Engamorgen søndag 30. juli: Showkamp eller ikke showkamp?

Ronny topper laget mot Manchester United. Foto: Grydis

Jeg begynte å følge Vålerenga rundt 1994-95. Og jeg husker det irriterte meg veldig at utover 90 og 2000-tallet skulle nesten alle i Norge holde med Manchester United. Mange av dem visste ikke en gang at norges beste stopperpar igjennom alle tider spilte der sammen – det var Solskjær det handla om sammen med Cantona, Schmeichel og de andre.

 

Det virker å være litt spredd ut nå. Premier Leagues enorme profilering gjør at nesten alle kan finne seg et lag. Noen klubber har fortsatt særpreg og identitet selv om de har forandret seg veldig, mens andre klubber har forandret seg til det ugjenkjennelige. West Ham United er en tragedie i mine øyne, men økonomisk blir det sikkert en suksess. Hvorfor ikke? Med den stadion og midt i London kommer turistene til å flokke til. Resten av klubbene som har begrenset markedsverdi, som Stoke, West Brom og Watford, bruker enorme summer på å holde seg i det gode selskap så de kan fortsette å suge inn TV-penga. De har i realiteten ingen sjans til å vinne ligaen. Ja, jeg vet Leicester gjorde det – men det var i en sesong alle de antatte toppklubbene svikta, og Leicester hadde helt ekstrem flyt. Det skjer ikke igjen.

En av tinga som gjør meg mer deprimert enn noe annet er dette “Announce”-maset. Sosiale medier er fullt av FIFA-spillende tenåringer som formaner klubbene om å annonsere signeringer av nye superstjerner. Evne til mer pengebruk enn andre måten suksess måles på. Klarer klubben din å lokke til seg en 19-åring med dårlig sveis ved å betale han og agenten hans en absurd mengde penger kan du mobbe de som holder med de andre pengelaga.

Samtidig sitter vi, og folk som holder med klubber i mange andre land og ser på at fotballpyramiden spisses mer og mer, år for år. Neste år blir det enda vanskeligere å komme seg til gruppespill i europacupene, fordi man skal ha inn flere av topplaga fra de store ligaene. Rosenborg har en gyllen mulighet til gruppespill i Champions League nå, og det er antageligvis siste gang.

Ikke meninga å være partypooper, men vår sjangs røyk antageligvis i straffekonken i Brugge.

Så hvis du alltid har drømt om å se Vålerenga møte disse laga, så er antagelig den eneste sjansen din dager som i dag. Manchester United tar en snartur i Norge med fly inn og ut samme dag. Ingen overnatting, ingen trening.

Alle barn og unge gleder seg. Bortsett fra gretne gamle gubber som meg, og folk med litt alternative supportergener. Allikevel klarer jeg ikke å klikke helt i vinkel som en del Vålerenga-fans jeg vet om gjør. Ja, det er litt teit, og det er johan med half ‘n half skjerf og alt det der, men for å være ærlig så klarer jeg  å akseptere at Vålerenga spiller en showkamp i ny og ne hvor jeg ser den på TV. At de spiller en kamp hvert tredje år hvor JEG ikke skal være med.

For det første er det et faktum at Vålerenga, i kraft av å være hovedstadsklubb, den eneste norske klubben som kan være med på noe sånt. Jeg sier være med, fordi denne gang er ikke Vålerenga arrangør (og det er ikke Vålerenga som har booket Alex Rosén). Selv om de fleste kommer for å se motstanderen, så hadde ikke Lillestrøm-Manchester United fylt opp Ullevaal. Videre er det god profilering av Vålerenga til folk som vanligvis ikke ser norsk fotball, og til unge spillere rundt om i landet. I tillegg er det faktisk god matching for oss, spesielt når vi har spillefri allikevel. Og det er gode penger i kassa.

På nettet sitter det selvsagt Rosenborg, Brann og Lillestrøm-fans og håner oss. Who cares? De hadde alle tatt plassen vår om de hadde kunnet, men det kan de ikke, fordi de ikke er Oslos største fotballklubb.

Jeg har iallefall tenkt å se matchen på TV, og det kan faktisk bli litt morsomt og. Jeg husker Super-Musa løp fra Jaap Stam på Bislett i 98, det lo jeg av i lang tid etterpå. Den kampen endte 2-2 etter scoringer av John Carew, Bjørn Viljugrein, Ole Gunnar Solskjær og Paul Scholes.

I følge VG kommer United med toppet lag. Marcus Rashford, Paul Pogba og Romelu Lukaku er noen av navnene denne gangen.

Ronny Deila avslører at han er Liverpool-fan i Dagbladet, og han kan også fortelle at Vålerenga stiller med toppet mannskap.

Kampen går på moderskipet til TV 2 kl 19.

 

Apropos gamle helter, Kjetil Rekdal har vært en tur i Berlin. Der ble det reuinion med gamle Hertha-helter før treningskampen mot Liverpool.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *