Engamorgen torsdag 1. september: Berge blir!

Foto: Inga Brandsnes/Klanen
Det er ikke lett å stoppe Sander Berge. Foto: Inga Brandsnes/Klanen

På dagen etter en av de tristeste norske landskampene vi noensinne kan huske å ha sett, er det viktigste sett med Vålerenga-øyne nyheten om at Sander Berge blir i klubben i hvert fall fram til neste overgangsvindu. Dette er viktig på flere nivåer.

Flere aviser meldte i går at Vålerenga har takket nei til et bud på Sander Berge som innebar tjue millioner kroner/to millioner pund umiddelbart, og noen vilkår som gjorde at denne summen kunne bli doblet i løpet av kontraktsperioden.

VG var ikke detaljerte på hva som ville utløse en dobling av økonomien i avtalen, men det vanligste av slike detaljer er antallet spilte kamper, gjerne innen en viss dato, samt spill i eller kvalifisering til en av de europeiske klubbturneringene. Eventuelt kan det knyttes til titler.

Engelske The Mirror benytter seg opplagt av andre kilder enn ledelsen i Asker fotball og Berges agent Mike Kjølø. De forteller at Vålerenga ønsket £2-millioners-budet doblet, samt at Ajax, Hamburger SV og Red Bull Salzburg også følger Berge tett.

I tillegg vet Aperopet at også andre klubber, inkludert engelske, har sett Berge i flere kamper denne sesongen.

At Sander Berge blir i Vålerenga minst ut sesongen sender sterke sportslige signaler samtidig som det også sender noen tydelige økonomiske signaler.

De sportslige er opplagte:

Sander Berge har vært en av Vålerengas aller beste spillere denne sesongen. Han er en av seriens mest ballsikre, og opererer med en ro som få andre kan oppvise, og han har fortsatt et halvår igjen til han er 19.

Anekdotisk kan det jo nevnes at hans kvaliteter er i sterk kontrast til meningene hos eldre ektepar som holder til bak noen av Aperopets skribenter på Ullevaal. Dersom de hadde fått lov til å bestemme skulle alle spillere til enhver tid bruke færrest mulig ballberøringer på å få ballen så nær motstanders mål som over hodet mulig. Noen kaller det fotball, andre kaller det kælking.

Sander Berge passer ikke inn i deres forståelse av fotballen: Han passerer ledd, styrer spill, fordeler baller, og vrir spillet til motstanders fastlåste forsvar lirkes opp. Han legger grunnlaget for at Grindheims crosser har et lite bakrom den kan treffe, og at avstanden mellom motstanders back og midtstopper er stort nok til at Zahids stikker har et sted å passere.

Men dette er ikke spillestilaktige trekk som ser ut til å behage disse som har klokkertro på engelsk 1970-talls 4-4-2 der knokler, slåsskamper og intense dueller mellom en tometers-spiss uten tenner og hans midtstopper-bror på motstanderlaget er eneste vei til salighet, frelse og mål.

Men, selv med tilsidesettelse av anekdotiske motargumenter: Det er en stor sportslig styrke i at Sander blir minst et halvår til. For etter at spillerne foran ham har begynt å bevege seg mer og lurere de seneste månedene, ser det også ut som om Berges spill har blitt noe mer direkte.

Ved siden av den direkte sportslige styrken ligger det også en mer indirekte, økonomisk styrke i at Sander blir.

Det er et tegn på at den økonomiske situasjonen i klubben på langt nær er så prekær som den var. Det har tross alt ikke vært lagt skjul på at Vålerenga styrer mot et visst underskudd i år, og det spekuleres i at underskuddet for såvidt er betydelig.

Når Vålerenga føler at drøye 20 millioner kroner ikke er grunn til å selge Sander Berge nå, betyr dette at man regner med å kunne få mer for ham senere, og at man føler at økonomien tillater å vente. Om det betyr at Trøim har gitt beskjed om at dette er en fornuftig strategi eller om administrasjonen selv mener at årets underskudd ikke er større enn at man kan ta det med seg inn i det nye året, for deretter å redde det med en januarovergang er vanskelig å spekulere i.

Men: Gårsdagens mangel på 20 millioner ferske kroner inn, reduserer ironisk nok faren for nyhetsmeldinger utover høsten om at lønningene på Valle har uteblitt.

 


Vålerenga mot rasisme kan vinne pris

Både Dagsavisen og klubbens egne sider melder at Vålerenga mot rasisme er nominert til ECAs pris for beste europeiske samfunnsprosjekt innen fotballen.

Vålerenga mot rasisme ble startet for 20 år siden etter massivt påtrykk fra blant annet Klanen, og har utviklet seg til en organisasjon som både jobber mot rasisme og for integrering i hverdagen, og gjennom konkrete arrangementer som Fargerik Fotball. Dette er et prosjekt for klubben, nærområdet og byen, som samtidig kan videreutvikles andre steder.

Den europeiske klubbfotballforeningen ECA deler ut prisen førstkommende mandag i Sveits til Vålerenga eller en av de følgende:

AC Milan (Italia), PSV Eindhoven og Vitesse (Nederland), Gent (Belgia), Aberdeen (Skottland), PAOK (Hellas), Schalke 04 (Tyskland), Villareal (Spania) og Paris Saint-Germain (Frankrike).

 


Henrik Kjelsrud Johansens scoringsskole

Vålerengas hjemmeside og vår nye spiss Henrik Kjelsrud Johansen benytter anledningen til å se på det grunnleggende for en spiss: Hvordan score mål. Dette mens alle andre er opptatt av traurige treningslandskamper og milliarder i overgangshonorarer. Et interessant blikk på på fotballhverdagen.

Video i vinduet under


Hockey: Tap mot Sparta og OL-kvalifisering på Jordal

Etter ledelse 1-0 og 2-1 tapte Vålerenga med to mål mot Sparta i Sarpsborg i går. Til slutt sto det 5-3 til hjemmelaget i treningskampen foran 554 tilskuere.

Vålerengas mål:

0-1 Filip Gunnarsson (4:40)

1-2 Henrik Nordin (21:14)

3-3 Martin Ylven (53:22 PP1) (Assist: Ahlholm, Salo)

 

Vålerenga hockey arrangerer OL-kvalik før 2018-lekene i Sør-Korea på Jordal Amfi fra i dag.

Kampene:

Torsdag

16:00 Frankrike-Italia

20:00 Kasakhstan-Norge

Fredag

16:00 Frankrike-Kasakhstan

20:00 Norge-Italia

Søndag

11:30 Italia-Kasakhstan

15:00 Norge-Frankrike

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *