Engamorgen onsdag 18. april: Vålerengas satsing på talenter og dagens cupeventyr

Ivan Näsberg, Vålerenga-gutt, og mer lokal enn de fleste. Søndag startet han for andrelaget. Er han på banen i cupen i dag? Foto: grydis.no.

Årvoll-spiss og fotballkommentator for TV 2, Simen Stamsø Møller, kritiserer Vålerenga for hvordan klubben jobbet tidligere. I dagens Engamorgen ser vi litt på talentarbeidet rundt andrelaget og hvordan det jobbes og ser fram til kveldens cupkamp på Årvoll.

Når folk er kritiske til Vålerenga pleier vi å gi dem en sjanse. Så også med Simen Stamsø-Møller som slipper til i Dagsavisen (på papir og bak betalingsmur).

Når man fordyper seg i saken litt, viser det seg at Dagsavisen tar på sin mest tabloide hatt. Og Stamsø-Møller mener i sin “Vålerenga har utnyttet Oslo-markedet skandaløst”-iver at klubben med Engaland-samarbeidet med andre klubber i Oslo-området gjør det helt riktige. Det er bare det at dette bare burde vært gjort tidligere.

I likhet med Aperopet sier også Erik Espeseth i Vålerenga seg helt enig. Og når alle er enige, så kunne vi stoppet her. Men vi fortsetter med å se litt mer på rekrutt- og talentutviklingsarbeidet i VIF.

– Dette har vært drevet altfor dårlig, men vi er veldig godt i gang, sier Espeseth til Dagsavisen.

For å bedre dette arbeidet forteller Lars Tjærnås til denne ukas Engapodd at Vålerenga med Tjærnås som nav har bygget et stort speidernettverk, der det i tillegg til internasjonale speidere også er åtte personer som følger Oslo-fotballen, med en egen person på Skeid, en på Grorud, en på KFUM, og så videre.

Når man til dette legger Engaland-samarbeidet er det mye som tyder på at Vålerenga er vesentlig bedre til å fange opp hva som skjer på talentnivå rundt seg enn tidligere.

Stamsø-Møller trekker så fram Årvolls Ahmad Abbas som den beste 18-åringen han har trent med, og Aperopet tar det for gitt at Vålerenga har gjort seg opp en mening om ham.

 


Andrelaget

Speiderarbeid og talentarbeid henger naturlig sammen. I Vålerenga henger dette videre sammen med noen spillere som trener med A-laget og noen som trener i junioravdelingen i klubben. Disse møtes til spill for rekruttlaget.

Og åtte av de elleve VIF-spillere som startet søndagens andrelagskamp mot Egersund er i Vålerengas A-stall. Det er en tydelig bevissthet rundt hvordan disse kampene skal brukes til utviklingsarena for de unge spillerne i stallen.

Er du tenåring, kan det ikke forventes at du vil starte seriekamper for A-laget hver helg.

Parallelt med dette er det også viktig er det å benytte andrelaget til å holde spillere i gang, la kampformen utvikle seg og holdes ved like. Spesielt gjelder dette keeperplassen, der heller ikke kortere innhopp kan ventes.

Dagsavisen (også denne bak betalingsmur) har snakket med keeper Marcus Sandberg etter andrelagets kamp søndag, og det er fascinerende hvordan han beskriver den først og fremst mentale prosessen han går gjennom fra det dømmes straffe til den faktisk er reddet. Dette viser kanskje hvorfor det er viktig for en keeper å utsette straffespark mot med 30-40-50 sekunder på ulike måter.

– Først ble jeg sint over dommerens avgjørelse, men en keeper kan ikke være sint i en straffesituasjon. Jeg roet meg kjapt ned.

– Sjanset du på et hjørne, spør Dagsavisen

– Jeg har mine metoder som keeper.

– Fortell?

– Nei, det er min hemmelighet. Men jeg gjorde noen, kall det triks i forhold til skytteren før straffen, gliser Marcus Sandberg.

Aperopet er fascinert og ser gjerne neste episode!

Og det er absolutt en ting som forsterker ideen om at du må være litt rar i hodet for å kunne være en god keeper.

 


Old boys & unge menn

I anledning sesongstart har Dagsavisen også snakket med Kåre Thorkildsen som de – antakelig med rette – kaller «Vålerengas ivrigste supporter».

– 2. laget er like viktig som A-laget. Jeg ser rundt 15-20 seriekamper med dem denne sesongen, sier han.

Saken er trivelig – og bak nok en betalingsmur der den mest av alt handler om hans forhold til Vålerenga gjennom en årrekke, men den handler også om andrelaget.

Kåre trekker fram keeper Kristoffer Klaesson og Felix Horn Myhre som to spennende navn i klubben i dag.

I samme sak har Dagsavisen også pratet med rekruttlagets Gard Holme – det er utrolig hvor lange artikler kan bli når de er skrevet for å passe på en scrollende nettside, ikke i ei papiravis.

Holme forteller at oppladningen for rekruttlaget har vært i to grupper, som vi var inne på i begynnelsen av dagens Engamorgen: En del i A-laget og en del i juniorgruppa, mens den felles sesongoppkjøringen for selve VIF 2 først startet i begynnelsen av mars.

Også på måling av suksessfaktorer stiller ting seg annerledes for VIF2 enn for de andre lagene i divisjonen. VIF2 kan ikke rykke opp fordi det et andrelag aldri kan spille høyere enn andredivisjon.

– Vi måler suksess ved at spillerne våre utvikler seg og forsvinner opp til neste nivå, men om vi også skal lykkes resultatmessig som lag så må vi klare å gjenskape spillegleden og det samholdet vi har hatt de senere årene. Kombinerer vi det med at vi får en stamme av spillere som får VIF 2 som sin hovedkamparena, uten for store utskiftninger, så kan det bli bra! Alle motstanderne våre tror det er de profilerte eliteseriespillerne de må se opp for når de møter VIF 2, men det er de unge gutta som ofte presterer best for oss.

Aperopet finner denne innstillingen viktig, og håper at vi til fulle får se resultatene av dette arbeidet om ikke altfor mange år. Med dette mener vi selvsagt enda flere egenutviklede spillere – gjerne med oslobakgrunn – på A-laget til VIF. Men for å gi de unge spillerne tro på at veien til A-kamper ikke er altfor lang er det også viktig at de får muligheten. At de får sitte på benken innimellom, at de får noen innhopp foran stort publikum. Og at det er mulig å få noen minutter eller en omgang i en tidlig cuprunde slik at de beviser for andre og seg selv at de holder nivået.

 


Køppen

Så får vi se hvor mange av andrelagsgutta som får muligheten til å spille dagens cupkamp mot Årvoll. Skal vi tippe en stamme av 4-5 som startet kampen i Kristiansand ispedd like mange fra kampen mot Egersund. Og et par som ikke startet noen av kampene?

Klubbens hjemmeside presenterer troppen:

 • Marcus Sandberg, Kristoffer Klaesson
 • Christian Borchgrevink, Joao Meira, Felipe Carvalho, Ivan Näsberg, Jonatan Tollås Nation, Sam Adekugbe
 • Felix Horn Myhre, Ernest Agyiri, Magnus Lekven, Magnus Retsius Grødem, Simen Juklerød, Bård Finne, Samuel Kari Fridjonsson
 • Chidera Ejuke, Peter Godly Michael, Fitim Azemi

Det er en tropp uten Sam Johnson, noe som kan framstå som en naturlig prioritering. Han har scoret noen mål og fungerer i sesongen som vi har sett den så langt, så det kan være på sin plass å la noen andre få mulligheten.

Men også en tropp uten Daniel Fredheim Holm, Amin Nouri, Abdisalam Ibrahim og Adam Larsen Kwarasey, noen av våre mest synlige profiler fra Oslo-området. Er det fornuftig? Spillemessig kanskje, men som en profilering i Groruddalen? Neppe!

Kampen blir neppe veldig jevnspilt, men den kan benyttes til å skaffe oss nye fans og ungene på Årvoll nye selfier.

Stamsø-Møller forteller Dasgsavisen at han gjerne vil plage Vålerenga litt i dagens kamp og vise at talentene finnes også på Årvoll, men i realiteten forteller han at han tror på en halv omgang med ekte fotballkamp. Sammen med resten av laget sitt har han vært gjennom to kvalifiseringsrunder for retten til å møte VIF. Han har selv spilt eliteserie for Tromsø i 2011. Og sammen med seg på topp har han trolig Tom Sadeh som gjorde det samme for både Lyn og Lillestrøm i 2010.

Det store spørsmålet Aperopet stiller seg er jo om VIF klarer å slå Årvoll med mer enn vi slo Start med, men det viktigste er å gå videre og benytte kampen til å utvikle et spill …

4 kommentars på “Engamorgen onsdag 18. april: Vålerengas satsing på talenter og dagens cupeventyr

 • 18. april 2018 i 09:21
  Permalink

  Tom Sadeh spiller kampen. Midtbane

  Svar
 • 18. april 2018 i 12:25
  Permalink

  Spiller det noen som helst rolle hvordan talentarbeidet i klubben er så lenge vi har en trener som alltid vil velge innkjøpte spillere foran egenproduserte?

  Hvis vi skal utvikle spillere er de nødt til å spille på a-laget, men slik ting er nå er benkevarmer det beste de kan håpe på.

  Myhre, Dønnum, og Grødem er alle fremdeles uten et minutt spilletid i årets serie. Greit at vi ikke har spilt så mange kamper ennå, men jeg ser ikke at det blir vesentlig mer etterhvert så lenge vi har lånespillere vi må spille god.

  Svar
  • 18. april 2018 i 15:52
   Permalink

   Dønnum er på utlån i HamKam nå og gjør det bra der.
   Når det gjelder Grødem, så synes jeg han burde få noen minutter på A-laget snart.
   Han gjorde sine saker bra i treningskampene i vinter. Scoret noen fine mål.

   Svar
   • 18. april 2018 i 16:48
    Permalink

    Den tar jeg såklart til meg. Ihvertfall mye bedre å få spilletid i 1 div selv om 2 div er spisset i år.

    Skulle så veldig gjerne se Deila hadde større ønske om å få frem lokale spillere.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *