Toppserien: Vålerenga – Røa 0-2

Foto: Kenneth Berger / Vålerenga Fotball

“Jerusalem” fra Klanens forum publiserer kampreferat fra Toppseriekampene til Vålerenga, og han er så elskverdig å dele det med oss. Det ble tap i årets første derby mot Røa i Vallhall, og det ble et kontroversielt rødt kort på Vålerengas australske midtbanespiller Teigen Allen.

 

Toppserien, 2. serierunde: Vålerenga-Røa 0-2 (0-1)

 Kampfakta:

0-1   (33) Line Holter

0-2   (67) Lisa-Marie Karlseng Utland

Gult kort: Arianna Romero, Gunnhildur Jonsdottir

Rødt kort: Teigen Allen (57)

Kampen: Dynamittjentene fra vestkanten hadde ladet krutt i støvlene og kom ut av startblokkene som ei kanonkule i en vårkjølig Vallhall. Allerede i andre spilleminutt måtte Michelle Betos finne fram det fremste av keeperkunst for å holde Vålerenga inne i kampen. Dette satt tonen for årets så langt svakeste omgang av Engas beste kvinner. Etter en drøy halvtime med mye duellspill og stopp i spillet finner et av Røas mange, lange oppspill Line Holters venstrefot. Hun setter ballen i venstre hjørne, og gjestene gikk til pause med en fortjent ledelse.

Det virket som om Vålerenga hadde brukt pausen til å finne fram noen litt andre våpen mot Røas langdistanseraketter, og fikk mer tak på kampen, riktignok avbrutt av ei og annen farlig Røa-kontring. En av disse påførte Teigen Allen et meget diskutabelt rødt kort og en mindre diskutabel straffe imot. Gunhild Herregården klarte ikke å få ballen i mål, men det bare utsatte det endelige spikerslaget i kistelokket noen minutter. For etter 67 minutter hadde tok Vålerenga en kollektiv høneblund da Therese Sessy Åslands frispark traff aluminiumen, og Røas klassespiss Lisa-Marie Karlseng Utland fikk en enkel jobb med å avgjøre kampen på returen. Selv om Vålerenga spilte sin beste fotball etter hvilen (og faktisk også etter utvisninga) slet vi med å produsere de store sjansene og de fire mulighetene vi fikk (Verdoia, Krieghoff, Fridlund og Nordin) ble forholdsvis greit håndtert av Røas keeper.

Analysen: I treningskampen for en liten måned siden ble Røa fullstendig overkjørt av Vålerengas midtbane. Det ville de åpenbart unngå i dag, og la en kampplan hvor de konsekvent spilte ballen over midtbaneleddet og angrep med høye baller mot kant og bakrom, for deretter å flytte laget opp (og sine beste duellspillere høyest i banen) og hindre Vålerenga i å bygge opp sitt spill. De forsøkte også å låse Vålerengas mulighet for å spille ball ved utspill fra keeper. Dette burde ikke komme som noen overraskelse da Røa gjorde dette grepet allerede underveis i treningskampen. Dessverre lyktes Røa 100% med sin strategi, og også 0-1-målet kom ved en av de nevnte lange bakromspasningene. Vi ble presset bakover og slet med å komme oss ut av egen halvdel i første omgang.

Vårt spill ble stort sett hindret ved tapte dueller i midtbaneleddet. Krieghoff vant riktignok de fleste duellene på topp, men avstandene i laget ble for stort og initiativene uten ball for få, og hun ble for alene til å skape noe som fikk tilreisende vestkantfolk til å heve øyenbrynene. Vi løfter oss etter pause, kanskje hadde resultatet blitt annerledes uten utvisninga, men summa summarum taper vi kampen fortjent. Det er ikke fordi Røa har bedre stall enn oss, men fordi de lyktes altfor godt med sin kampplan.

Børsen:

Michelle Betos 6 – har to klasseredninger i første omgang, kan ikke gjøre mye med målene, varierende kvalitet på utspillene. Kan ellers nevne at hun leverte den sykeste redningen jeg noen gang har sett i Vallhall, uansett kjønn, da hun i horisontal posisjon plukket ned en ball som var limt i vinkelen under oppvarmingen (uten at det gav utslag på børsen)

Theresa Nielsen 6 – som vanlig mange gode offensive initiativ, god kamp.

Jennie Nordin 5 – vinner mye i lufta, men er tidvis litt uoppmerksom på hva som skjer rundt seg og gjør enkelte underlige pasningsfeil

Arianna Romero 5 – ingen dårlig kamp, men vi har sett ho bedre

Teigen Allen 4 – er god offensivt, men i dag kommer vi som lag knapt over midtstreken. Da får vi heller ikke spilt Allen god. Ganske god førsteomgang av australieren, men blir litt overkjørt defensivt, og må lage straffe.

Aivi Luik 4 – eide midtbanen i treningskampen i mars. Blir veldig mye mindre dominerende i dag

Gunnhildur Jonsdottir 5 – svak førsteomgang, spiller seg opp etter pause

Stephanie Verdoia 4 – har en del gode involveringer når hun først får ballen, men det var sjeldnere enn vanlig i dag, glipper noen ganger litt defensivt.

Maren Hauge 4 – et par fine innlegg, men får ikke rommet hun trenger i dag

Elise Krieghoff 6 VB – god kamp i «Sørloth»-rollen som feilvendt spiss. God til å holde på ballen, og vinner nesten alle dueller hun går i. Treffer ikke helt med avslutningene, og har et par avgjørende pasningsmiss, der vi kunne skapt målsjanser.

Johanne Fridlund 4 – først og fremst godt å se Vålerengas «Messi» tilbake på banen, men i dag ble det bare et par øyeblikk av magi og en del tapte dueller. Den som er nærmest skåring i dag.

Celin Ildhusøy 4 – noen gode initiativ, men ble litt for lett på dette nivået – enda. Her har vi imidlertid noe som kan bli gull verdt, og «Bizet» kan bli en viktig kontringsspiller allerede denne sesongen.

Ellen Wang 5 – kommer inn med trygghet og treffer godt på pasningene

Synne Sofie Christiansen – får fem minutter som innbytter

Dagens synsing: Trøkk på tribunen:

Jeg synes noe bør gjøres for å gjøre noe med trøkket på tribunen under disse damekampene. Pr. dags dato er det (bortsett fra et par-tre ivrige ytterst til venstre) ikke kultur for å vise engasjement ut over høflig applaus på damekamper. Her håper jeg rett og slett på en kulturendring. Hvorfor står vi ikke med skjerf over hodet på «Kjerka» før kampstart? Hvorfor reiser vi oss ikke når det ropes «Reis opp hvis du er Vål’enga»? Hvorfor blir ikke tribunen med på sangene? Hvorfor gidder vi ikke en gang kjøre en sånn liten victory wave når vi vinner? For det er da virkelig en god del som bruker å synge med Klanen som også er på disse kampene. Når ble vi så blyge? Og her stiller jeg altså også spørsmålet til meg selv.

Jeg tror det er veldig lite som skal til. For min egen del tror jeg at jeg hadde blitt langt mer høylytt om sangfeltet bare hadde blitt bittelitt større. Det er greit nok at A-laget for herrer er første prioritet for Klanen, men seriøst synes jeg vi også burde klare å skrape sammen et lite sangfelt på i hvert fall 2. laget og damer A. Det er ganske mange 5. divisjonsklubber i Norge som klarer å skape mer trøkk på sine kamper enn Norges beste supportergruppering gjør når 2. divisjonslaget vårt spiller, og jeg synes det er litt pinlig at supporterne til lag som Urædd og Arna-Bjørnar skal synge oss ut i vår egen stue (og for ikke å snakke om pippipene) i toppserien.

Kanskje er dette noe som går av seg selv når vi flytter til ny stadion? Eller kjemper om gull? Kanskje hadde det hjulpet med litt mer trøkk på anlegget? Eller med skåringsmusikk? Eller flaggparade? Eller ved at speaker skrudde opp engasjementet 10%? Eller med kapo? Eller tifo? Men fra et supporterhjerte til et annet: Finnes det et par-tre stødige basser med engasjement og gjerne forsangerferdigheter som kunne tenke seg å holde røsten varm på flere dager enn 15 hjemmekamper i tippeligaen? I så fall tror jeg det er potensiale for mye moro og en mulighet for å virkelig å skape forandring og bety en enorm forskjell. Og enn så lenge: Tusen takk til dere som kommer med flagg og røst og masse humor hver eneste kamp. Det betyr masse!

Forsinket spillerbørs fra 1. serierunde (grunnet manglende streaming):

Michelle Betos 5

Theresa Nielsen 8

Ingrid Søndenå 5

Arianna Romero 6

Teigen Allen 5

Gunnhildur Jonsdottir 6

Aivi Luik 5

Stephanie Verdoia 7

Maren Hauge 7

Elise Krieghoff 6

Synne Sofie Christiansen 5

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *