Søndag 4. mars: Gode takter. Dårlige takter.

Vi har samlet inntrykkene våre etter generalprøven og vi har en viktig oppfordring til VIF-folket.

Generalprøven

Kuldegrader og fotballkamp. Det er bare å bli vant til det. Sånn sett fikk både spillere og tribuneslitere gjort seg klare for den kommende sesongen, på Intility Arena igår.

Treningskamp er treningskamp så det var ikke mange innenfor portene timen før kamp. Tre sørlendinger fant seg en plass midt på hovedtribunen og sang den originale Tante Monica-sangen om hvor mye de hater Enga, da gutta våre kom ut til oppvarminga. På Supportertribunen sto KST og svarte ved å riste på hodet.

To spørsmål slo meg. 1. Hvorfor skal IK Start hate Vålerenga? 2. Hvordan fikk disse tre plass midt på hovedtribunen?

Flere kom seg på tribunen til kampstart – noe som forøvrig fikk de tre hatende gutta til å holde kjeft, til tross for at de fikk selskap av likesinnede. De fikk se et Vålerenga som spilt med høy aggressivitet og på små marginer. Å si at vi som tilskuere var trygge på forsvaret er å strekke sannheten et helt brød, men gutta så ikke ut til å bry seg nevneverdig. En komplett forsvarsfirer, samt Adam Larsen Kwarasey, spilte med en nesten nonchalant selvtillit og hadde, for det meste, evnen til å alltid rydde opp.

Fremover på banen virket Daniel Freheim Holm svært komfortabel i sin ankerrolle, til tross for at han sendte flere svake pasninger og ble noe usynlig i store deler av kampen. Ingen store blundere ble registrert av denne skribenten og hvis han nå holder seg skadefri vet vi godt hvor god han kan bli. Kantene, ved Chiddy og Jukle, fikk vist positive takter men mangler fortsatt noe på presisjonen. Sam Adekugbe og Amin Nouri utvidet kantene effektivt gang på gang, men vi fikk dessverre ikke så mye ut av det takket være busstaktene fra Start foran egen kasse. Start er et vanskelig lag å bli klok på egentlig. Det virker som de ønsker å spille fotball, men om de ble spilt kompakte av oss eller om de bare faller naturlig inn i det er ikke godt å si. Samuel slet en del med å spille mot et rimelig tett forsvar. Men dette gjorde det også mye tydeligere hvor mye Abdi har løftet seg siden forrige sesong. Gutten gikk i krigen gang på gang og var vårt klart mest slagferdige våpen i det høye presset. Så vanskelig var han å hanskes med at Start-spillerne tydde til ulovligheter for å prøve å stanse ham. Foran fikk Peter Godly Michael vise frem fighterinstinktet – som gjør at tapet av Kjelsrud Johansen allerede er glemt – og klarte mirakuløst å både imponere og ikke få til så mye. Det ligger mye fotball i gutten og fysikken er det ingenting å si på, så dette er sannsynligvis en god spissinvestering for klubben.

Første omgang ebbet ut uten de store sjansene, med Vålerenga som det førende laget. Målet til Start i begynnelsen av andre omgang kom så overraskende at  mange ikke helt registrerte det. Målet imot var av det lærerike slaget, så det er greit at vi fikk den i ræva ni dager før seriestart.

Start fikk litt blod på tann etter målet og så ut til å lure ut Adam Larsen Kwarasey på en gigantisk bærtur få minutter etter, men reprisen viser at det faktisk var en viktig og riktig inngripen av Adam som hindret mål.

Like etter fikset Abdi frispark like utenfor Starts 16 meter, som Fredheim Holm slo flott inn mot mål. Keeper redda men foran kassa er det to VIF-spillere. En av dem er Abdi som setter returen kontant i mål og utlikner. Han fortsetter løpet forbi målet, high-fiver en av Flaggborggutta – som var på vei mot flagget sitt, og jublet hemningsløst opp mot Supportertribunen. Det er tydelig at denne gutten har mye å revansjere.

Amin Nouri og Peter Godly Michael ble etterhvert byttet ut, til fordel for Christian Borchgrevink og Sam Johnson. Disse gutta ble instrumentale i seiersmålet. Borchgrevink skjøt forbi Startkeeperen men skuddet gikk i stolperota. Ballen fortsatte inn foran kassa og nok en gang er to VIF-spillere først. Sam Johnson får æren av å sette ballen i mål og har dermed scoret sitt første i blå drakt. Som en bonus minnet målet både om Kjartansson og Berre. To menn som gir oss våte drømmer og ikke bare fordi de er så kjekke.

Så det var generalprøven. Den viser oss et nonchalant Vålerenga som spiller med høy aggressivitet og på flere strenger offensivt. Deila og gutta har tydeligvis jobbet med å løse gåten rundt kompakte og lavtliggende lag. Abdisalam Ibrahim går mot en langt bedre sesong enn 2017-sesongen, og ville nok spilt seg til en syver på vår børs om dette var en tellende kamp. Vi innhar kvaliteter til å snu kamper til vårt favør. De små marginene i forsvaret vil straffe seg mot bedre lag enn Start, men alternativene fremover vil høyst sannsynlig gjøre oss vanskelige å håndtere. Så lenge gutta holder på selvtilliten tror jeg vi får oppleve en svært hyggelig sesong.

Den forgjettede syvendeplassen er ikke lenger bare en vill drøm.

Hockeyn røk helt på slutten

Vålerenga Hockey hadde skjerpet seg mange hakk fra den første kvartfinalen. Denne gangen var det vi som tok ledelsen i overtallspill, etter 11 minutter av første periode, men kun to minutter senere slo Lillehammer tilbake. 1-1 holdt seg helt til det kun gjensto to minutter av kampen. 1-2 tap og 0-2 i kamper. Kun 970 fant veien til Furuset Forum.

Ifølge Roy Johansen ser Lillehammer svært sterke ut foran natten Oscar-utdeling.

Vi ønsker ikke å være altfor negative, men det ser ikke ut til at fotball og hockey vil krangle om tilskuere mer på denne siden av sommerferien. Til det er Lillehammer et altfor kronglete lag for oss i år.

Oppfordringen er da å møte opp mannsterke på det som kan bli årets siste hjemmekamp, onsdag 7. mars. I verste fall ender man med å takke gutta for sesongen. I beste fall er man med på å snu kvartfinaleserien til vår fordel.