Engamorgen onsdag 15. juni: EM-bråk

Òmarssons landsmenn leverte en solid kamp mot Portugal i går. Foto: grydis.no.
Òmarssons landsmenn leverte en solid kamp mot Portugal i går. Foto: grydis.no.

Fredag i forrige uke skreiv jeg en panegyrisk hyllest til mesterskapssomre, og fortalte hvordan jeg gleda meg til EM. Og sportslig har mesterskapet levert som faen. Det har vært avgjørende overtidsscoringer, som Vasili Berezutskis hodestøt mot England, og vi har fått et par solide “häxpipar”, som Dimitri Payets 2-1-mål i åpningskampen. Og gårsdagens kamper i gruppe F viser hvor herlig uforutsigbar fotballen kan være, for hvem hadde trodd at Ungarn skulle lede gruppa etter første runde, og at Island skulle klare uavgjort mot Portugal? I hvert fall ikke jeg, som nå ligger desidert sist i EM-tippinga på kontoret. Og antakeligvis ikke Ronaldo heller, som reagerte som en snurt drittunge.

Men alt har ikke bare vært fryd og gammen. Som de fleste har fått med seg har det vært slåssing mellom supportere i forbindelse med flere av kampene, med russiske fans’ storming av den engelske delen av tribunen som en foreløpig bunnotering.

I går kunne UEFA fortelle (gjengitt i VG) at Russland kastes ut av EM hvis noe liknende skjer inne på et stadion senere i EM, men at hendelser utafor stadionområdene ikke er UEFAs bord, og dermed ikke kan straffes av dem. På en måte er det et prinsipielt poeng at utenomsportslige hendelser ikke burde få sportslige konsekvenser, men samtidig er det rart at oppførselen til de engelske supporterne i Marseilles’ gater, som også var ganske jævlige, ikke skal få noen konsekvenser.

For øvrig kan vi gå mot et… eh… “spennende” VM i Russland om to år. The Guardian fortalte i går at den russiske høyreekstreme Alexander Shprygin, som tidligere er blitt avfotografert mens han gjorde en nazihilsen, er en del av den offisielle EM-delegasjonen til det russiske forbundet.

Og så har vi parlamentsmedlem Igor Lebedev som hyller bråkmakerne, og mediesjefen i det russisk politiet Vladimir Markin, som kjekt melder at fransk politi ikke kan håndtere russiske supportere, fordi de bare er vant til å passe på homoparader. Joda, det blir utvilsomt et flott mesterskap i Russland i 2018! En slags fin oppladning før Qatar 2022.

Andreas Selliaas har forresten skrevet en bloggpost om noe av bakgrunnen for tribunebråket under EM, og han er som alltid on point. Saken hans anbefales på det varmeste.


Nye Jordal

Etter planen skal spaden snart stikkes i jorda på Jordal, men hva skal egentlig bygges? Skal vi få en hall for fremtida, eller en hall som egentlig er for liten allerede i dag?

VPN har samlet adressene til alle politikerne i bydelsutvalget i bydel Gamle Oslo, samt alle politikerne i Oslo Bystyre, og har laget en tekst man kan sende til hele hurven. Aperopet støtter initiativet, og oppfordrer deg til å gå inn på VPNs sider og lese mer.


Treningskamper

I går ble det meldt at fotballgutta skulle møte Sarpsborg 08 på Sarpsborg Stadion lørdag 18. juni, samtidig som klubben kunne fortelle at de jobba med flere treningskamper.

Og klubben jobba tydeligvis hardt, for senere på dagen kom det en ny oppdatering på klubbens hjemmesider, hvor det ble bekrefta at Vålerenga møter Helsingborg IF torsdag 23. juni klokka 17.00. Også denne kampen spilles på bortebane, men til gjengjeld på bortebane for begge lag. Kampen går nemlig i Helsingør i Danmark.


Nye regler

Og i anledning treningskampene i sommer kan kanskje Vålerenga benytte anledningen til å trene på de nye reglene som gjelder fra 1. juli?

Den største nyvinningen er at det ikke lenger skal være automatisk rødt kort når en spiller fratar en motspiller en opplagt målsjanse. Hvis den forsvarende spilleren gjør et ærlig forsøk på å ta ballen kan han straffes med et gult kort. Jeg ser for meg mange situasjoner der det kommer til å diskuteres om forsøket på å ta ballen er ærlig eller ikke, men i det store og det hele mener jeg at det er en endring som er av det gode.

Videre finner vi følgende høydepunkter blant endringene:

  • Avspark kan nå sparkes i alle retnininger, også bakover – Reglene gjelder allerede i EM, og i går kunne man se Ungarn starte andre omgang med en femmeters-pasning bakover.
  • Spillerens hender og armer skal ikke tas med i offsidevurdering
  • Dommeren kan gi rødt kort før spillerne kommer på banen, f.eks. ved slåssing i spillertunnelen
  • Dommeren kan åpne opp for drikkepauser ved behov – Noe vi har sett på varme dager på Ullevaal allerede, så her kan jeg ikke se den store forskjellen.
  • Spiller som byttes ut kan gå av banen hvor som helst (men spiller som byttes inn må gå på banen midt på som tidligere).

2 kommentars på “Engamorgen onsdag 15. juni: EM-bråk

  • 15. juni 2016 i 13:07
    Permalink

    Spillernes armer og hender har vel aldri vært en del av offside-reglementet? Slik jeg kjenner det, hvertfall.

    Svar
  • 15. juni 2016 i 13:10
    Permalink

    Det samme trodde jeg. At det kun var de kroppsdelene som du kunne score med som kunne være i offside, eller oppheve offside. Men da er det i hvert fall sånn etter 1. juli!

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *