Engamorgen søndag 22/3-15: Kampen annullert – blir det kamp i kveld?

rapporten fra NIHF beskriver de hendelsesforløpet i DNB Arena. Der kan vi lese at videodommeren på eget intiativ ønsker å sette i gang videodømming, og får spørsmål fra hoveddommer Solem to ganger vedrørende lovligheten ved å videodømme målet etter kampen er satt i gang.

Til TV 2 frikjenner dommersjef Geir Thomas Olsen hoveddommerne i kampen:

– Det er begått en regelfeil av kampens dommer. Feilen kommer som et resultat av instruksen han får fra kampens videomåldommer og dommerveileder. Dommeren handler egentlig på beskjed fra de som skal kunne disse reglene.

En av tidenes dommertabber er et faktum.
En av tidenes dommertabber er et faktum.

Her er det mange ting som skurrer. For det første, når man har TO hoveddommere på banen må da EN av de kunne de reglene? Det er ikke sånn at dette er eksotiske regler som krever spesialopplæring. Det er en grunn til at vi som har sett en del hockeykamper aldri har opplevd videodømming etter at spillet er igangsatt. Derfor er det ganske sjukt at forbundet blankt frikjenner Solem.

Videre lurer vi litt på hvem denne videodommeren er, særlig med tanke på at han startet dette på eget intiativ. Er han en eller annen lokal aktivist? Spørsmålet er betimelig siden det ikke er første gang Oilers har leflet med dette. I Champions League denne sesongen fikk Oilers scoring mot Tappara på helt feilaktig videodømming i egen hall – første gang utstyret ble tatt i bruk i norge. Da beklaget dommersjef Geir Thomas Olsen at “Det er rett og slett mangel på kunnskap om et system som i seg selv er fantastisk bra. Dette var en dårlig start..”

Vel, fortsettelsen var ikke så veldig bra, var det vel? Vi lurer på om dette er samme person, og hva slags forhold han eventuelt har til Oilers. Vi er godt vant til å høre beskyldninger om at alle dommere øst for fjellet elsker Vålerenga. Tor-Olav Johnsen fra Manglerud måtte høre “Jordal-Johnsen” ropt etter seg i Stavanger hele tiden. For alle fra Manglerud elsker som kjent Vålerenga. Derfor så er det verdt å merke seg at begge linjemenna i kampen var fra Stavanger. Da er det kanskje også nærliggende at de bruker lokale folk til å vokte videoen. Så hvem er han? Det er ikke godt å si. Vi har forsøkt å ringe Kristoffer Holm, pressekontakt i NIHF, men han var naturlig nok ganske opptatt i telefonen lørdag kveld. Navnet på videodommeren er anonymisert i rapporten fra NIHF. Videodommere er vanligvis oppført på Speaker.no, men i dette tilfellet er navnet hans fjernet.

I tillegg kan vi lese at dommerne skal ha løyet til Shampo i pausen. De påsto at det skal være en ny regel som ble tatt i bruk – plutselig kan man altså videodømme etter spillet er igangsatt. Så viste seg at det var feil. Spørsmålet da blir, hvor kommer dette fra? Sa videodommer til Solem at dette var en ny regel, og at dette derfor kunne gjøres?

 

Når det gjelder spørsmålet om pucken var inne, vel den var sannsynligvis det. Hvis man ser på vinkelen på bildet ser det ut som om pucken er helt inne. Problemet er at vi ikke ser det rett ovenfra, slik at tverrligger akkurat nøyaktig dekker målstreken. Det har mange, inklusive jeg stusset på. Svaret finner vi i IIHFs regelverk for videodømming. Kameraet SKAL monteres på skrått, slik at man ser målstreken. Med andre ord er videosystemet best egnet for å dømme pucker som ligger nede på isen.


Saken vår i går har “skapt engasjement” som de sier i pressen når folk står utenfor kontoret med fakler og høygafler, og det snekres på Galgeberg. Med det som står ovenfor i tankene, er vi fortsatt mot at Vålerenga protesterte? Ja vi er det.

Heftige scener utenfor Aperopets HQ i går. (Wikipedia CC)
Heftige scener utenfor Aperopets HQ i går. FrankO i vinduet. (Wikipedia CC)

For det første er pucken antagelig inne når man ser på bildene. Oilers ble muligens snytt for en scoring. Shit happens, det skjer alle, inklusive oss. Ble det gjort en grov formell feil? Ja. Og enda verre er det at forbundet frikjenner dommerne og legger alt ansvaret på denne mystiske måldommeren. En hoveddommer skal være sikker nok på reglene til å vite at dette er feil.

I tillegg synes vi ikke Vålerenga skal protestere for klubbens eget omdømmes skyld. Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har hørt Vålerenga-fans si “det hadde aldri VI gjort” når sånne saker går. Vel, nå har vi gjort det. Mange påstår denne saken er helt spesiell. Det som i så fall gjør denne spesiell er at feilen ble gjort av dommerne, og at Oilers blir skadelidende. Vi vet at alle hater oss uansett, men vi synes rett og slett ikke Enga skal drive med sånt, man burde heller vise storhet. Vi skal være bedre enn de andre.

Så da sitter vi igjen med hockeyns skrantende omdømme. Til tross for TV-suksess, økende publikumstall og PR ser vi at idretten drives på samme måte som på 70 tallet. Sist sesong var det arbeidstillatelser, poengtrekk og konkurs, denne sesongen er det poengtrekk, lisensrot, kullosforgiftning (!) og nå dette. Vi har TV 2, som til tross for administrativt rot og råtne ishaller satser på hockey. Vi og mange av dere som leser dette husker tiden da hockey’n eksisterte i et medievakuum på 90 og 2000-tallet. Som vi skrev nylig da poengtrekket ble et faktum: I norsk hockey løper man en reell risiko for å gå på kamper som viser seg å ikke bli tellende.

Nå har det skjedd igjen, denne gangen rammet det 4065 mennesker i DNB Arena. Hvor lenge gidder sponsorer og media å bli med på dette amatørgreiene?

Oilers er i skrivende stund rasende fordi kamp 1 plutselig går på Jordal i dag. Det står i regelverket at høyest plasserte lag skal ha første hjemmekamp, nå mister de den fordelen, så de blir også urettferdig straffet her  og farsen er komplett. Det har de lagt inn protest på, slik at søndag morgen er det fortsatt litt i det blå om det blir kamp på Jordal i kveld. Det er ventet en beslutning fra forbundet på det når som helst, og vi vil informere om det så straks det foreligger.

Jan Tore Kjær er i det minste sikker i sin sak:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *