Engamorgen torsdag 1. juni: Så jævla enkelt. Elverum i fjerde runde

Herman Stengel scorte på en frisparkperle i vinter og Herman Stengel scorte på en frisparkperle i går. Foto: Vålererenga Fotball

Det deles ikke ut stilpoeng i fotball, og målforskjell teller ikke i cupen. Derfor skal vi ikke dvele for mye og for lenge ved gårsdagens kamp der Vålerenga sikret billett til fjerde runde på særdeles lite imponerende vis. Vi ser heller framover mot Vålerenga-Elverum på Ullevaal Stadion onsdag 9. eller torsdag 10. august. Og lenge før det er det muligheten til å se Islandsgate live på Vertshuset: allerede lørdag 17. juni – altså om to små uker.

Men vi må nok dvele litt ved gårsdagens kamp også.

For selv om det er «så jævla enkelt» når man først er videre og 3. runde i cupen er like mye av en transportetappe som andre runde, så startet Vålerenga med 11 spillere som alle er i A-stallen.

Bare keeper Marcus Sandberg og midtstopper Enar Jääger var igjen fra søndagens kamp på Ullevaal mot Rosenborg, så det var et tydelig reservepreget lag, men vi møtte Ørn Horten, et tredjedivisjonslag, altså et lag som befinner seg divisjonen under andrelaget vårt.

Etter åtte minutter setter Chidera Ejuke ballen over tomt mål fra cirka fire meter. Noen minutter senere har Henrik Kjelsrud Johansen et par ganske solide sjanser. Vålerenga dominerer stort fra start, og det framstår som svært usikkert hvordan dette Ørn-laget hadde klart å slå ut Sandefjord i forrige runde. Men så kom det krypende.

Først lot vi oss irritere av en lokal kommentator som så kampen med meget tjukke vestfoldbriller. Under det som nok ble hans karrièrehøydepunkt kunne han fortelle NRKs nettbrukere over det ganske land at «Lasse Brandsdal er et konstant uromoment» og «Klubben gikk med et dundrende underskudd i fjor, nærmere 350.000 kroner». Og parallelt med dette spilte Ørn seg inn i kampen. Og de gjorde det ikke med å legge elleve mann på egen sekstenmeter, men som et fotballag som jobbet ålreit. For selv om Vålerenga fra midt i første omgang fortsatte å ha ballen mest, ble VIF slått på presise innlegg, guts, målsjanser, tæl, tro og vilje. Og Ørn virket som sagt som et jevnbyrdig fotballag. Misforstå meg rett: Ikke et godt fotballag, men jevnbyrdig med dette Vålerenga-laget.

Utover i andre omgang fortsatte det. Nå ble bare Ørn-sjansene enda større, og de hadde to skudd over fra veldig nært hold i løpet av omgangens første fem minutter, og minst like store sjanser som Vålerenga ellers i omgangen. Og etter lang tids lidelse sto klokka på 90 minutter.

Resultattavla fortsatt på 0-0.

Altså ekstraomganger for andre cuprunde på rad.

Heldigvis har vi frisparkfoten til Herman Stengel.

Etter 98 minutter setter han inn den forløsende scoringen. Men det skal Ørn ha: Presset gir seg ikke, lufta går ikke ut av ballongen. De ønsker å komme tilbake, vil gjerne score. Det medfører en skummel og neglebitende andre ekstraomgang med gigantiske sjanser til Ørn uten at Vålerenga klarer å komme til noen egentlige farligheter.

Men Vålerenga rir det i land. Og VIF er klar for fjerde runde.

Til nye cuprunder stiller vi med blanke ark, slik at vi kan ikke ryke ut i neste runde basert på for svakt spill i denne runden, selv om enkelte i sosiale medier synes å tro det.

Klubben, Dagsavisen og Dagsavisen igjen, VG, Dagbladet og Rikskringkastingen har diverse saker om Stengels flotte mål og Deilas bunnløse irritasjon, frustrasjon og aggresjon over prestasjonen.

 


Elverum i fjerde runde

Etter kampen var det trekning på Flekkerøy av fjerde cuprunde, og for de som ikke så det på NRK, beskriver Vålerenga detaljene i trekningen. Resultatet ble slik:

 • Jerv/Åsane (vinner)-Rosenborg
 • Lillestrøm-Tromsø
 • Mjøndalen/Strømsgodset (vinner)-Brann
 • Vålerenga-Elverum
 • Kristiansund-Florø
 • Stabæk-Aalesund
 • Haugesund-KFUM Oslo/Molde (vinner)
 • Sarpsborg 08-Odd

Kampene spilles onsdag 9. og torsdag 10. august med hjemmekamp til førstnevnte lag. Vålerenga melder at sesongkortinnehavere slipper inn uten å betale på Ullevaal. Vi slapp eliteseriemotstand, og det åpner for et enkelt avansement, en transportetappe. Men det åpner også for cupbombe, selv om vi heier på at denne skal komme i første kamp på lista.

Vålerenga har møtt Elverum, den eneste byen i Norge som har ei burugle som byvåpen, noen ganger tidligere. Derfor finner man setningen «Banker Elverum» i cupfinalesangen 1997. Og i 2014 skrapet vi oss en cuprunde videre med en 3-2-seier som satt virkelig langt inne.

 


Islandsgate på vinyl & Vertshuset

Aperopets favorittband heter Islandsgate. 9. juni slipper de sitt debutalbum også på vinyl, på lekker blå vinyl. Dette feirer de med konsert på Vålerenga Vertshus lørdag 17. juni klokka 18.00. I går var det noen-og-femti billetter igjen, så det lønner seg å stikke innom snart og kjøpe en hvis du vil ha det med deg.

 


100 dager til lørdag 9. september

I dag er det 100 dager til Vålerengas nye stadion åpner. Det som har virket så fjernt er plutselig her.

Lørdag 9. september 2017, dere!

4 kommentars på “Engamorgen torsdag 1. juni: Så jævla enkelt. Elverum i fjerde runde

 • 1. juni 2017 i 10:28
  Permalink

  Vi tapte 0-3 for Elverum 16. mai for mange år siden.
  Tror det var på 90-tallet.
  Det triste da var at det IKKE var noen bombe.
  Så ting har gått riktig vei med vår forening siden den gang.

  Svar
 • 1. juni 2017 i 10:30
  Permalink

  I 1992 var det.
  Da tapte vi også hjemmekampen 0-4
  Det hadde til og med jeg glemt

  Svar
 • 1. juni 2017 i 10:32
  Permalink

  Ah. “Takk”. Noen ting føles det godt å ha glemt.

  Svar
 • 1. juni 2017 i 10:53
  Permalink

  I 1992 holdt vi på å rykke ned i 2.divisjon men berget plassen i siste kampen mot Eik i Tønsberg.
  Det som er viktigere er at Vålerenga vant på Elverum i cupen i 2014. Som i Fredrikstad i forrige uke ledet Vålerenga 2-0 som ble til 2-2. Reka sendte Vidar Ørn utpå og han ordnet 3-2 !
  Artig at Tom Nordli var den som trakk oss opp av hatten i går !

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *