Engamorgen onsdag 22. november: Deila om avgangene

Ronny Deila Foto: Anders Grydeland, Grydis.no

Deila kaster litt lys på omstendighetene rundt avgangene til Grindheim og Stengel, Vålerenga knytter nærmere bånd til Oslos klubber, og jeg krever full innsats til helga. Da skal Sogndal NED.

 

I et intervju på klubbsidene prater Ronny Deila om de siste dagers avganger.

Angående Grindheim så sier han det vi egentlig alle vet. Grindheim har vært god i år, men vi har mange midtbanespillere, og han er nå i en alder hvor han ikke tåler så mye trening som Ronny vil ha.

Når Ronny prater om Stengel kommer det rimelig klart frem at Stengels avgang kom brått på. Han ser litt undrende ut der han sitter, og sier at det var vondt og at han ble lei seg. I sommer fikk ikke Stengel spilletid, fordi Deila mente at de andre spillerne var bedre. Akkurat det er det delte meninger om blant oss andre, og i etterpåklokskapens tegn er det vanskelig å se at Stengel skulle gjort en dårligere jobb enn Abdi eller Berntsen i en del av de kampene. Allikevel har Stengel fått spilletid og garantier i høst, men han valgte altså da – tilsynelatende ganske brått – å annonsere at han dro til Strømsgodset.

Reidar Sollie i Dagsavisen beskriver det slik: “…agent Jim Solbakken ville det annerledes.”

Noe sier meg at siste ord ikke er sagt i dette, og at mer detaljer vil komme frem etterhvert.


 

Trenerutvikling

Vålerengas tiltak for å nå ut til klubbene i Oslo-området fortsetter. Mandag kveld var det seminar for 53 ungdomstrenere fra 14 Oslo-klubber på Valle. Deila fortalte om tiden i Celtic, men det stopper ikke der. Vålerenga har lagt opp til et skikkelig opplegg, og i 2018 vil alle trenerne få tilbud om å være med på et år langt program, som vil avsluttes med en 2-3 dagers studietur til en ledende toppklubb i skandinavia, og eksamen i november 2018.

Vi siterer fra brosjyren: «Hovedfokus for trenerutviklingsprogrammet skal være å utvikle den enkelte trenerens potensiale og forsterke kunnskap innen  spesifikke kjerneområder. Treneren vil under utdanning få mulighet til individuell oppfølgning på feltet samt få ta del av kunnskap fra fulltidsansatte trenere i Vålerenga. »

Programmet ledes av Vålerengas nye trenerutvikler, Roy Arne Berg. Han har vært i Vålerenga før, og kom tilbake til klubben i høst. Mer om han her.

 

For min del er dette musikk i mine ører. Klubben profesjonaliseres, og det er superviktig. Oppfølging og utvikling av egne trenere vil forhåpentligvis lede til bedre talentarbeid. Å ta inn trenere fra andre klubber i Oslo-området er nydelig, da dette bidrar til å styrke Oslo-fotballen, og klubbenes forhold til Vålerenga.

Konge!


 

Spillerlogistikk, stall etc

Når det gjelder ståa i stallen, overganger, og hva som ble gjort og ikke gjort og burde blitt gjort er det mange som har sterke meninger om dagen. Det blir også påpekt at vi i Aperopet skal ha utelatt spillerlogistikken når vi skrev om Stengels avgang. Det stemmer at vi ikke eksplisitt skrev at “Stengel hadde gjort en bedre jobb enn Abdi, og burde spilt”, selv om det er sannsynlig. Noe av grunnen er at vi ikke er på alle treningene, vi vet ikke hva Deila tenker, og vi vet ikke hva som blir sagt mellom trenere og spiller.

Jeg vil også minne om at sesongen 2017 ikke en gang er ferdigspilt, så det er kanskje noe tidlig å avskrive sesongen 2018 fullstendig?

Vi kommer til å ha god tid etter sesongen er ferdig til å ta en gjennomgang av stallen, vurdere spillere etc.

Men ja, undertegnede mener at Stengel sannsynligvis hadde gjort en bedre jobb enn Abdi. Så vet vi ikke alt om hvorfor han ikke spilte.


 

Hevnen

Sesongen er altså ikke over. Vålerenga skal spille en siste kamp, og den går i Sogndal. Mot et Sogndal som kan rykke ned med tap, eller med uavgjort dersom Aafk vinner sin hjemmekamp mot Strømsgodset.

Personlig ser jeg veldig, veldig gjerne at Vålerenga vinner den kampen. Jeg husker fortsatt kvaliken mot Sogndal i 2000. Bygda gikk fullstendig amok i kampen der borte, skolebarna fikk fri etter å ha brukt et par skoletimer på å male et digert banner med personhets mot Kjetil Rekdal, og når alt var over og de hadde satt kniven i oss så var det bare drittslenging å få.

I 2000, da Eirik Bakke var i England og festet og Enga skulle møte Sogndal til kvalik, avslørte han hvor Vålerenga-hatet kom fra i intervju med VG:

“”Da jeg var med i eliteserien, hadde Vålerenga stort underskudd, men lånte spillere og klarte seg på bekostning av oss.” Bakke sikter til 1994-sesongen, da han debuterte for Sogndal i eliteserien. Vålerenga lå lenge tynt an, men greide seg til slutt med bedre målforskjell enn Sogndal Ï blant annet fordi svenske Patric Karlsson ble leid inn fra Lillestrøm foran høstsesongen. Etter sesongslutt var Vålerenga i alvorlig økonomisk krise og truet av konkurs.”

Andre folk i klubben har også slengt dritt om Vålerenga. Det er noe med sogninger og den ideen de har om at de er hardtarbeidende, ærlige og snille, mens urbane strøk er der hvor makten samles og korrumperes. Samtidig har klubben der lent seg på lokale penge- og maktfolk, og fått også frem en fotballpresident som ikke akkurat tok med seg en kultur for de tre maksimene nevnt over til byen..

Jada, Sogndal har vært flinke, og lure. Og Vålerenga blir et fokuspunkt for folks merksnodige Oslo-hat, og derfor skal vi straffes og slås. Selv om Oslo subsidierer det fylket med milliarder av våre skattekroner.

Men ok, jeg vil iallefall at Vålerenga skal slå tilbake mot den gjengen, for jeg synes ikke de er spesielt sjarmerende. Det frister å reise til Sogndal på søndag, i 0,2 grader, stiv kuling og regn, bare for å heie fram gutta.

Jeg er redd mange av Vålerengas spillere tenker at sesongen nå er over, men faen heller gutta: DETTE BETYR NOE!

Ta den kampen seriøst, og send den drittklubben ned! Hevn er nemlig jævlig undervurdert. 

 

2 kommentars på “Engamorgen onsdag 22. november: Deila om avgangene

  • 23. november 2017 i 07:40
    Permalink

    Er det ikke mulig å reverserebbeslutningen om Grindheim i lys av at Stengel
    dro?

    Svar
  • 23. november 2017 i 14:52
    Permalink

    Ja ta å snakk m grindheim vi trenger en hær fører..

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *