Engamorgen 1/4-15: Aprilsnarr, Spettis?

Øystein Stray Spetalen vil betale Sandefjord for å slå Vålerenga, Moldes nye spiss-stjerne har fått en lei skade, og Aslak Nore kommer med knusende kritikk av Norges Fotballforbund og Nils Johan Semb. 

Den halvsprø eksentriske milliardæren Øystein Stray Spetalen skaper bølger. Sandefjordingen utlover en dusør på 100.000kr for hver seier de klarer å ta mot Molde og Vålerenga, og 50.000 for hver uavgjort i årets Tippeliga.
Mannen sier han har samme forhold til Molde FK som han har til SV i politikken. De som følger litt med vet at ikke det er veldig bra. Han omtaler Molde FK som en “fullstendig kjønnsløs klubb”. Akkurat det siste er vi enige i. Så hvorfor Vålerenga? Som han sier: “Da blir det litt stemning”. Ingen bryr seg om Molde FK, så han slang på Vålerenga for å skape litt mer blest og PR.

Enkelte i Vålerenga-bloggosfæren ser ut til å ha sprengt topplokket fullstendig på grunn av dette, men vi i Aperopet tar dette med knusende ro. Sandefjord slår ikke oss uansett (jinx).


Apropos Molde: Mushaga Bakenga røk akillesen syv minutter ut i Molde-debuten, og kan være ute hele sesongen. Vi i Aperopet er oppriktig lei oss på vegne av gutten, selv om det neppe er mye trøst. Mer patetisk er det at Rosenborg-fans seier ut til å feire dette stort. Bakenga er trønder, og prøvde faktisk å gå til Rosenborg først. Rosenborg ville ikke ha han. Allikevel stanser det ikke forstyrra Rosenborg-fans fra å hetse han på nettet.

Samtidig er vi i Aperopet opptatt av å skille snørr og bart – i dette tilfellet er Molde snør og Bakenga passende nok bart. Det må være lov å sende en liten tanke med skadefryd til norges desidert mest økonomisk dopede kjøpeklubb, som dominerer norsk fotball fullstendig med røkke-penger.


Forfatter Aslak Nore har tatt et knallhardt oppgjør med “Mullaene” i Norges Fotballforbund. Han sammenlikner lederkulturen i norsk fotball med land som Saudi-Arabia, hvor et lite knippe pamper styrer med jernhånd og avviser alle impulser og ønsker om reformer utenifra. Nore stiller nemlig et betimelig spørsmål: Hvorfor får ingen sparken?

Han kritiserer spesielt den irriterende og pompøse retorikken som er velkjelt for alle fotballfans. Den “norske modellen” er den eneste riktige, alle i utlandet tar feil. Vi ryker på grunn av små marginer, og tap er god læring, og ydmykelser forbigåes i stillhet.

Vi i Aperopet er hjertens enige i at jobben Nils Johan Semb har gjort burde bli knallhardt evaulert. EM i 2000, da han var landslagssjef, er nok betegnende for hans regjeringstid som toppfotballsjef. Norge feiget ut og spilte for uavgjort mot Slovenia, et landslag vi nylig hadde slått 3-0. Belønningen ble at vi røk ut etter Serbia slo Spania i den andre kampen.

Semb har vært lynrask med å svare, til tross for at han er på påskeferie. Tilsvaret har gått via NFFs kommunikasjonsavdeling, og for å være brutalt ærlig bekrefter han egentlig bare Nores kritikk, særlig om den klassiske forbundsretorikken. Semb starter med å snakke om “små marginer”, og understreker at de har tatt konsekvensen av at de har feilet i mange kvalifiseringer. Eh ok, hvor mange har fått sparken? Ingen. Men de “leter stadig etter forbedringspunkter”, “doblet antall tiltak på aldersbestemte landslag”, også drar han ved to anledninger frem Martin Ødegaard. Han henviser også til suksess og trenermeritter med kvinnelandslaget, selv om Nore åpenbart snakker om tilstanden til herrefotballen i Norge.

Samme dag er det nye fadeser for ungdomslandslagene. G19 tapte 2-4 for Serbia etter å ha ledet 2-0 ved pause, og har med det ingen sjans til å kvalifisere seg til EM. U21 tapte hele 0-6 for Sverige, og Leif Gunnar Smerud kaller det “en tankevekker”.

Aslak Nore 1-0 NFF.

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *