Engamorgen torsdag 13. april: Vålerenga i full krise!

 

Skal man tro eksperter og forståsegpåere rundt om i fotball-Norge er Vålerenga i full krise etter tre serierunder. Ingen vil se oss og vi kommer til å rykke ned. Og vi er bare halvveis i april.

Allerede etter serieåpninga var det prat om det. Vålerenga trekker ikke nok tilskuere. 8559 solgte billetter mot Viking på en mandag før påske. Jepp, det kunne og kanskje burde vært flere. Men hva er det kritikerne egentlig forventer? Vi åpna mot Viking også i fjor, da var det 7573 solgte billetter – og da var det langt flere ubenyttede gratisbilletter og frikort enn i år. Hvis vi antar at over 8000 var inne mot Viking i år er det ganske bra mot det laget vi som regel trekker færrest mot i løpet av sesongen.

Mot Sandefjord solgte vi 6778 billetter, noe som heller ikke er spesielt bra – men noe rundt der man kunne forvente en sur aprildag. Når vi møtte Sandefjord 11. juli 2015 solgte vi 7615 billetter – og altså antagelig en del flere ubenyttede.

Fakta er at de fleste klubber trekker dårlig med folk, bortsett fra Rosenborg, som ikke har opplevd motgang på 25 år. Allikevel, Rosenborg solgte 16.800 billetter i serieåpning mot sin nærmeste gullrival Odd – altså langt under utsolgt. Lillestrøm solgte 8500 billetter til sin historiske jubileumskamp klubben har mobilisert til i mange måneder – spilt på dagen for klubbens grunnleggelse.

Medaljekandidat Sarpsborg fleska til med 4302 i hockeytown, Kristiansund BK solgte 4106 billetter til sin historiske første serieåpning på toppnivå – attpåtil derby mot Molde og bysbarnet Solskjær (mulig det faktisk er toppkapasitet). Tromsø solgte 3264 på Alfheim mot Brann, Stabæk 4049 mot Aalesund, og Godset 5575 mot Haugesund.

Runde 2: Sandefjord 6103 vs Rosenborg, Molde 6635 vs Lillestrøm, Odd 9049 vs KBK, Sogndal 2237 vs Stabæk, Brann 8706 vs Godset, Haugesund 4421 vs oss, Viking 6321 vs Tromsø.

Altså: Kun Rosenborg trakk flere tilskuere enn Vålerenga i serieåpningen, og de hadde rundt 5000 ledige seter mot sin nærmeste gullrival, og et oppgjør mellom Fotball-Norges mest storkjefta trenere. Når alle hadde en hjemmekamp hver er det egentlig bare Odd som viser noe i nærheten av positivt. Brann-fans liker å tro de er Norges Rio de Janeiro, men under 9000 mot Godset? Ærlig talt.

Noen ser ut til å mene at siden Oslo er en stor by, så skal Vålerenga trekke mange flere tilskuere enn alle andre. Et prominent medlem av sportspressen pekte på Ålesund. De hadde 5363 tilskuere mot medaljekandidat Sarpsborg, og at dette er skikkelig bra sett i forhold til hvor mange som bor der. OK:

Ålesund har 45.000 innbyggere, så det betyr at 12% av byen var på kamp mot Sarpsborg. Logikken tilsier da at vi burde solgt ca 80.000 billetter til en serieåpning mot et kjedelig lag. Det gjorde vi ikke. I følge denne logikken er Europas fotballsentrum steder som Barnsley, Hoffenheim og Lens.

Fakta er at hele fotball-Norge er iskaldt. Til enkelte kamper går folk mann av huse, men stort sett er det ganske dårlig. Folk sitter heller hjemme og ser på Champions League og Premier League. Klubber i England har mange, mange fler registrerte fans i Norge enn norske klubber. Vi må slutte å se tilbake på de få hype-sesongene hvor Vålerenga trakk over 10.000 i snitt og tro at det var normalen. Det var MOT normalt.

 

“Vålerenga har et for dårlig produkt” sier folk.

Ok la oss se på “produktet” Vålerenga.

Sportslig: Ja, det er for dårlig og har vært det over mange år. Tidligere satsninger har havarert grunnet inkompetanse og dårlig fundament å bygge noe på, og de siste årene har klubben betalt for gammal moro og nesten gått dukken på grunn av det. Selv med profiler som Moa, Zahid og Grindheim er Vålerenga for spesielt interesserte, fordi norsk fotball er for spesielt interesserte. Det er også verdt å merke seg at det var høye forventninger før serieåpninga, med ny trener og lovende treningskamper. Alt lå til rette for at vi skulle gjøre det bra. At prestasjonen var shaky er ikke et argument – ingen visste det på forhånd. 1800 uteble til neste kamp mot et lag ingen vil betale for å se, og etter en uke med negativ presse. For å være ærlig er det omtrent som forventet.

Fasilitetene er også en del av produktet, og det har vært et problem lenge:

Du som bedriftseier MÅ ha et lokale for å underholde kundene dine. I over hundre år har du blitt nødt til å leie istedet for å eie. Den ene bygningen er ikke et reelt alternativ lenger, da den ikke har fasiliteter av noe slag du trenger. Den andre bygningen eies dessverre av mafiaen, og de vet at du ikke har noen reelle alternativer. Derfor har du blitt tvunget til å betale kraftig overpris for å leie bygningen dems, mens du ikke får lov å tjene ekstra på noen av fasilitetene deres. Samtidig er bygget alt for stort, upersonlig og generelt kjipt – i tillegg er det langt vekk fra der kundene dine holder til.

Det er klart Vålerenga har lidd kraftig av dette. Ullevaal Stadion har vært med på å gjøre Vålerenga til et “produkt” det er vanskelig å relatere seg til. Ullevaal er sterilt, kommersielt, kjedelig, tomt og kjipt. Med den nye stadion vil forhåpentligvis det endre seg. Allikevel skal vi ikke tro at alt løser seg med den heller – men med mer lokal forankring, ekstremt trøkk på kampdag, med nærhet til skole med idrettslinje, så ligger alt til rette for at vi kan vokse oss større med tid.

Så hva kan gjøres?

Det første vi kan gjøre er å slutte å prate ned Norsk fotball så jævlig, og slutte å stille urealistiske forventinger. Når vi ryker ut av Europa mot topplag fra langt bedre fotballnasjoner som Skottland, Romania og Polen så blir man latterliggjort i pressen. Rosenborgs bragder henger over Norsk fotball som en skygge – men husk at de også fikk mye juling. Mitt flotteste Rosenborg-minne er den gangen de slapp inn sju mål i Paris.

På tide å justere forventningene, folkens. Vi kan ikke dominere i fotball-Europa selv om vi er gode i langrenn. Sett heller realistiske krav og slutt å klag på alt som er galt.

Når det gjelder Vålerenga spesifikt:

I nær fremtid må Ronny få orden på laget. Det er veldig overraskende at man fremstår sånn når alvoret begynner etter gode treningskamper, men det sier kanskje noe om mentaliteten i spillergruppa – dessverre. Takk og pris har vi en trener som veit hvilke knapper han skal trykke på. Marcus Sandberg ble ikke en dårlig keeper over natta, og Tollås vet egentlig hvordan han skal posisjonere seg. Dette er ting som sitter i huet – og som sagt før: Når Enga er i en god periode, kjører på med høyt press og mange gjenvinninger, da er det veldig spennende å se på. Hvis det spillet sitter i lengre perioder vil folk føle at de får valuta for penga.

Og til høsten er vi kvitt Ullevaal for alltid – bortsett fra en og annen cupfinale. Da kan vi begynne å bygge noe nytt og eget.

Jeg er ikke bekymra – enda.


 

Apropos ny stadion: Vålerenga – Haugesund er flyttet fra 9. juli til 12. oktober fordi Haugesund skal spille europacup. Det betyr at vi får en ekstra hjemmekamp på den nye stadion!

Dersom du allerede har kjøpt enkeltbillett til den kampen må du bytte den inn i sjappa på et senere tidspunkt. Mer info kommer.


 

Nå tar Aperopet påskeferie. Vi sees på mandag.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *