Engamorgen fredag 29. april: Rønsen må gå

Dårlig mediestrategi.
Dårlig mediestrategi.

I dagens Engamorgen krever vi hoder på fat, intet mer – intet mindre.

Rønsen må gå!

Først skal vi til norges mest tonedøve og umusikalske musikkjournalist. Mannen som anmeldte Eagles of Death Metal rett etter terrorangrepet i Paris fordi de “var aktuelle”. Nå rir han igjen. Han velger å hylle afroamerikansk musikkliv generelt og Beyoncé spesielt i en bloggsak med tittelen “Nå ruler de for alvor, de unge svartingene”. Jepp, han brukte det ordet i 2016.

Altså, jeg tror ikke Arild Rønsen er rasist. Jeg er faktisk helt sikker på at han ikke er det. Det er heller ikke noe problem i seg sjøl at fyren gang på gang tråkker kraftig i salaten, det er hans problem. Problemet kommer fordi han er assosiert med Vålerenga, og ikke bare som profilert supporter. Det er ille nok at vi må se på kleine intervju på VIF TV, men i går var han i debatt mot komiker Jonna Strøme både på VGTV og TV 2 Nyhetskanalen for å forsvare ordbruken.

I en ganske klein seanse på TV 2 hvor programleder forsøker å få klarhet i hvilke ord det er greit å bruke om minoriteter, bruker Rønsen Vålerenga som et bevis på at han ikke er rasist. Han påstår at han blant annet bruker ordet “svarting” i garderoben, og at flere av Vålerenga-gutta ler. Han namedropper også Moa spesielt som alibi for hvor kul han er. Gang på gang nevner han Vålerenga for å renvaske seg, og nå er det nok. Vålerenga kan ikke ha en mediemann som er så lite klar over hva som er gangbart å si i offentligheten, og som åpenbart ikke forstår at ting han skriver på nettet også leses av folk som ikke kjenner han personlig. Og han kan ikke bruke Vålerengas navn for å renvaske seg.

Alle i Aperopet er enige om at Vålerenga må avslutte samarbeidet med Arild Rønsen. Nå. 


Esten må gå!

Som vi fikk med oss i går løp Mats Rosseli Olsen ut på banen da det var stans i kampen mellom IFK Göteborg og Malmö. Bakteppet var egentlig ganske alvorlig, da noen rakettforskere i IFK-klacken kastet knallskudd på en Malmö-spiller. Spilleren er nok heller ingen rakettforsker, da han svarte med å ta et cornerflagg og kaste det opp på tribunen. Se video hos TV 2 av det opptrinnet.

Når Olsen løp ut på banen litt senere omtalte TV-kommentatorene det som et “…relativt lungt omhändertagande”. Allikevel, media har gitt dette enorm oppmerksomhet på begge sider av kjølen, og få minutter etter hendelsen inntraff ble det allerede spekulert i om han er ferdig i Frölunda. Dersom man ikke leser sakene skikkelig (få gjør det) så kan man få inntrykk av at Rosseli Olsen rett og slett er en hooligan.

Når sant skal sies er det en del mediepersonligheter her i Norge som forsvarer gutten, og cred til dem som ikke bare henger seg på hylekoret. Ingen nevnt, ingen glemt.

Fakta er at det han gjorde var å løpe ut på banen da det allikevel var stopp i spillet en stund. Med et stort glis rundt munnen. Fyren har vært med å ta SM-gull med en av sveriges største klubber, deres første gull på 11 år. Det er svært. I lykkerus (og muligens annen rus) løp han ut på gressmatta i ført SM Guld-skjorta, scora foran Blåvitt-klacken og mottok massiv hyllest fra fansen. Han er nå en legende i Göteborg.

Men: I Dagbladet kommer det selvsagt en helt forutsigbar reaksjon fra moralismens yppersteprest, Esten O. Sæther. Han er forøvrig også landslagstrener i Futsal, og således ansatt i NFF. Han setter Olsens stunt i forbindelse med sveriges velkjente hooligan-problem, og omtaler Norges landslagsspiller som “tribunepøbel”. Han krever faktisk at Olsen blir kastet ut av VM-troppen, selv etter at landslagsledelsen har sagt de ikke vil straffe Rosseli Olsen. Han maler hele beslutningen som et slags moralsk veiskille for Norsk hockey som helhet. Wow!

Så skrur vi klokka tilbake til 2014. Norges fremste skistjerne heter Petter Northug. En mann som har klart å dyrke sitt image som en folkelig trøndersk superhelt til tross for mangel på grunnleggende folkeskikk og helt egne krav til særbehandling. Han fyllekjørte i sin sponsede Audi og totalvraket bilen i ei rundkjøring før han stakk fra åstedet. Det var 40-sone der, og han hadde antagelig over 130. Alt i alt ble han dømt for fem brudd på veitrafikkloven i tillegg til falsk forklaring.

Esten O. Sæther sier da at jaja det er skikkelig dumt og farlig, men “Fyllekjøringen har lite med hans liv som toppidrettsutøver å gjøre”. Dermed skal han heller ikke straffes sportslig. Dette er liksom en slags privatsak på siden av det å være idrettsutøver. Det er velkjent at Esten har en sterk forkjærlighet for urnorsk kondisidrett svært få andre nasjoner bedriver, men dette blir for dumt. Dobbeltmoralen til Sæther sprenger rett og slett skalaen.

Videre viser det seg at hele greia antagelig var et resultat av et veddemål, selv om det nå plutselig dementeres. En av sponsorene til Frölunda skal visstnok ha lagt 75.000kr på bordet der og da og gitt gutta en utfordring. Nordmannen tok den, svenskene feiga ut. Det er ingen formildende omstendighet i seg sjøl, men faen heller: Det er ikke det samme som å utøve vold av noe slag.

Det siste er at Rosseli Olsen har beklaget, Frölunda har gitt han en bot, og da bør saken være ute av verden.


 

Derbyet

Det varmes opp til derbykampen på lørdag. Dagsavisen har tatt en prat med Henger’n, som sier han ikke vil gå på de kampene lenger. Spoiler alert: Han gadd ikke mer eller blussinga til bøffelberget på Ullevaal for to år siden.

Men han har rett i at pyro, kasting av ting, eller at noen tar en Rosseli kan være helt krise for klubben. Vi kan bli dømt til å spille for tomme tribuner, og det kan bli det økonomiske nådestøtet som senker skuta.

Da er det jo litt uheldig av TV 2 Sporten bruker blussende fans fra begge klubber i promoen foran lørdagens kamp. Man fordømmer det altså som hooliganisme, men bruker det i reklame.

 

Èn kommentar på “Engamorgen fredag 29. april: Rønsen må gå

  • 29. april 2016 i 13:25
    Permalink

    Nå har jeg lest Rønsens blogginnlegg pluss sett VG-TVs innslag, der de stiller med en opponent som ikke hadde lest det opprinnelige innlegget. Henstiller til folk generelt og Aperopet spesielt om å puste med magen, lese sjøl og tenke grundig igjennom om det Rønsen har sagt og skrevet virkelig kvalifiserer til yrkesforbud.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *