Engamorgen søndag 20. november: Vi ser framover etter gårsdagens tap

Sander Berge er ute resten av året. Foto: grydis.no.
Sander Berge er på vei tilbake etter en operasjon, og spilte ikke i gårsdagens G19-finale, men er kåret til årets unge spiller av Nettavisen. Foto: grydis.no.

Med tap i G19-finalen mot Molde og tap mot Lørenskog i hockey er det en dag hvor eneste mulighet er å se framover. Vi tar derfor en kikk på neste års fotballsesong, samtidig som vi oppsummerer gårdagen. Andredivisjonsoppsettet for 2017 har vi også.

Vi begynner imidlertid med Sander Berge. Hadde han ikke vært skadet kunne han spilt i gårsdagens finale. I stedet har han latt seg intervjue av Nettavisen i forbindelse med at de har gitt ham Nettavisen-prisen som årets unge spiller i Tippeligaen. I motsetning til mye man kan lese i Nettavisen er det en lang, god, grundig og lesverdig sak der Berge gir et innblikk i hvordan familien har støttet ham opp gjennom karrieren, om SFO, West Ham, Everton og Stabæk, møtet med helter i Vålerenga, Kjetil Rekdal og Ronny Deila, tillit og både nåtid og framtid. Sett av noen minutter, les og nyt!

Tapte gårsdagens finale etter straffer

Det måtte ekstraomganger og straffespark til for å kåre vinneren av NM 2016. Til slutt sto Molde ganske rettferdig tilbake som vinner.

Men det var en tett og jevn kamp, der begge lag hadde sine muligheter til å avgjøre.

Vålerenga tok ledelsen på et fantastisk frisparkmål fra Ernest Agyiri, før Molde utlignet halvveis i omgangen etter at Vålerenga ble passive i feltet på et frispark. Molde tok ledelsen etter ubesluttsomt forsvarsspill drøyt halvveis i andre omgang, mens Vålerenga utlignet bare tre minutter senere på en goalgetter-scoring fra noen få meters hold. Ekstraomgangene ble sjansefattige, og det måtte seks straffeskyttere til på hvert lag før noen bommet. Og Molde ble vinner av NM G19 2016.

Vålerenga-juniorene var ikke like skjerpet som de har vært gjennom sesongen, og det virket kanskje som om det i for stor grad gikk opp for dem at en NM-finale er store greier. Derfor ble det på langt nær en like kreativ angrepskamp som vi gjennom året har blitt vant til å se fra dette laget. Samtidig møtte Vålerenga et meget godt Molde-lag som ga knallhard kamp.

Romsdals Budstikke (via Aftenposten) har en pinlig kommentar med påstander av typen “Ti minutter før pause prøvde Didrik Hagen å knekke begge beina på Molde-spissen [Thomas Amang]” og “Dommer Rohit Saggi lot [Vålerenga] holde på til kampens beste spiller [Amang] måtte bæres av banen”. Det siste skjer etter at Amang kolliderte med Vålerenga-keeper Kristoffer Klaesson etter at sistnevnte har headet bort ballen. Hvor dommer dømte et svært korrekt frispark til VIF-keeperen. Budstikkas sportsleder Trond Hustad skaper altså et narrativ hvor Vålerenga hadde som intensjon å skade spilleren. Han skriver faktisk “Vålerenga hadde planlagt å ta Amang med ulovlige midler hver eneste gang, og om nødvendig skade Molde-spissen for å vinne kampen”.

Det er en streng påstand fra en rutinert kommentator.

At motstander forsøker å takle – for den del hardt – den mest ballsikre spilleren er ingen overraskelse, og at man iblant er for sent inne, slik at det medfører gule kort er heller ingen nyhet. Spillere som Roy Keane, Carles Puyol og Erik Hagen bygde sine fotballkarrierer på det.

Det gleder Aperopet at Romsdals Budstikke melder at Amang skulle skrives ut fra sykehus lørdag kveld og returnere til Molde i dag.

– Det var få sjanser, mye trøkk og mange dueller. Det var mye som sto på spill og det er sånn det skal være i en finale, sier Molde-trener Daniel Berg Hestad til Fotballforbundet etter kampen.

Både Molde og Vålerenga stilte med lag med overvekt av spillere som holder junioralder neste år også, og det er vel en god mulighet for at neste års finale blir mellom de samme lagene. For Vålerengas del er det bare Mats Andersen, Henning Tønsberg Andersen og Henrik Udahl fra startoppstillingen som ikke holder junioralder i 2017.

Sesongen er imidlertid ikke ferdig. Allerede neste helg spiller Vålerenga nordisk mesterskap i Gøteborg, og planlegger å vinne.

Tap mot Lørenskog også

Det ble tøffe tak på Jordal Amfi i går. Lørenskog er i storform og sto med åtte strake seire. Vi har blitt vant til å se et Lørenskog-lag med mye dyrkjøpt talent og variabel innsats med spillere som tenker mer på seg selv og sin egen lommebok. I går så de supertente ut, dekket skudd og spilte som et lag. Vålerenga sleit med å holde følge, og hadde blant annet fem minutter i overtall uten å skape noe særlig. Det gjorde derimot Lørenskog, som hadde flere feite sjanser før de gjorde 1-0 i undertall.

Et skadeskutt Vålerenga kjempet dog heroisk, og med litt flyt kunne vi scora flere mål i tredje periode. Kjøret mot slutten da vi tok ut keeper endte med mange 100%-sjanser før Ylven reduserte til 2-3 med 14 sekunder igjen. Da var Lørenskog skikkelig på hæla, men tapet var uansett fortjent.

Forøvrig er det merkelig å se at det nå plutselig er hundrevis av Lørenskog-fans som dukker opp og synger “VIF-hat” på Jordal. Det er merkelig, fordi de folka eksisterte ikke for to år siden. Mange av de er kanarifans med behov for å lufte Vålerenga-komplekset sitt, men resten lurer jeg litt på hvor kommer fra. Og hvorfor vi liksom skal haaaates så veldig.

Vil dere hate oss, bønder? Trekk kølapp.

På tirsdag er det ny match på Jordal, da kommer gladlag nummer en, selveste Stavanger Oilers på besøk. En klubb som etter sigende går med fem millioner kroner i overskudd i år tross oljesmell og et veldig dyrt lag. Oilers har vist svakhetstegn de siste kampene, med knappe seire over Sparta og Frisk og tap for Lørenskog.

Skaddeskutt? Jepp. Trøtte bein? Sikkert. Men tar du turen til Jordal på tirsdag kan du være helt sikker på at Enga kommer til å spille med hjertet utenpå drakta og gå for seier. Ingen skal få lett match på Amfien.

Postnordligaen 2017, avdeling 1

Fotballforbundet har satt opp andredivisjonsavdelingene for neste sesong, og såvidt Aperopet kan bedømme er det et godt oppsett. Vi får to ordentlige langturer til Finnsnes og Alta. Ellers er det fire oppgjør innenfor bygrensa, og ellers Nybergsund som lengste bortetur. Det eneste andre andrelaget i divisjonen er Odd 2, som er i den andre avdelingen. Dette blir hardt, men det gjør det i den andre avdelingen også, og reisebelastningen der virker større enn i vår avdeling.