Engamorgen mandag 27. juni: Bare en siste sak om Jordal, så trur jeg det er greit

Nye Jordal Amfi. Illustrasjon: Hille-Melbye Arkitekter (http://hille-melbye.no/news)

Nye Jordal Amfi. Illustrasjon: Hille-Melbye Arkitekter (http://hille-melbye.no/news)

Tilbake til hverdagen. Etter Børst & Ball, EM, NHL og NBA-finaler, kan vi endelig se fremover til ordentlig fotball igjen. Vi tar en kjapp titt på hva gutta holder på med på danskeferien og hva rekruttgutta gjorde i sin siste kamp før deres ferie. Før alt dette vil jeg ta et siste oppgjør med spillet om Nye Jordal Amfi. Er Vålerenga grådige og bitre, eller har vi blitt ofre for et skittent politisk spill? 

 

Bitre, utakknemlige Vålerenga

I etterkant av avstemninga om Nye Jordal Amfi, la jeg merke til kritikken som rettet seg mot Vålerenga Hockey. Min første tanke var at de ansvarlige politikerne nå hadde satt i gang spin-doktorene for å møte kritikken de ganske garantert ville møte. Kritikken ved feil avgjørelse var allerede godt annonsert i diverse VIF-blogger.

Så virka det jo til en viss grad. Hva pokker er det vi klager på? Vålerenga FÅR en hall til 553 millioner kroner også er vi utakknemlige. Vi beskriver at vi har blitt ført bak lyset. Ingen vant visst på å bygge nytt Jordal.

Hvordan endte vi her egentlig? Det spørsmålet ble utgangspunktet mitt, da jeg så nærmere på historien om Nye Jordal Amfi. Jeg var veldig interessert i hva som hadde blitt kommunisert gjennom media. Hva har klubben og brukerne fått av offentlig info og hvilke forventninger hadde vi rettmessig fått, før det virkelig krølla seg til i begynnelsen av april?

Jeg vil påpeke at dette er mitt eget detektivarbeid, utført ved hjelp av Google. Hvis du har linker som belyser problemstillingene bedre, eller fimner helt nye, post dem gjerne i kommentarfeltet. 

La oss starte med noe jeg er godt kjent med.

Halldrift

I flere år har jeg sittet i styre og ledelse i Vålerenga Basket. For ikke mange årene siden var klubben min så heldig at vi fikk driftsansvaret for flerbrukshallen, plassert under bakken på den nye skolen F21. Etter normal skoletid og i helgene har basketen brukeransvaret for hallen, med de fordeler og de bekymringer det gir. Som både nestleder i fire år og hallansvarlig i et år kan jeg med sikkerhet si at klubben nyter godt av dette, men at det på ingen måte gir klubben full frihet til å gjøre hva pokker man vil. Vålerenga Basket har driftsansvaret, men hallen eies av Oslo Kommune. Hvis vi trenger å oppdatere basketbanen med de nye internasjonale målene, må vi få kommunen til å gjøre det. I basketens tilfelle går dette vanligvis veldig bra. Mobilsignalene har blitt noe bedre i “Bunkern”, men klubben venter fortsatt på svaret til spørsmålet mitt om når vi skal få på plass no-charge soner på banen. Dette spørsmålet sendte jeg forøvrig sommeren 2013.

Denne måten å gjøre ting på gjelder også for Jordal Amfi. Vålerenga Hockey har driftsansvaret, men det er altså kommunen som eier hallen. At gamle Jordal har råtna på rot er i aller høyeste grad kommunens skyld. Når du har sett Jan Tore Kjær i media klage over den gamle hallens forfatning, er dette et siste nødrop for å nå frem til de som eier og neglisjerer hallen.

Jeg husker selv at disse nødropene begynte allerede i etterkant av VM 1999. Ikke overraskende kan dette skape en del misnøye til de ansvarlige.

Så i flere år har Vålerenga ropt om hjelp, uten å få svar. Kommunens eget bygg har lidd og nå kan man argumentere for at kommunen bytter ut sine gamle feil med helt nye.

 

Mediahistorikken

Så hvor kom forventningene våre fra? Vi begynner i 2014 da Oslo-OL 2022 nettopp hadde blitt nedstemt. Heldigvis skulle ikke skuffelsen vare lenge, for i Aftenposten kunne vi lese at Jordal likevel skal bygges nytt.

På rådhuset onsdag kveld lovet byrådsleder Stian Berger Røsland at man uansett skulle fortsette arbeidet med et nytt Jordal Amfi, men fremdriften kunne bli noe annerledes enn om byen skulle arrangere et OL.

Dette er første tegn på at det ikke blir den OL-hallen man drømte om, men saken gir også inntrykk av at det som dukker opp fremover vil være reelle planer, backet av de lokale politikerne. 

Nærmere jul samme år presenterer Dagsavisen den nye hverdagen til de tidligere OL-planleggerne, som nå skal jobbe med Nye Jordal. Illustrasjonen på sida viser forøvrig fortsatt konsepttegninga fra OL.

Juli 2015. Slik blir Nye Jordal Amfi skriver Aftenposten. De tidligere OL-planleggerne presenterer endelig helt nye illustrasjoner. Det ser umåtelig flott ut og min supporterhjerne begynner å planlegge hvordan man får tribunesang på de nye tribunene til å funke. Vålerenga Hockey begynner å planlegge livet mellom bygginga av ny hall og livet etter at hallen er ferdigstilt. Bredden ser drømmen deres for finansiering av daglig hockeydrift nesten materaliserert.

Så skjer det lite lenge. Stille før stormen? Mulig tåkelegginga i første hjemmekamp mot Lørenskog er beskrivende for den kommende tiden. 

Første hump kommer i begynnelsen av 2016. Byantikvaren vil bevare Jordal Amfi og legger frem et fantasiforslag for ny hockeyhall inne i sida på Jordalparken. Forslaget blir ikke tatt godt imot og på et allmøte i Kampen Menighetshus stemmes det enstemmig for riving og Nytt Jordal.

Såvidt jeg kan se er dette første gang den nye konsepttegninga av Nye Jordal Amfi brukt i dagens oversiktsbilde dukker opp.

Dette avrunder egentlig den informasjonen vi har fått gjennom media, før innskrenkningene og den nyere diskusjonen dukket opp i april. De eneste linkene jeg har funnet til de berømte kvadratmeterne finner jeg, før perioden april til nå, kun i VIF-bloggene.

 

Så da må stille jeg meg spørsmålet, hvor kom disse kvadratmeterne fra? Inntrykket man får fra Vålerengas side er at de alltid hadde vært der, sånn inntil nylig. Politikerne har derimot kun kommunisert kostnadsrammene utad, i tillegg til at alt skal bli så fint og flott og at hallen skal oppfylle alle krav til en topp moderne hockeyarena. 

Har Vålerenga Hockey drømt seg bort og forledet seg selv, for så å bli tatt på senga på verst mulige tidspunkt? Det har ganske sikkert mye med saken å gjøre, for jeg satt selv i et møte med elite og breddedelen av klubben og hørte hvor varmt dem snakket om mulighetene for nærområdet og hockeysporten ved å bygge Nye Jordal riktig. Det de snakket om var det umulig å ikke være enig i. Det var rett og slett et godt salg, for å si det sånn.

Derfor kan jeg ikke tenke meg at dette ikke har blitt sagt i møtene med kommunen. Da kommer det nye spørsmål? Har politikerne virkelig bare sitti der og jatta med på klubbens tanker, uten å forklare at disse tankene er umulige å gjennomføre innenfor prosjektrammene?

At de har vært uklare er det for meg lite spørsmål om. Ingen tar villig opp kampen innenfor noe så tungrodd som politiske prosesser i tolvte time, slik Vålerenga Hockey her gjorde, uten god grunn. 

Fremover kan vi i det minste håpe at de ansvarlige politikerne tar innover seg at språket deres har mye av skylden for uklarhetene. For er det virkelig noen vits å slå seg stolt på brystet av at man bygger innenfor rammene for en moderne hockeyarena, når det viser seg at innenfor rammene betyr minimum? I stedet for å sende spin-doktorene på Vålerenga Hockey og dermed øke politikerforakten og det dårlige samarbeidsklimaet, bør de heller brukes til å spinne folk sin oppfatning om prosjektet. Jeg er bare en vanlig mann som liker hockey, men dere kan få et spin-poeng gratis: Selv om den halve milliarden kun holder til å bygge et minimum, skal man likevel endelig få bygget et nytt og bedre Jordal Amfi og det skal stå klart på rekordtid. Dette er ikke rent gull, men det er ganske bra om jeg får si det selv. Vil man ha noe bedre, må man hyre meg.

 

Det er nok flere som bør gå i seg selv og se på sin egen adferd i etterkant av denne prosessen. Enten du er politiker, hockeyleder, eller supporter. Hvis dine følelser er såret etter alt dette, så er du nok kilden til det selv.

Innse det, så treffes vi på tribunen på nytt Jordal i 2018. 


 

Ferieklare rekrutter

Vålerenga 2 tar ferie på åttende plass, etter at Mortadha Alkanany utliknet Stords ledelse i det 76. minutt igår i Vallhall.

Vi er glade for at vi ikke taper kampen, men åttende plass i serien er i år første taper og nedrykk når serien rundes av. Forhåpentligvis bruker gutta fotballferien godt og starter en ny seiersturne, lik den man hadde i begynnelsen av sesongen.

Første kamp i høstesesongen spilles borte mot Egersund 17. juli.


 

Deilig å være Juklerød i Danmark

Jeg kan ikke fordra sykler, eller sykling. Den gangen jeg var barn husker jeg hvor redd jeg var for at fattern skulle dra oss med på sånn sykkelferie i Danmark, som altfor mange andre dro på. Danmark er kult, men hvor pokker er ferien i det.

Dette var bare en liten digresjon fra min side, men jeg begynte å tenke på da det ble klart at fotballgutta skulle på treningsleir til Helsingør. 

Det ble en fin tur ihvertfall. To kamper endte med to seiere, Moa scoring og, ikke minst, to kamper med nettkjenning for Simen Juklerød. Siste kamp ble spilt igår mot FC Helsingør med seiersresultat 2-1.

Klubben har lovet å komme tilbake med mer om turen senere, men noen ting kan vi konkludere med her oppe i nord. Aller viktigst, så må vi innføre Helsing- først i navnene på de klubbene vi møter fremover. Eksempelvis HelsingStart, HelsingStrømsgodset o.l.


 

Så da kan helga og Tippeligaen komme. Husk å sikre deg billett til hjemmekampen mot HelsingOdd på søndag. 

 

2 kommentars på “Engamorgen mandag 27. juni: Bare en siste sak om Jordal, så trur jeg det er greit

 • 27. juni 2016 i 11:36
  Permalink

  Raymond & co er det lenge siden jeg mistet tilliten til. Hva A.P oppfatter som en fantastisk flott hall ser vi ikke før den står ferdig. Skulle vi som er skeptiske få rett er det dessverre en mager trøst.
  Var forøvrig i Helsingør på torsdag og så kampen mot Helsingborg. En halv time av Moa viste glimt av gammel klasse. Så får tiden vise om fremgangen fortsetter.

  Svar
 • 27. juni 2016 i 14:49
  Permalink

  Veldig bra artikkel. Nå gjelder det å se fremover. Hallen blir en MASSIV forbedring

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *