Kan Stavanger virkelig kjøpe hele Oslo?

Leserbrev: Stavanger-folk er noen raringer. Av en eller annen grunn har flere tusen av de lest Aperopet de siste dagene, til tross for at de vet at det de finner her vil ødelegge dagen deres fullstendig. Sist noen fra Stavanger ble så pissa på av noen fra Oslo var da Ole “Lukkeøye” Klemetsen ble førtidspensjonert av høyreneven til Thomas Hansvoll.

På grunn av tidligere suksesser med dette følger vi nå opp med å ta for oss en del av de sprø påstandene som kommer fra Rogaland. Trangen til selvhevdelse i denne nyrike, men kulturelt utarmede delen av landet er nemlig veldig høy. Men tåler de vitenskapens kalde lys?

“Me kan kjøba heile Oslo om me vil”

Virkelig, Stavanger? Aperopets samfunnsøkonomiske ekspertpanel har tatt et dypdykk i den offisielle statistikken. Den forteller en annen historie. La oss starte med å se på verdiskapingen. Der har vi kun gode tall på fylkesnivå, så vi er rause og sammenlikner Oslo med hele Rogaland. Tabellen under oppsummerer Statistisk Sentralbyrå sine tall:

 OsloRogalandForskjell %
Verdiskaping (Mill kr)434 828210 093107 %
Sysselsatte (1000 pers)467 500259 60080 %
Verdiskaping pr sysselsatt930 113809 29515 %

Oslo har verdiskaping på 434 milliarder, mens Rogaland har 210 milliarder. Oslo har altså over dobbelt så høy verdiskaping som Rogaland! Men så jobber det jo mange flere i Oslo, da… Ja, men bare 80 prosent flere enn i Rogaland. Hver sysselsatt i Oslo skaper verdier for 930 113 kroner, mens hver sysselsatt i Rogaland skaper verdier for 809 295 kroner. En ansatt i Oslo skaper altså 15 prosent mer verdier enn en ansatt i Rogaland. Det er en enorm forskjell. Den er faktisk større enn forskjellen mellom Tyskland og Spania.

Trøsten for Rogaland er at de er fylket med nest høyest verdiskaping per ansatt. Men altså milevis bak oss som virkelig bidrar i dette landet.

 

“I Oslo er det bare sosialklienter og trygdemisbrukere!”

Tuuut! Feil! I Oslo jobber 76 prosent av befolkningen – I Rogaland jobber kun 59 prosent. Oslo har soleklart høyest sysselsettingsandel i landet. Så når vi sammenlikner verdiskaping per innbygger (i stedet for per sysselsatt) begynner det å bli virkelig stygt. Oslo har verdiskaping per innbygger 50 prosent høyere enn Rogaland. Vi forventer ikke at dere takker oss for bidraget, men litt ydmykhet hadde vært kledelig.

 

“Ingen vil bo i drittbyen Oslo!” 

Dette faller på sin egen urimelighet. Ta en tur på Grünerløkka så hører du flere skarrere enn du gjør på hele vestlandet. I Stavanger bor det knapt folk. Sjekk grafen under:

Innbyggere_Oslo_Stv

Og på tross av det beskjedne innbyggertallet i Stavanger, blir ikke vekstratene spesielt høye heller. Under er en indeks hvor befolkningen i 2005 er satt lik 100. Og siden da har Oslos befolkning økt med 22 prosent, mens i Stavanger har veksten bare vært 16 prosent. Faktisk så har Oslo nesten vokst med et helt Stavanger siden 2005! I samme periode har oljebygda kun fått 18 000 nye innbyggere.

Befolkning

Det det er smått utrolig at Stavanger og Rogaland, på tross av massiv økonomisk oljedoping, ikke gjør det bedre. Og hvordan vil det se ut etter noen år med lave oljepriser? Det er fortsatt litt kake igjen, men festen er rimelig langt inne i nachspielet nå, og norges svar på Spania prøver febrilsk å ringe etter taxi. Men ikke tenk på det, vi i Oslo tar regninga!

Yrende folkeliv i Stavanger sentrum (Wikipedia Commons CC)
Yrende folkeliv i Stavanger sentrum (Wikipedia Commons CC)

 

kilder:
Statistisk Sentralbyrå: Fylkesfordelte Nasjonalregnskap 2012, ssb.no/fnr
Statistisk Sentralbyrå: Befolkningsstatistikk, ssb.no/befolkning

8 kommentars på “Kan Stavanger virkelig kjøpe hele Oslo?

 • 26. mars 2015 i 17:21
  Permalink

  Interessant statistikk. Vi vet jo at det finnes mange eksempler på skikkelige folk som selv tjener til livets opphold på Oslo Vest og i drabantbyene, men det hadde vært interessant å se statistikkene for Oslo Øst. Førsteinntrykket av de stakkars menneskene derfra er at her burde overformynderiet ha vært på banen for lenge siden.

  Svar
  • 26. mars 2015 i 23:50
   Permalink

   ligger ikke drabantbyene i Oslo øst?

   Svar
   • 27. mars 2015 i 10:27
    Permalink

    Svessien mener vel at vi skal sammenligne 4070 og 4150 med 0657 og 0658.

    Svar
 • 27. mars 2015 i 10:43
  Permalink

  Det som ikke tas med i regnestykket her er at “verdiskapningen” som skjer i Oslo i realiteten er foredlingen av arbeidet som blir gjort i Stavanger. I Oslo skapes ingen verdier. Dere sitter på kontorene deres og flytter penger. Det er i Stavanger folk jobber på verft, det er i Stavanger folk forsker på oljeutvinning og det er i Stavanger man henter opp oljå.

  Men fortsett å fortell dere selv at dere skaper så mye for landet, dere trenger all trøst dere kan få etter at vi har sendt dere på hodet og rævva ut av sluttspillet.

  Svar
  • 27. mars 2015 i 12:35
   Permalink

   Og jeg som trodde nordsjøolja lå på havbunnen. Det viser seg nå at den ligger i Gamle Stavanger.

   Svar
 • 27. mars 2015 i 16:04
  Permalink

  Hehehe, da er det godt å vite at du er oppdatert!

  Oslo er statlig administrasjon, tjenesteyting, lokalisering av hovedkontorer og pengeflytting. Det meste av grunnlaget for Oslo-økonomien finner man i verdien av ressursene på, yess nettopp, Vestlandet (olje og gass under Gamle Stavanger, oppdrett i fjordene, fiske, matfatet på Jæren og vannkraft).

  LSK sørger for en god del korn, det skal de ha.

  Men slapp av, vi har ingen intensjoner om å kjøpe Oslo uansett økonomiske muskler. Dere er sikkert glade i Oslo og vi trives utmerket (les: vel så godt) uten.

  Statistikk er dere Oslo-byråkrater dog gode på, det skal dere ha. Men dessverre, og sikkert til artikkelforfatterens grenseløse tragedie, må jeg bare minne om et sannhetens sitat:

  “Man kan ha tiltro til en statistikk bare når man selv har forfalsket den.”
  Winston Churchill

  Tar sjansen på en aldri så liten hilsen. Vi leder tross alt 4-0 i best av 8:

  God sommerferie!

  Svar
 • 27. mars 2015 i 16:38
  Permalink

  Selvsagt har vi ikke råd til å kjøpe Oslo. Men vi tar en Hellas og låner til hele sjiten! Med så stor verdiskapning som skjer i Oslo så vil det ikke ta mange årene før gjelda er tilbakebetalt!

  Forøvrig bra kamp i går!

  Svar
 • Tilbaketråd Før romjulskampen mot Stavanger Oilers | Aperopet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *