Engamorgen tirsdag 2. august: “Deila-effekten”?

Moa. Foto: Anders Grydeland, grydis.no
Moa mot Molde. Foto: Anders Grydeland, grydis.no

Plutselig står Vålerenga med to seire på kamper. Hvem skal ha cred?

 

Så da er vel dette “Deila-effekten” vi nå opplever, da eller? Er det noe sportsjournalister elsker å gjøre er det å prate om “ny trener-effekten”. Det er lettvint, og de ser ut som de vet hva de prater om. Og som så ofte med media er også det en grov forenkling. Ja, Ronny Deila  har vært tilstede på Valle til tider, og han var med laget til Kristiansand. Men han har ikke jobbet aktivt med spillerne på treningsfeltet. Han tar ikke ut laget og bestemmer ikke spillesystemet. Derfor er det ganske respektløst mot Kjetil Rekdal, Morten Tandberg og de andre å gi Deilas inntog all cred.

Jeg tror den positive effekten er langt mer delt. For det første har vi nå møtt to lag i enda dårligere form enn oss. Start har ikke vunnet på ett år. Deretter var det seier og ny selvtillit inn mot Molde som ser ut til å være i full oppløsning mens klubbledelsen tvinner tommeltotter og lurer på hva de skal gjøre med en av klubbens største navn noensinne. Man skal ikke undervurdere hvor godt det føles å ta en viktig borteseier i Kristiansand, og få bygget litt selvtillit. Da baller det fort på seg, noe vi så på Ullevaal i går.

Samtidig har vi flere viktige spillere tilbake fra skade og halvskade. Sandberg er frisk og viser seg som en meget solid keeper som sørger for ro, uten å ta noe fra Falch som har vært en god backup. Lundström er endelig skadefri og spilte til BB og en råsterk nier på børsen i går. Rasmus Lindkvist ser sprekere ut enn på lenge, og flere andre spillere som også har hanglet i det siste begynner å se bedre ut. Vajebah Sakor begynner begynner virkelig å bli vant med omgivelsene, og ser ekstra spillekåt ut etter ferieopphold og kampene etter grunnet usikkerhet rundt låneavtalen. Han var briljant mot Start og Molde.

Og kanskje viktigst av alt: Moa er frisk. Moa, med 30 scoringer på 96 kamper i Bundesliga, er tilbake og viser form. Han kan faktisk komme helt tilbake til nivået han viste da han ble aktuell for en av verdens beste ligaer – husk at han bare er 30 år.

I tillegg er klubben omringet av en ny æra av positivitet. Det skal satses av klubben og Trøim, og dette vises med ansettelse av ny daglig leder, ny trener, og nye spillere på vei inn. Det er meget mulig at spillerne nå føler de ikke står alene om å redde klubben fra nedrykk og potensiell konkurs. Det kan ha vært en tung bør å bære, uten at jeg vet om det virkelig har påvirket spillerne.

Det er meget mulig at Deila har hatt en effekt i den forstand at spillerne ønsker å vise seg fram for det nye regimet som innimellom er innom Valle, men jeg tror altså at oppturen er langt mer sammensatt enn det.

Og så skal vi huske på at oppturen fortsatt er helt i startfasen. Vi har spilt mot to elendige lag. Til søndag skal vi opp mot et lag som har tapt én av de syv siste Tippeliga-kampene, da mot Rosenborg på Lerkendal. Et lag som har holdt nullen i seks strake seriekamper hjemme.

Det blir en tøff nøtt å knekke.


 

Tribuneklaging

Årsbeste bringer selvsagt det beste ut av folk på tribunen også. Det var bare fryd og gammen og gode vibber – bortsett fra en fyr. Når Molde fikk låne ballen og hadde første omgangs eneste sammenhengende angrep etter ca 40 minutter fikk fyren total tourettes og begynte å kjefte og smelle på gutta. LØP DA FOR FAEN! HÆLVETTE, SPELL DEN JÆVLA BALLEN!  Hva er greia? Du kan da umulig være misfornøyd med forestillingen opp til da? Er det sånn at du står og skriker kjefting utover hele Vestbredden for å vise alle rundt deg hvor mye du bryr deg eller hva? Eller bare gjør du det fordi du tror du blir borte i mengden og at spillerne ikke hører deg? For det gjør de.

Vi må få stoppa den kjeftekulturen, som jeg tror har påvirket spillet vårt negativt på hjemmebane i flere sesonger. En av de beste tiltakene for en bedre tribunekultur kommer når Klanen flytter til svingen for å kjøre inn opplegget inn mot ny stadion.

Du skjeller ikke ut gutta når de har overkjørt Molde og skal holde ledelsen de siste minuttene inn til pause. Da applauderer du.


 

I kveld spiller Vålerenga 2 en av mange, mange superviktige kamper for å overleve tabellsplitten i 2. divisjon utover høsten. De ligger i øyeblikket tre poeng under nedrykksstreken, og møter Frigg i Vallhall kl 19.

Se tabellen

 

Også dette:

 

2 kommentars på “Engamorgen tirsdag 2. august: “Deila-effekten”?

  • 2. august 2016 i 11:39
    Permalink

    100 prosent enig i den kommentaren. Vår jobb som supportere er å løfte laget. Kollektivt fyrop mot dommeren er på sin plass når det er grunn til det, og mas på spillerne kan vel kanskje forklares med at vi har høyer forventninger enn spillerne klarer å innfri.
    Men: Det som hjelper er klar og entydig ros av gode prestasjoner på banen. Kjefting under kamp drar innsatsen ned, det kan vi bidra med i forhold til motspillerne, ikke eget lag.

    Svar
  • 2. august 2016 i 12:41
    Permalink

    Nødt til å være samme mann jeg måtte spørre om ikke hadde fått pilla si… Hvis det er det, så er det værste at han sist hjemmematch ikke satt langt fra Miniklanen som må høre på klagemuren. Oppfordrer alle til å be personen klappe igjen. Ett råttent eple kan fort smitte flere…

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *