Engamorgen fredag 1. september: Hvem skal erstatte Ghayas Zahid?

Vålerenga går inn i en ny tidsregning, dessverre uten Ghayas Zahid. Foto: Anders Grydeland. Grydis.no.

Igår, på det internasjonale overgangsvinduets siste dag, skjedde det vi har forventet hele sesongen. Ghayas Zahid forlater klubben for større oppgaver. Nå står vi igjen med det store spørsmålet, siden det norske vinduet stengte for flere uker siden. Hvem skal erstatte Ghayas?

Takk for strålende innsats, Ghayas.

Det ble en markant Vålerenga-karriere for vår nummer 10 siden han debuterte på Vålerengas A-lag, 10. august 2012 i 3-1 seieren mot Odd.

Fun fact: Nå som Ghayas drar er det kun en spiller igjen fra den kampen vi kan se i blå drakt fremover, og det er Magnus Lekven som jo spilte for Odd den gangen.

Det ble et par innhopp til i 2012, men 2013 sesongen til Zahid la mye av grunnlaget for klubbens talentsatsing de siste årene. Ghayas manglet den siste lille biten. Derfor ble det utlån til Ullensaker/Kisa, i førstedivisjon, der Ghayas fikk prøve seg mot noe bedre motstand gjennom en hel sesong. Spilleren vi fikk tilbake har siden vært jevnlig diskutert som vår neste utenlandseksport. Det tok heldigvis over 3,5 sesonger før han faktisk ble det.

Vi ønsker lykke til i din nye klubb, Apoel FC. Kyprotisk serie høres kanskje ikke ut som et skritt opp fra Vålerenga, men Apoel skal spille Champions League denne sesongen. Motstanderne der er ingen ringere enn Tottenham, Dortmund, og Real Madrid. I tillegg har Apoel slått godt fra seg tidligere i CL. Vinteren etter Ghayas debuterte for oss, spilte Apoel seg faktisk til kvartfinale. De har gode, sportslige tradisjoner og forhåpentligvis er dette både et sportslig skritt opp for Ghayas, og et springbrett videre til en bedre liga.

I en fremtidig overgang ligger nok mesteparten av pengene for Vålerenga også. Vi har ikke fått vite noen overgangssum og mange satte nok kaffen i vrangstrupen da ryktene om at Ghayas hadde gått som “Free agent”.

Dette stammet fra en feil oversettelse av Apoel FC sin pressemelding.

Apoel prøvde å viderebringe budskapet om at Zahid ikke er lånespiller. Med andre ord, vi får penger.

Ghayas har signert en 4 årskontrakt med den kyprotiske klubben. Vi i Aperopet ønsker deg, nok en gang, lykke til i din nye hverdag der nede.

Nå som du forlater oss ønsker vi deg lykke til på landslaget også. Som alle andre gode spiller som forlater Vålerenga blir du nok snart innkalt.

Før vi går videre med dagens redaksjonelle sak, tar vi med ordene fra Ghayas Zahids siste intervju som VIF-spiller.

Jeg er veldig glad for at dette gikk i orden, og gleder meg til nye utfordringer i Apoel. Tida i Vålerenga har vært helt fantastisk, og selv om jeg nå får oppfylt drømmen er det også trist å forlate klubben i mitt hjerte.


Så vårt sportslige dilemma

Hvem pokker skal vi erstatte Ghayas Zahid med?

Mesteparten av vårt spill har vært bygget opp sånn rundt Zahid i tier-rollen. Si hva man vil om omstendelig spill og å gå seg bort, men Zahid var eksepsjonelt god til å holde på ballen høyt på banen. Under juniorfinalen ifjor la jeg merke til at man spilte på stort sett samme måte som A-laget, men ble strengt tatt overrasket over hvor fort vi mistet ballen i samme posisjon der Zahid gjerne kontrollerte ballen rundt 15-20 ganger hver eneste kamp for A-laget. Det satte ting i perspektiv.

Det var en grunn til at Zahid alltid ble passet på av sånn ca. 30 motspillere.

Sannsynligvis vil vi ikke direkte erstatte Zahids rolle. Først og fremst, fordi overgangsvinduet er stengt og har vært det i noen uker. Per idag har vi heller ingen direkte erstatter i klubben fordi ingen holder Ghayas sitt nivå. Kanskje på sikt, men ikke ennå.

Nei, sannsynligvis vil vi begynne å spille noe annerledes og forhåpentligvis vil det komme oss til gode. Våre motstandere har enkelt gjenkjent hvilke styrker vi har og hvem de må ta ut. Nå er dessverre vår største styrke i angrep borte, men vi sitter fortsatt på et veldig ballsikkert lag. Det blir sannsynligvis langt større rom for resten av laget, men det er veldig avhengig av at pasningspillet vårt går raskere fremover enn det har gått hittil denne sesongen.

Jaja, det var litt om det taktiske.

Hvem tar tierrollen?

Det ble hett i redaksjonen da vi diskuterte dette igår. Vi har flere kandidater og vi begynner med spilleren rundt halvparten av redaksjonen er nyforelsket i:

Aron Dønnum

Vårt nye stjerneskudd har flere ganger tredd inn i tierrollen for rekruttlaget og har fungert bra i rollen. God til å holde på ballen og til å skape egne og andres sjanser, og uredd. Så utrolig uredd.

Vi regner med å se Aron vikariere i rollen, men sannsynligvis vil han fortsatt ha kanten som arbeidsplass. Arons evne til å dra all oppmerksomhet på seg skaper nok flere rom for andre når han bekler kantrollen.

Daniel Fredheim Holm

En kantspiller som tidligere har bekledt tierrollen for oss. Det var i tillegg under vår siste storhetstid. Smart ballspiller, god til å holde på kula, en lederskikkelse på banen og sterk ballvinner. Når Daniel er skadefri er han enkelt en av de tre beste spillerne vi har i klubben. Et veldig godt alternativ.

Bakdelen med Daniel er det som alltid har vært hans svakhet. Skadehistorikken. Jeg er ganske sikker på at vi vil se ham i tierrollen flere ganger fremover, men vi kan ikke ha en langtidsplan der vi bygger spillet vårt rundt ham i kamp etter kamp. For all del, Daniel. Vis oss at vi tar feil.

Samúel Kári Fridjónsson

Islendingen har ikke fått vist seg frem så mye ennå, men det bor tydeligvis mye fotball i gutten. Teknisk og trygg med ball, og har blitt brukt som midtstopper på andrelaget så tydeligvis bedre førsteforsvarer enn mange skulle trudd.

Dette er outsideren vår i rollen. Det kan hende han hopper rett inn og får oss til å glemme Zahid med en gang. Problemet vårt er kun at vi ikke kjenner spilleren vår godt nok ennå.

Daniel Berntsen

Til tross for en traurig sesong hittil, offensiv midtbane er Berntsen sin posisjon. Det er helt naturlig at han vurderes. Han har vist oss offensive fibre, men har mye å hente på ballsikkerhet og pasningskvalitet ennå.

Vi har sett at han innehar dette på trening så vi krysser fingrene for at det snart viser seg i kampsammenheng.

Abdisalam Ibrahim

En ikke utenkelig rolle for Ibrahim siden han virker mer komfortabel høyt på banen. Har som Berntsen hatt en traurig sesong hittil og har nok ikke helt kvaliteten ennå til å herje i tierrollen, men vil nok vikariere sent i noen kamper.

Litt mer pasningskvalitet og selvtillit så har han potensialet.

Chidera Ejuke

Kanskje ikke helt tierrollen, men Chiddy ville vært et konstant uromoment for motspillerne. Dersom han settes i tospann med en hodesterk spiss, kan han angripe bakfra og fange nedfallsfrukten.

Dette er nok mer et taktisk bytte i en viss kampsituasjon og ikke hvordan vi vil startet en kamp.

Ernest Agyiri

Gutten skulle ta Eliteserien med storm, før han selvfølgelig ble langtidskadet. Offensiv, ballsterk og målfarlig fra avstand. Har slitt etter skadeavbrekket, men undertegnede har troen på at gutten nå finner seg selv og skaper et helvete for våre motstandere resten av sesongen. Dette er nok favoritten til å ta tierrollen ut sesongen, men her ligger også problemet.

Ernest er på utlån, fra Manchester City. På et tidspunkt vil de nok ha ham igjen og med en god høstsesong for oss er nok Ernest tapt for oss.

Nå skal vi ikke glemme utlånte Magnus Retsius Grødem.

Rets har allerede imponert på A-laget og har mye av det som gjorde både Ghayas og Sander Berge så viktige for oss. Forhåpentligvis får både han og klubben mye ut av hans utlån og vi får tilbake Eliteseriens stjerneskudd i 2018.

 


Forhåpentligvis har klubben langt bedre kontroll på dette enn det vi har men kanskje du nå har noen ekstra argumenter for dine favoritter når du sitter der med leskende drikke på Bohemen, Vålerenga Vertshus i kveld, eller på Øst om en drøy uke og diskuterer startoppstillingen.

Eller nå på internett, når du egentlig skal jobbe.

 


Vi minner om at hockeysesongen starter om en uke

Har du ordnet deg billett/sesongkort og togplass ennå?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *