Engamorgen søndag 3. desember: Måtte Sogndal brenne, eller Skadefryd er den eneste sanne glede …

Markus Nakkim skal spille to bortekamper i Trøndelag neste år, enten det er mot Stjørdals/Blink og Nardo for Vålerenga 2 eller mot Rosenborg og Ranheim for førstelaget. Foto: Grydis

Vålerenga Hockey slo Stjernen 4-0 i går. Det er klart hvilke lag Vålerenga og Vålerenga 2 vil møte i neste års serie, og vi leverer en god mengde skadefryd etter at Ranheim klarte det Vålerenga ikke klarte: Sørge for at Sogndal skal spille i Obosligaen neste år. Det er dagens Engamorgen oppsummert.

For selv om egen glede er fint, så er det iblant minst like fint med andres lidelse. Etter at Ranheim i går slo Sogndal i kvalifiseringen er neste års motstandere klare.

I tillegg til Vålerenga er følgende lag er klare for eliteserien: Bodø/Glimt, Brann, Haugesund, Kristiansund, Lillestrøm, Molde, Odd, Ranheim, Rosenborg, Sandefjord, Sarpsborg 08, Stabæk, Start, Strømsgodset og Tromsø.

Det betyr at tre av de fire vestlandsfylkene mistet et eliteserielag, mens Sørlandet, Trøndelag og Nord-Norge fikk hvert sitt nye. Aperopet kommer ikke på noen måte til å savne Sogndal. Likevel er det betenkelig at et lag som er deltidsfotballspillere, som har et publikumssnitt på 684 tilskuere i 2016-sesongen og som mest av alt har fungert som et farmerlag for storebror et kvarter lenger vest er klar for øverste divisjon i norsk fotball.

Kanskje er det dette som skal til for at NFF tar til fornuften og reduserer størrelsen på eliteserien fra dagens meningsløse 16 lagsserie?

Men nedrykket gjør at Eurosport har en av sine mest underholdende artikler for året etter kampen.

Det handler selvsagt om Eirik Bakke som er sutrete og forulempet, såra og vonbråten fordi folk i Trøndelag har behandlet ham dårlig.

Dette kommer fra en mann som kommer fra innavlsbygda Sogndal, der 7-8-åringene står og viser fingeren og skjeller ut Vålerenga-supportere som har tatt turen fordi «vi tror vi er noe», fra bygda der du kan risikere at du ikke får servering dersom du ikke er enig med bartenderen i at «det Sogndal har fått til er imponerende» og fra bygda der subsidier blir sett på som en rettferdig gave fra Gud fordi folket i de trangeste dalene på Vestlandet er folk fra sentrale strøk moralsk overlegne.

La oss nyte noen av Bakkes gullkorn:

– Jeg vil bare si at jeg aldri har vært på en plass som har vist så lite respekt mot meg, laget og alt. Måten de opptrer på, både etter den første og andre kampen, og prater om oss på. De må vite bakgrunnen for litt ting, og ikke komme og skrike “rævvafotball” opp i ansiktet mitt etter kamp. Jeg ønsker Ranheim ingen lykke til i Eliteserien. Det er ting som er viktigere enn å vinne fotballkamper. Det bør de lære seg her oppe også, nemlig folkeskikk, tordner Bakke til Eurosport.no etter kampen.

Aperopet ønsker samtidig at denne talen fra Bakke blir tatt hensyn til ved oppdateringen av læreplan for barne- og ungdomsskolene i Sogn og Fjordane, slik at en og annen unge har lært seg hvordan man skal oppføre seg også før de må velge om de skal gå på saftkoker- eller juicepresser-linja på den lokale videregående skolen.

– De kommer opp til meg i trynet og skriker. Klart jeg reagerte feil utpå banen her, jeg skubbet litt og sånn, men jeg er en vinnertype, og det er vi alle der inne i garderoben. Nå skal vi ned og kjempe oss opp igjen, men akkurat nå er vi veldig skuffet, sier Bakke.

Ikke rart om han måtte bli fysisk, det var jo noen andre som feiret og jublet rundt ham etter at han hadde tapt, rykket ned. “Vinnertype” på taperlag, der med andre ord.

Og hvis du føler samme skadefryd som Aperopet føler, og har lyst til å lese om det samme en gang til, så har VG skrevet om det også.

Den eneste ulempen vi klarer å se knyttet til at Sogndal forsvinner ned er at det blir fler trøndere i eliteserien. Men, man kan ikke få alt. For Sogndal er borte.

 


Førstedivisjon

Og apropos Sogndal:

Det er interessant at vi også vil få en førstedivisjon med ganske mange lag som enten har en fotballhistorie eller eliteserieerfaring fra de seneste årene: Aalesund, Viking, Sogndal, Mjøndalen, Sandnes Ulf og HamKam kan alle plasseres i disse kategoriene. Det er ingen som har garanti for å rykke opp her.

Blant de øvrige lagene i divisjonen er det en salig blanding av typiske førstedivisjonslag: Ullensaker/Kisa, Levanger, Florø, Tromsdalen, Kongsvinger, Strømmen, Åsane, Jerv, Nest-Sotra, og Notodden. Og vi vet at noen av disse vil overraske.

 


Andredivisjon

Også andre- og tredjedivisjonsavdelingene ble satt opp i går.

I PostNord-ligaen avdeling 1 er Moss og Fredrikstad plassert i samme avdeling sammen med hardtsatsende lag som Alta, Raufoss, Asker og Elverum. Her er det også to andrelag: Stabæk og Odd. Sammen med disse Mjølner, Bærum, Grorud, Nybergsund, Fram og Hønefoss.

PostNord-ligaen avdeling 2 ser slik ut:

 • Vålerenga 2
 • Skeid
 • Kjelsås
 • KFUM Oslo
 • Hødd
 • Brattvåg
 • Stjørdals-Blink
 • Nardo
 • Arendal
 • Fløy
 • Egersund
 • Vidar
 • Bryne
 • Vard Haugesund

Vålerengas hjemmeside oppsummerer det som «spennende og tøft». I denne serien er vel Skeid, KFUM Oslo, Arendal, Bryne og Brattvåg blant favorittene, men avdelingen virker umiddelbart noe enklere enn avdeling 1, imidlertid er også reisebelastningen noe hardere.

Lokaloppgjørene mot Skeid, Kåffa og Kjelsås vil bli morsomme, og ellers kan vi jo håpe at NFF kunne se det morsomme i å få i stand et visst reisefølge til en andrelagskamp. Da kan vi jo for eksempel kunne få Stjørdals/Blink eller Nardo dagen etter at førstelaget har kamp i Trondheim, Arendal dagen etter IK Start eller Vard Haugesund dagen etter FK Haugesund.

Viktigst: Dette er ei avdeling der det skal være mulig å spille fotball og utvikle seg, og også ei avdeling det skal være mulig å overleve i.

 


Vålerenga Hockey–Stjernen 4-0

Vålerenga Hockey fortsetter den gode perioden, og slo Stjernen 4-0 i Furuset Forum i går kveld. TV 2 har som vanlig lagt ut målene.

 


Aperopet tar ferie

I likhet med spillerne tar Aperopet nå ferie fra daglige oppdateringer. Det betyr at det vil bli nyheter hos oss dersom det skjer noe viktig, for eksempel når serieoppsettet for eliteserien kommer eller når spillerlogistikkspekulasjonene får tilstrekkelig hold. Vår daglige Engamorgen ikke vil være tilbake før i januar. Ses til treningskamp i Vallhall 12. januar 12.45 mot Strømmen!

2 kommentars på “Engamorgen søndag 3. desember: Måtte Sogndal brenne, eller Skadefryd er den eneste sanne glede …

 • 3. desember 2017 i 11:34
  Permalink

  Når ikke Vålerenga gjorde jobben å sende Sogndal ned var det flott at Ranheim gjorde det. Ullevaal 2004 Sogndal med 11 mann på egen halvdel forsvarte seg til 0-0 og nedrykk!! Etterpå jublet de som om de var seriemestere!!

  Svar
 • 3. desember 2017 i 17:22
  Permalink

  Intet mindre enn vakkert, Ranheim! For første gang noensinne er jeg heller ikke så ekstremt lei meg etter at lillestrøm har tatt en tittel. På grunn av dette blir det ikke noe E-cup på harrytassene fra drammen. Dette blir et stort tap for hele europa som ikke får oppleve gutten uten tempo spre om seg med pasninger i hytt og pine. Veldig synd dette, Herman…et helt kontinent gråter med deg.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *