Engamorgen lørdag 7. oktober: Cupfinale, Jordal, Aperopet, damer og rekrutt – gleden ved å ha ei lokalavis

Stephanie Verdoia scoret første mål på vårt nye stadion, og er klar for kamp mot Stabæk i dag. Foto: Grydis.no

Lørdagmorgen og helg. Og helga er tid for avislesing og idrett, for å fange opp bunken av ting som skulle vært sett på, lest gjennom og gjort i uka som har gått, men som tidsfella har lagt snubletråder for. Med kaffekoppen i hånda og mer avansert frokost enn jeg har spist siden sist helg er det derfor tid for en kortreist, Engamorgen med sakte forberedelser.

La oss begynne med gårdagens Dagsavisen. Og samtidig med gleden det ligger i å ha ei ordentlig lokalavis. Der riksavisene kan ha viktige nyheter og meningsløst pjatt om realitykjendiser som er glemt før du rekker å si «Skal vi danse?», er det lite som kan måle seg med den oppgaven ei god lokalavis gjør. Spesielt hvis du er opptatt av noe lokalt. Og innser at alt det allmenne, alt det internasjonalt viktige, det skjer et sted. Og sted er lokalt.

Vålerenga i dag er et idrettslag og et sted, men det er også dette stedet i forbindelse med andre steder i nærheten og med Vålerenga og omkringliggende steder i en tidsmessig sammenheng. Derfor er snublesteiner i gatene på Oslos østkant og historiske artikler om galehus og skolebygninger, offentlige bad og arbeidsvilkår på bryggene, dyrehospital og boligutvikling alt med på å belyse Vålerenga.

Vi skal ikke fokusere på denne indirekte Vålerenga-relevansen her i dag, men holde oss til det direkte. Og vi starter – som sagt – med gårsdagens Dagsavisen. Nærmere bestemt på side 2. Der finner vi den faste spalta Navn i Nyhetene. Iblant føles det som om spalta er skrevet som straffearbeid blant journalistene for en sak som gikk skeis dagen før.

Men når det stråler, så stråler det ordentlig. Intervjuet som Vålerenga-supporter Aslak Borgersrud har gjort med VIF-spiss Stephanie Verdoia er et eksempel på det siste. «Neste mål: Cupfinalen» starter med et smart ordspill allerede i tittelen, før Stephanie på humoristisk og nært vis gir mye av seg selv og man føler at man blir kjent med henne. Det gir et raust, rikt og godt bilde av en person i lokalmiljøet, sånn ei god lokalavis gjør, helt uavhengig av at hun snakker om Boston og Barack Obama og sin egen opplæring i hvor viktig cupen er i Norge.

Slik kan vi igjen minne om at det er cupfinale med Vålerenga om bare seks uker, og at billettene (gratis) er tilgjengelige på NFFs hjemmesider. Bestill og ta del i festen!

 

 


Jordal Amfi

Så blar vi raskt til side 12-13, der avisa – og Tom Vestreng som vel kanskje først og fremst er Furuset Hockey-supporter? – tar opp et av temaene som diskuteres rundt i Vålerenga-miljøet. Han fanger opp en lokal sak, bringer til torgs politisk uenighet knyttet til ansvaret rundt dette uten å bli bombastisk og pinlig som andre kan bli i diskusjoner som betyr veldig mye for dem. Han følger i stedet opp det som er lokalavisas plikt og bringer til torgs at Høyres Erling Lae Solberg mener det rødgrønne byrådet for lenge har hatt en for tilbakelent holdning til det som skjer i forbindelse med utbyggingen av Jordal Amfi. Og lar byrådet understreke dette gjennom at de ikke tar seg tid til å svare områdets viktigste lokalavis.

Dessverre hjelper ikke slike artikler på utbyggingstempoet for nye Jordal Amfi, men det bidrar til å belyse problemstillingene. Forvent mer om Jordal både her og der.

 


Aperopets egen spalte

Lenger ut i avisa er det vår egen spalte som får plass, og Trond Erik Sandgren gir tydelige føringer for hvorfor alle Oslo-spillere som vil noe sted bør finne veien til Vålerenga. Og nettopp Dagsavisens kvaliteter som ei avis for Oslo, for det lokale, som gir plass til denne typen saker er jo også grunnen til at vi ønsker å ta del i et sånt prosjekt, levere ei spalte hver fredag.

 


Damelaget spiller borte mot Stabæk

I dag møtes Stabæk og Vålerenga igjen på Nadderud. Kampen går klokka 15.00 og det er damelagene som skal kjempe om denne ukas poeng (og dette har vi funnet ut uten Dagsavisen, kanskje dere burde trappe opp hvordan dere dekker damefotballen?).

 


Rekruttene spiller hjemme mot Grorud

I dag spiller rekruttlaget i fotball hjemme på Valle mot Grorud klokka 16.00. Og i dagens Dagsavisen beskriver Oslo-idrettsentusiast Reidar Sollie situasjonen som «ikke veldig mye lysere enn dyster» for 2. divisjonslaget. Han forklarer at VIFs annetlag ligger på siste plass over streken, fire poeng fra direkte nedrykksplass, og fokuserer på håpet om Fitim Azemi som redningsmann.

Analysen hans er at med tre kamper igjen for VIF (Grorud (h), Kjelsås (b) og Hamkam (h)), vil det antagelig holde med én seier.

Men mest av alt viser han hva ei lokalavis skal være til for: Lokale nyheter, derfor betyr Vålerenga 2 noe. Derfor er det fokus på utviklingen og fotballen, ikke på spillernes sveis, kjæreste eller nye bil. Derfor nevnes det også at Skeid kan avgjøre kampen om å bli Oslos nest beste lag i dag med å slå Follo i Ski.

 


Storhamer-VIF Hockey i morgen

Og i morgen skal Vålerenga Hockey til Hamar for å møte sjarmtrollene i Storhamar. De har også ei lokalavis der de lar Eirik Skadsdammen få uttrykke at han ikke har noen sympati for Vålerenga.

Samtidig er også TV 2s reklamevideo for neste sesong av Iskrigerne ute. Dette er allmenn TV, fordi det har den lokale koloritten.

 


Til ettertanke

I går la Island grunnlaget for deltakelse i neste sommers VM i fotball. Med sine 300.000 innbyggere er dette et land som har færre innbyggere enn Dagsavisens – og Vålerengas – hovednedslagsområde, altså Oslo øst for elva.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *