Trenger vi VAR?

Kjetil Wæhlers bønn får ingen sympati av dommer Hafsås. Fra kamp mot Molde. Foto: Grydis.no.

Lagene i Eliteserien betaler visstnok 23 millioner kroner til dommerne hvert år. Får vi egentlig valuta for pengene?

Midt i den trettende serierunden har vi enda en runde med dommerkontroverser. Tar alle vi andre feil? Flere dommere har vært flinke til å stå rakrygget og innrømme feil, men det er jo begrenset hvor lenge de kan gjøre det. Hvis du hver runde må stå skolerett foran media og innrømme feil, så er det kanskje fordi du ikke er god nok?

Ikke en runde har vært spilt uten at vi må snakke om dommerene. La det være sagt at jeg tror dommerene gjør så godt de kan, men er det bra nok? Det korte svaret er: NEI.

Etter kampen i går er dommeren en time i garderoben før han kommer ut og sier:

Ut fra bildene står jeg inne for de avgjørelse vi har gjort

Kai Erik Steen

Hvilke bilder og situasjoner har Kai Erik Steen sett på?
Jeg antar at Eurosport ville vise han situasjonene og få kommentar, og da det ikke ligger noe av dette ute, så antar jeg han avslo.

Problemet her er at dommerne kan ikke stå HVER eneste runde og si at de tok feil , også er alt ok. Jeg er ganske sikker på at Terje Hauge også har snakket om dette med dommerne. Så kanskje Steen følte at disse var såpass uklare at han her kunne forsøke å fremstå som at han hadde kontroll.

1-0 målet: Ivan blir holdt og dratt. Jeg har sett enkelte mene ballen treffer en Glimt-hånd, så jeg legger ved bildet under. Det er armen til Ivan. Men Ivan blir jo holdt kraftig her. Han fikk straffe mot seg for mindre holding enn dette i Bergen, hvorfor er det ene straffe og det andre ikke?

Er dette lovlig holding? Bilde fra eurosport.no
Ballen treffer armen til Ivan. Bilde fra eurosport.no

Det er heller ikke sånn at man kan si det er 2 forseelser hver sin vei og dermed utlignes de. To feil er faktisk mer enn en feil. Jeg mener det må blåses for holdingen som fremprovoserer hands. Men når det ikke skjer, så kan man ikke unngå å blåse for hands heller. Og hvis man ser an fordel etter holding, så må dommer gå tilbake når ballen treffer hånda.

Noe seinere løper Shala inn i Sondre Brunstad Fet. Shala ser ikke på ball og tar kun mann. Den hadde det blitt blåst frispark på utenfor 16-meteren hundre av hundre ganger. Altså straffe. Fryktelig urutinert (eller i overkant aggressivt) av Shala, men han spiller på feil posisjon og sleit med plasseringen ved flere anledninger. Det er også han som ikke er tilbake når Glimt scorer 1-2 målet. Antar det var derfor han ble byttet ut etter 55 minutter.

Matti har en sjanse der han får to armer i brystet. Den kan blåses på, men er antageligvis grei å ikke blåse. Såkalt lett kontakt. Men ved såkalt lett kontakt tidligere i sesongen, så fikk Shala rødt kort mot Stabæk og Sam rødt kort mot Aafk. Begge for filming. Begge feil avgjørelser som kan ha kosta oss fire poeng.

I går legger Shala et innlegg rett i en arm som står ut fra kroppen,. Det er straffe. Håpløs regel kanskje, men regelen er sånn. Her burde både dommer og assistentdommeren sett situasjonen. Men hvordan Steen kan se dette i reprise og så uttale at han traff på alle situasjoner er helt utrolig.

Så kan man si at 2-1 i straffesituasjoner, så kommer vi rettferdig ut av kampen. Men det er ikke dommerens fortjeneste.

Nå er det ikke sånn at dommerne er i mot oss og at vi bare får avgjørelser feil vei. Vi har tross alt fått fem straffespark allerede i år.
Filminga til Haug i Mjøndalen. Dommeren hadde neppe blåst av om Haug var på vei tilbake mot målet, der redda vi inn minst 2 poeng.
Kan være greit å tenke på at ikke alle VAR-avgjørelser hadde gått vår vei heller.

Så hvor ligger ansvaret?

Det er vel ingen tvil om at Terje Hauge sitter som leder av en prestasjonsgruppe som underpresterer?

Hva pleier å skje med fotballtrenere når laget ikke presterer?

Så er løsningen VAR?
Det kortsiktige svaret er nei.

Nei fordi det koster mye penger. Med tanke på inntektssvikt pga manglende publikum er det ingen som vil foreslå en ekstra utgift til klubbene.

Nei, fordi man skal kunne juble hemingsløst med en gang man scorer, ikke være avhengig av å vente på VAR.

Og nei, fordi hvem pokker skal sitte i VAR-rommet og ta avgjørelsene? Kom gjerne med gode forslag om hvem som skal være VAR-dommer. Og minner om at jeg sa gode forslag, så vær så snill, ikke foreslå han Twitter-dommeren. Det kommer ikke til å skje og det eneste du gjør er å booste egoet hans. Og allerede nå ville det blitt trangt med både han og egoet hans i et VAR-rom.

Det langsiktige svaret er dessverre ja.

UEFA plukker jevnlig ut dommerteam til kamper i Europa, og de velger konsekvent dommere som har VAR-erfaring. Så jo lenger vi drøyer dette, jo mindre internasjonal erfaring vil våre dommere få. Vi trenger dommere som får utvikle seg med internasjonale kamper. Det samme vil antageligvis gjelde VM og EM kamper. Vi risikerer å bli veldig akterutseilt på dommersiden.

Vi trenger gode dommere, dessverre kan det bety at vi trenger VAR.

Vi tar gjerne en saklig debatt i kommentarfeltet.

2 kommentars på “Trenger vi VAR?

 • 9. august 2020 i 21:00
  Permalink

  Når dommerne har ulik oppfatning av bedømmingen blir det vanskelig. Moen dømte straffe mot Ivan for holding, Steen gjorde det ikke. Moen dømte straffe til Vålerenga for hands, Steen gjorde det ikke! Ikke enkelt å være fotballspiller?

  Svar
 • 10. august 2020 i 02:40
  Permalink

  Jeg var på et NSA møte forøvrig et møte som var før koronapandemien kom hvor det var en representant fra NFF og han fortalte at NFF er pålagt av UFA og innføre VAR egentlig til 2020 sesonge men siden budsjettet for 2020 sesongen var lakt og at NFF trenger tid på opplæring hadde NFF bestemt at VAR skulle innføres fra 2021 sesongen, men den avgjørelsen kan vel bli videre utsatt på grunn av koronaen . Jeg tror VAR kommer enten vi vil eller ikke

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *