Engamorgen torsdag 6. april: Haugesund skal slås

Herman Stengel spilte mot Haugesund på Ullevaal i september i fjor. Blir han å se fra start i dag? Foto: Anders Grydeland, grydis.no

Vålerenga møter Haugesund på Vestlandet. Fotballforbundet vil ikke prioritere nasjonal supporterkoordinator og UEFA er ikke spesielt glad i det norske fotballbladet Josimar. Slik ser fotballverden ut utenfor Vålerenga-vinduet torsdag morgen.

Dagens kamp mot Haugesund starter klokka 19.00, og vises på Eurosport Norge for de som ikke har anledning til å være til stede på Haugesund Stadion. Tolv timer før kamp sier værvarslet 8 grader og regn, som riktignok avtar til andre omgang.

20 mann reiste over fjellet i går for å kjempe for Vålerengas ære, og på klubbens sider kan vi lese om en tropp uten store overraskelser:

  • I mål: 1 Marcus Sandberg, 30 Aslak Falch,
  • Forsvar: 2 Markus Nakkim, 3 Enar Jääger, 4 Jonatan Tollås Nation, 5 Robert Lundström, 22 Ivan Näsberg, 18 Christian Borchgrevink,
  • Midtbane: 6 Abdisalam Ibrahim, 9 Rasmus Lindkvist, 10 Ghayas Zahid, 11 Bård Finne, 14 Herman S. Stengel, 15 Daniel Berntsen, 17 Muhamed Keita, 19 Christian Grindheim,
  • Angrep: 20 Henrik K. Johansen, 21 Simen K. Juklerød, 25 Mohammed Abdelloaoue, 29 Magnus Retsius Grødem

Dette er da en tjuemanns bruttotropp, der det også er to spillere som ikke er i kamptroppen.

Ryktene tidligere i uka sa at verken Moa eller kaptein Grindheim ville være aktuelle til kampen. Aperopet tviler imidlertid på at Ronny Deila ville tatt med begge bare for å ha dem med, og regner det som sannsynlig at de anses som fit for fight.

Haugesund startet serien med å tape 3-1 på Marienlyst i Drammen. Men før dagens kamp er det viktig å huske på at FK Haugesund hjemme og borte er to ulike ting.

Aperopet tipper derfor på en jevn og tøff kamp som åpner seg først etter første mål. Og når det først skjer vinner VIF.

Klubben har snakket med trener Amund Skiri som har brukt tiden etter seieren over Viking til å analysere egen prestasjon og forsterke de positive bildene fra kampen på Ullevaal.

– Vi hadde noen enkeltspillere som fikk en positiv opplevelse i den første kampen, og i tillegg fikk vi venstresida vår skikkelig godt i gang, sier Skiri, og fortsetter. – Vi møter et hjemmelag som er vant til stor entusiasme på egen stadion. De jobber steinhardt, spiller direkte, duellerer og kommer etter med mye folk. Vi er forberedt på en tøff kamp, samtidig som vi skal stole på oss selv og vårt eget spill. Vi kommer helt sikkert til å gjøre noen justeringer, men vi skal ikke finne på noe nytt bare fordi vi reiser til Haugesund.

 


NFF vil ikke ha nasjonal supporterkoordinator

I Aftenposten forteller Norsk Supporterallianse (NSA) hvordan det er å samarbeide med Fotballforbundet (NFF).

Mens klubbene har fått supporterkoordinatoren inn som et lisenskrav, lar NFFs egen nasjonale supporterkoordinator seg vente på. Dette selv om Aperopet vet at NFF gjorde aktive framstøt og snakket med enkeltpersoner om hvordan en slik rolle skulle fylles allerede for 4 år siden.

Imidlertid gikk ryktene allerede den gang om at NFF sutret fordi UEFA hadde lagt på NFF et krav som NFF mente var unødvendig, og dermed ga administreringen av ordningen til noen som ikke var spesielt interessert.

Før seriestart i år ga NFF svar til NSA at oppgaven ikke vil bli prioritert denne gangen heller. Til Aftenposten sier forbundet at dette skjer fordi de ikke har funnet noen eksterne som vil finansiere ordningen. Tanken kan dermed synes som å være å selge oppgaven til høystbydende, og la supporterkoordinator bli til NFF Prior Supporterkoordinator-Hakkekylling, NFF RedBull Supporterkoordinator-på-speed eller NFF SAS Supporterkoordinator-på-tur.

NSA er – forståelig nok – sinte på grunn av forbundets arroganse, men det er litt mer usikkert for Aperopet hvorfor NSA er overrasket over at lederskapet i et norsk idrettsforbund framstår som arrogante. Det har vi da sett før? Av Aftenpostens sak framstår det videre som om NSA og NFF i tillegg er ganske uenige om hva rollen skal bestå i.

NSA hevder videre stillingen kunne være dekket av bøtene som gis for supporteraktivitet. For Aperopet framstår dette som en dårlig løsning, da man plutselig kan komme dit at finansieringen av 2018s supporterkoordinator avhenger av at det benyttes ulovlig pyro i de to siste serierundene i 2017. NFF har øremerket bøtepenger til sitt internasjonale solidaritetsarbeid, og har mer en god nok råd til å finansiere en stilling der deres viktigste samarbeidspartnere tas vare på over vanlig drift.

 


UEFA raser mot Josimar

Og det er ikke bare i Norge noen i et fotballen er sinte på noen andre.

Nettavisen har sendt Andreas Selliaas til UEFA-kongressen i Helsinki og melder at UEFA-president Aleksander Čeferin er sint på Josimars journalist Håvard Melnæs etter at sistnevnte på pressekonferansen etter UEFA-kongressen stilte spørsmål knyttet til den utstrakte bruken av nordkoreanske arbeidere for å bygge stadionanlegg til VM-arenaen i St. Petersburg.

I siste nummer avslørte Josimar at minst 100 nordkoreanske arbeidere har jobbet under slavelignende forhold i byggingen av Zenit Arena i St. Petersburg. I tillegg har Josimar forbilledlig på sin hjemmeside publisert de fleste av sine kritiske artikler om UEFA og FIFA enten i engelske oversettelser eller som engelske utdrag. Endelig et norsk mediehus som er opptatt både av informasjon og av å tjene penger. Og det på en måte som gir dem troverdighet.

Både Nord-Korea-saken og den nye saken følges også av danske Ekstrabladet.

Og hva er saken?

UEFA-president Aleksander Čeferin er formann i komiteen som skal lede overvåkingen av alle FIFA-konkurransene (Organising Committee for FIFA Competitions). Det var derfor relevant å finne ut hva han ville gjøre med bruken av nordkoreanske slavearbeidere i et prestisjeprosjekt til VM.

Čeferin avviste da på pressekonferansen at han var formann i komiteen og sa at han aldri hadde hørt historien om de nordkoreanske arbeiderne.

Da Josimars Håvard Melnæs fulgte opp og opplyste om at FIFA hadde bekreftet Čeferins rolle i komiteen, svarte Čeferin arrogant at komiteen ikke eksisterer og at han selv ikke er leder i den. Det sier i seg selv mye om forholdene i UEFA og FIFA når slaveritilstander og døde bygningsarbeidere i verdens mest lukkede diktatur behandles på denne måten.

Og det virker som om Josimar har klart å gjøre seg skikkelig upopulære bare fordi de pirker borti ting UEFA ikke liker. Josimar er et lite fotballblad som skriver om fotball fra ulike vinkler.

Aperopet oppfordrer til å abonnere på Josimar, og oppfordrer videre norske medier med penger om å samarbeide med Josimar eller grave videre i UEFA-/FIFA-snusket. Maktarrogant nepotisme er altfor vanlig i organiseringen av idretten.

Og dermed er vi framme ved et av Josimars egentlige hovedpoenger, skjult i bunnen av en engelsk sak.

På kongressen i Helsinki ble den svenske fotballpresidenten Karl-Erik Nilsson valgt inn i eksekutivkomiteen. Ifølge Josimar er dette belønningen for jobben de nordiske forbundene gjorde for å få Čeferin valgt. Dette fortalte de allerede for et halvt år siden at ville skje.
Noe sier oss at siste ord ikke er sagt.

2 kommentars på “Engamorgen torsdag 6. april: Haugesund skal slås

  • 6. april 2017 i 07:31
    Permalink

    Med en absolutt helt kurant 6-mål seier så vil vi innta den mest naturlige plassen på tabellen

    Svar
  • 6. april 2017 i 21:03
    Permalink

    Dessverre har forsvaret tatt etpar solide skritt ned fra pre-season. Alle baklengsmålene er ekstremt dårlig forsvarsarbeid.

    Når Haugesund klarerer ballen fra forsvaret så flyr ballen langt faen i vold fra farlige soner. Når våre spillere forsøker å klarere så lander den ca 1 meter fra der den blir “klarert”. Og klarerer man ballen på 16-meteren og ballen lander ned hos motstanderen som står på 17 meter, så er ikke ballen ut av farlig sone.

    I stedet for Jaager så burde man sjekket ut skotske bosman-spillere som er forsvarere. Det er ikke vakkert, og det er ikke “spillende”, men gud bedre som det er duellstyrke

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *