vålerenga taper, hiver avisenes kommentatorer seg på og sier sin mening om hva som er galt i Vålerenga. Dette følges opp dagen etter kamp og dette er noe vi er vant med. Men det stopper ikke der.

Søndag kveld publiserte VG en sak om oppsigelsene i Vålerenga som vi kommenterte i Engamorgen i går. Senere på formiddagen gikk daglig leder Morten Nydal ut på klubbens nettsider og forklarte hvordan situasjonen egentlig er i klubben. Det viser seg at VGs sak er i bunn og grunn storm i et vannglass. Lønna som skulle vært betalt ut fredag ble betalt ut mandag. Alle fem som har sagt opp jobbene sine har fått nye jobber og oppsigelsene har kommet de siste to månedene og ikke den siste uka som VG antyder. Senere i går ble det klart at Elin Horns nye jobb blir i Norges Fotballforbund. Lars Smiths oppsigelse ble omtalt på klubbens nettsider i forrige uke og stillingen er allerede lyst ut. Den nyansatte selgeren mot publikumsmarkedet, Michael Boll, har sagt opp av familiære grunner, kunne Nydal fortelle. Se videointervjuet nederst i denne saken.

Både Aftenposten og Dagsavisen har omtalt saken basert på videointervjuet. VG? Ingenting.

TV 2 ville veldig gjerne komme på besøk på Valle mandag for å lage en sak om “situasjonen i klubben”. Det klarte ikke Vålerenga å få til av praktiske hensyn så TV 2 har unnlatt å lage en sak om dette. Det er visst ikke så interessant å lage en krisesak uten intervjuteknikk hvor man provoserer objektet så man får en klikkvinner.

Samtidig, en plass i Hedmark, får Kjetil Rekdal en telefon fra Dagbladet som vil lage en sak på måltørken til Vålerenga generelt og “Moa” spesielt. Det er Vålerengas manglende evne til å hente målscorere til klubben som skal være tema. 

Vålerenga har vært en svært åpen klubb både for presse og journalister. På kampen mot Rosenborg ble til og med to supportere invitert inn i garderoben før og etter kampen for å se hvordan laget forberedte seg. Klubben har tatt en prat med begge (se det i videovinduet under), mens en av dem publiserte sine tanker på Klanens forum. Når pressen vil ha saker om Vålerenga, drar dem opp på Valle, ser treninga og gjør sine intervjuer etterpå.

Spesielt dagen etter Vålerenga har tapt er dette populært blant mediene. Det skjedde faktisk aldri at Vålerenga fikk trene i fred fra pressen første trening etter et tap i fjor, og det har så langt ikke skjedd i år heller. Når fire tippeligalag ryker ut av cupen, dukker pressen kun opp på Vålerengas trening. Maks fokus på Vålerenga, null på de andre laga som også ryker. Fjorårets bronsevinner, Stabæk, står også med null poeng denne sesongen, men det er kun lokalavisa som har skrevet om dette. Sarpsborg 08 har heller ikke scoret denne sesongen, men heller ingen saker om dette utover lokalavisa. Vålerengas elendige sesongstart er ikke lengre bare en nyhet etter kampen og dagen derpå, men i flere dager på rad.

Tilgangen Vålerenga har gitt pressen har ført til mer åpenhet, men når nær sagt all medieomtale er negativ så er spørsmålet om denne strategien er verdt det.

Vålerenga vil alltid være en åpen klubb for supporterne som alltid skal kunne ta turen på Valle, ta noen selfies og få noen autografer. Vålerenga skal aldri bli en klubb som trener bak lukkede dører og hvor supporterne ikke kan prate med spillerne etter en treningsøkt. Aldri! Men Vålerenga kan være tjent med å begrense tilgangen på laget til pressen til én pressekonferanse dagen før kamp.

Dette er ikke en ny ting i norsk fotball. Molde har gjort det på denne måten i en årrekke allerede – selv om verken TV 2, NRK, VG eller Dagbladet har kontorene sine en kjapp taxitur unna. Selv om Molde knapt har journalister i byen, har romsdalingene valgt å lukke helt ned for pressen. Det skrives mindre om klubben, men de unngår også den verste kritikken når det går dårlig. Noe vi så tydelige eksempler på i fjorårssesongen.

Når ting går bra så er medieomtale stort sett bare bra. Spillere i flytsonen snakker velvillig om formen sin og suksessen de har på banen. Utfordringene kommer når det ikke går så bra. Når man hver eneste dag etter et tap må møte pressen etter trening hvor kritikken hangler, fjernes også noe av fokuset spillerne må ha på neste kamp. Når trenerne får telefoner fra journalister til alle døgnets tider er det ekstremt slitsomt i lengden. Det samme gjelder personer i lederverv innad i klubben som må være tilgjengelig 24/7. Ikke bare tilgjengelig, men hele tiden imøtekommende og hyggelig. Ett dårlig SMS-svar kan bety en bølge av negative saker om både deg som person og arbeidsgiveren din. Dette evinnelige presset gjør at få overlever lenge i sjefsstolen.

Vålerenga er på ingen måte alene i denne kampen mot negativ presse. Både i Bergen og i Trondheim har man det samme problemet. Brann, Rosenborg og Vålerenga er tre lag som aldri kan overprestere. Når lagene lykkes skulle det bare mangle, og når de mislykkes slås det opp i fete typer. Skulle Rosenborg vinne 29 av 30 kamper kan du være sikker på at den kampen laget fikk mest omtale på var den ene kampen dem ikke vant.

Så er spørsmålet hva Vålerenga bør gjøre. Skal klubben fortsette som før med full tilgang til pressen hver eneste dag, eller bør man sette restriksjoner? Skal vi leve under mottoet: “Elsket og hatet, men aldri ignorert”?

Hva synes du? Si din mening i kommentarfeltet under!

 

Intervju med Morten Nydal:

Intervju med supporterne som fikk være inside mot Rosenborg:

2 kommentars på “Engamorgen tirsdag 5. april 2016: Må Vålerenga skjermes for pressen?

  • 5. april 2016 i 11:44
    Permalink

    Det er i alle fall idiotisk å stenge for pressen i motgang, da må man gjøre det i forkant av motgangen. Ellers blir dette tema i seg selv. “Vålerenga skjuler seg for kritiske blikk”. “Klubben tåler ikke dagens lys.” etc etc,

    Svar
  • 5. april 2016 i 16:17
    Permalink

    La bare Stokstad, Flygind, Morten P eller andre slippe til på Valle hvis de ønsker. Har ikke noe problem med å ta en diskusjon med dem om deres “prestasjoner” i det daglige. De holder ikke Tippeliga standard etter min mening. Dessverre opererer de i en liga der nedrykk ikke eksisterer!

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *