Ølsalg på fotballkamper, tilsvar til Arild Rønsen

Arild Rønsen langer ut mot Oslo Unge Høyre på sin private blogg, fordi de vil åpne for ølsalg på fotballkamper i Oslo. Han beskriver hele forslaget som “dustete”.

For det første påstår Rønsen at ingen som går på fotballkamp roper etter ølsalg. Han omtaler det som et skrivebordsforslag fremmet av folk som ikke kjenner supporterkulturen, og påberoper seg samtidig at han derimot, han kjenner denne kulturen. Han om det. Vi i Aperopet skal ikke påstå at vi representerer noen andre enn oss selv, men dette med ølservering er da oppe til stadighet, selv om supporterne kanskje ikke har noe fora å lufte det i.

Det føles faktisk grunnleggende urettferdig at det serveres øl og vin i lange baner på VIP’en, hvor folk som tilfeldigvis har befatning med en bedrift kan få servert gratis alkohol så mye de vil. Du veit, de folka som står rett over hodet på deg på vestbredden og jubler når bortelaget scorer fordi de har en tante i Molde og er på sin første fotballkamp. Jubler gjerne litt ekstra mens de ser ned på oss med brede glis. De folka blir vist tilliten verdig, fordi de jobber/er kunde av en bedrift som betaler idretten store penger.

Jeg, som bare er en dustete sesongkortinnehaver som reiser land og strand rundt i regn, vind og snø, jeg er ikke verdig den tilliten. Jeg er nemlig en potensiell voldsmann utelukkende fordi jeg har løst billett på vanlig vis. Jeg skal ransakes av sikkerhetsvakter på vei inn og stilles under konstant overvåkning av både vakter og kameraer mens jeg er inne på stadion. Så jo Rønsen, det er mange som vil ha muligheten til å kjøpe øl for ingen annen grunn enn at man ikke liker å bli forskjellsbehandlet og mistenkeliggjort.

 

Noen land er mer liberale enn andre.. Foto: Thomas Niedermüller / DFL
Noen land er mer liberale enn andre.. Foto: Thomas Niedermüller / DFL

For det andre mener Rønsen at man får servert det man vil ha på bussene. Det har han helt rett i. Og der er det ikke bare øl heller, skal jeg si deg. Der får du servert både det ene og det andre uten noen form for sjenkekontroll. Litt rart blir det når han påstår at ingen som har kommet av en buss har villet kjøpe øl på stadion, fordi man allerede er tilstrekkelig sjenka. Kanskje det er litt av problemet? At folk tyller i seg for å ha litt å gå på før de skal inn i “kontrollsonen” på stadion? Og hva hvis jeg ikke har lyst til å ta buss, fordi jeg ikke orker å høre på Rammstein på repeat hele veien til Nadderud – eller Haugesund? Er det så jævlig vanskelig å tro at noen vil reise på egen hånd til match, nyte en pils eller to i sola, og dra hjem igjen? Øl er et nytelsesprodukt, og målet i seg selv er ikke å “bli sjenka”.

 

For det tredje, og nå begynner det å bli veldig rart, er at Rønsen mener fotball nytes best i edru tilstand, så du slipper å spørre kameratene dine på puben hva som skjedde etterpå. En ting er at han påberoper seg å mene dette på vegne av oss alle, men Rønsen ser også ut til å tro at folk som ønsker å kjøpe en øl på fotballkamp er folk som utelukkende vil drikke seg kanakkas sveiseblinde, så de ikke får med seg hva som skjer. Akkurat som at ikke det er en mulighet på bussen allerede. Men OK, jeg skjønner hvor han vil. Nordmenn har en usunn drikkekultur hvor mange ikke drikker med måte, men heller tyller nedpå. Jeg skjønner det. Men drikkekulturen er i ferd med å forandre seg. Konsumet av alkohol øker jevnt over, men vi har mer og mer kontinentale drikkevaner. Grøftefyll er ikke kult (bortsett fra på Hamar kanskje). Men det er jævlig kult å vite hva som er godt øl og god vin. Bare spør alle ruteskjorte-hipsterne du finner smattende på håndverksbrygg rundt om på byens ølsteder.

 

Ølproduksjon har nemlig lange, lange tradisjoner i norge, selv om den har blitt delvis rasert av industribryggeriene og avholdsbevegelsen. En gang i tiden var det påbudt for gårder å brygge øl. Gjorde du ikke dette, kunne du i verste fall bli fratatt gård og grunn. Etter den industrielle revolusjon vokste øl fram som en leskedrikk (og smertelindrer) for arbeidsfolk i byen. Derav “murerpils” for eksempel. Det å ha muligheten til å sette seg ned og nyte en kald en etter en hard dags jobb har vært kjempeviktig. Desverre er det nok også tilknytningen til arbeiderklassen som har ført til det stigmaet Rønsen fyrer oppunder.

Men nå er øl på full fart inn igjen, og personlig ville jeg synes det var topp å kunne nyte en kald en fra et skikkelig Oslobryggeri som for eksempel det nystartede, crowdfunda St. Hallvards (Disclaimer: Skog er andelshaver og dermed partisk), eller Sagene som er i ferd med å starte produksjon i Oslo.

 

Til slutt drar Rønsen barnekortet. “…en fotballkamp skal legges til rette på en måte som gjør at hele familien kan kose seg, hele tida. Mamma eller pappa skal faktisk ikke «en liten tur» for å ta seg en øl”. Stig-Ove Sandnes sier til Dagbladet at “- Med de stadionene vi har nå klarer vi lett å lage en avskjerming på ulike seksjoner. På den måten kan vi gi gode familietribuner og samtidig tilrettelegge for seksjoner der det serveres alkohol”.

Og noe mer trenger man vel egentlig ikke si. Man kan fint ha en familietribune uten ølservering. Så kan oss barneløse nyte fotball og øl i ro og mak uten mas og ungeglam rundt oss.

5 kommentars på “Ølsalg på fotballkamper, tilsvar til Arild Rønsen

  • 11. mars 2015 i 14:43
    Permalink

    Er det mulig å snart bli kvitt denne Rønsen? Hva er det han egentlig holder på med tett på VIF. Skal mene alt om alle og bestemme hva som er rett eller galt. Selvutnevnt ekspert på alle områder. Lut lei hele fyren.

    Svar
  • 11. mars 2015 i 14:48
    Permalink

    Har skjelden sett en skivebom på nivå med det Rønsen leverer her. Rønsen er og blir en klovn. En maskott ingen vil ha. Rønsen må gå!

    Svar
  • 11. mars 2015 i 15:17
    Permalink

    Jeg har i alle år lurt på hva Rønsen gjør i VIF. Han har vel hengt rundt A-laget nå siden 2002/2003/2004 (noe rundt der hvertfall), har innpass i garderoben, treninger, klubblokaler osv. Han er den absolutt verste intervjueren jeg noensinne har sett, og intervjuene hans på VIFTV er så ekstremt dårlige at det faen meg ikke er lokal-tv verdig en gang. Han prater bare piss og fjas, legger ord og meninger i munnen på spillerne når han stiller spørsmål, så de trenger jo bare å enten si “nei” eller “ja” på det han spør om, også går man videre til neste spørsmål. Og når han da i tillegg nå skal uttale seg om hva vi fotballsupportere mener om øl og fotballkamper, så bommer han jo så sinnsykt grovt at det er latterlig. Hvorfor denne mannen uttaler seg om VIF og på en måte fronter klubben litt er for meg en gåte. Får han betalt av VIF for å holde på med dette pisset sitt? Vi er da ingen verna bedrift. Hvis han får lønn av VIF og han ble vurdert og til slutt ikke fjernet når klubben måtte kutte utgifter drastisk, så er det en skandale i seg selv…

    Svar
  • 11. mars 2015 i 15:55
    Permalink

    Dette er ren klasse fra Aperopet. På tide at noen setter Rønsen på plass. Viktigere enn hans innlegg om øl på fotballkamp er riktignok det faktum at han er så tett på klubben vår uten å gjøre noen nytte for seg utover å hente baller og leke kompis med spillerne. Men det er tydeligvis tabu å snakke om, så da er dette veldig etterlengtet lesning.

    Svar
  • Tilbaketråd Engamorgen 12/3-15: Ghayas på landslaget nananana! | Aperopet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *