Snart seriestart..

Foto: Aperopet

Bør vi spille kamper uten fans? Og hvordan ser vi for oss et Vålerenga uten Tor Olav Trøim?

Det menes mye om det er riktig å spille fotball nå. Mantraet “Ingen fotball uten fans” er noe som ropes av ultras over hele Tyskland, og gjentas også i Norge. Og i prinsippet er vi selvsagt enige.

Men fans uten fotballklubb er ikke så kult det heller. Hvis vi holder oss i Tyskland ser vi at flere klubber er på randen av konkurs. Og det er ikke drittklubbene som Hoffenheim og RB Leipzig. De klarer seg helt fint. De vil ikke ha fans, de vil ha kunder. Og de kan like gjerne være på TV. Den eneste funksjonen folk på stadion har er å være backdrop til TV-kameraene.

Klubbene som står i fare for å ryke er tradisjonsklubber som sliter. Klubber som Werder Bremen og Kaiserslautern, for eksempel. I fotballen flyter mer og mer av pengene til toppen og til de som er med i Europa, og det har gått på bekostning av resten lenge. Bare denne sesongen har Rot-Weiss Erfurt og Wattenscheid gått konkurs, og det var før pandemien. Pandemien rammer disse klubbene enda hardere. Hvis flere ryker så står man igjen med bare de velorganiserte bedriftsklubbene samt Dortmund, Bayern osv.

Det samme kan skje i Norge, og med oss. Vålerenga har gått igjennom flere runder med kostnadskutt, men er fortsatt ikke bærekraftige. Og bærekraftig eller ei, de færreste norske klubber har pengebinger som tåler en hel sesong uten TV-inntekter. Jeg liker ikke at klubben har gjort seg avhengige av TV-inntekter, men sånn er det. Og ut fra det vi forstår igjennom media er Vålerenga en av flere klubber som er i trøbbel. Det som gjør det verre for oss er at klubbens velgjører Tor Olav Trøim har gått på en gigasmell økonomisk, og nå er mer opptatt av å redde stumpene i sitt eget rike. Da er vi et godt stykke ned på prilista.

Exit Trøim?

Trøim har vært et tveegget sverd. Ja, han har tilført mye penger, og klubben har brukt det uten å få til noe særlig. Men han har heller aldri bidratt til å gjøre klubben selvstendig og bærekraftig, såvidt vi forstår. For da har han jo ingen makt. Han skal også ha forsøkt å få Klanen til å blåse krisefondene de sitter på. Stor pengebruk eller ei, vi kan vel trygt si at Trøims eierskap i klubben i det store og hele ikke har ført suksess med seg. Jeg vet at han også har blandet seg i treneransettelser og spillerkjøp, så mangelen på sportslig suksess er ikke bare klubben sin feil.

Så hva skjer? Vi spiller ball fra 15. juni, og kun på TV. Så vil selvsagt folk sitte på twitter og klage over at det ikke er ekte ball uten fans og at fans er det viktigste osv. Jada. Og i utgangspunktet er det få som er uenige i det. Men dette kan være slutten på Vålerenga som topplag. Da må vi få inn noe TV-penger. Det økonomiske hullet er antagelig så stort at bøssebæring og vippsing ikke holder. Kanskje ikke fonda til Klanen heller.

Et Ejuke-salg fra Herenveen vil hjelpe. Men det er vel også den siste store videresalgsavtalen vi har. Framtida ser ikke akkurat lys ut.

Hvis det absolutt verste skjer, så vil hele Vålerenga Fotball Elite gå til grunne. Da forsvinner hele A-laget, rekruttlaget og visstnok også G19 og junior elite. Da er det breddeklubben igjen. Til gjengjeld er det den som er viktig. Det er Vålerenga Fotball, breddeklubben, som ER Vålerenga. Som er kontinuiteten og identiteten. Og dersom det skjer så er det 6. divisjon, såfremt Vålerenga 3 ikke klarer opprykk til 5. i 2020. Hvis de i det heletatt får spille i 2020.

Isåfall kjøper jeg sesongkort sporenstreks. Jeg gir meg faen ikke. Det blir t-baneliga fram til vi er tilbake i toppen. Og Aperopet vil fortsette.

Hva skal Vålerenga være?

Da er det for meg en lettelse at vi nå har en trener og ikke en manager. En fyr som har vist at han tør å satse på unge spillere, og at han evner å utvikle dem. Det kan faktisk hende vi stiller i Eliteserien 2021 med et purungt lag. For det er veldig mye talent i klubben nå.

Denne krisen kan faktisk være starten på noe nytt. Folk mener Vålerenga skal være alt mulig på en gang. Vi skal være en norges beste på utvikling, ha kun Oslo-gutter i ellvern, og samtidig være en mektig pengeklubb med landslagsspillere og CL-spill. Det går ikke.

Nå har det verken vært fugl eller fisk så jævlig lenge, så vi trenger kanskje å røske opp litt. Sånn sett ligger den en mulighet her til å bygge opp et nytt og bærekraftig Vålerenga med en trener som skjønner hva det vil si å bygge klubb. Og da får vi starte med grunnmuren. Spillerutvikling, lokalt talent og ærlig arbeid.

Hva som skjer vil tiden vise. I mellomtiden blir det TV-ball, som er litt som å spise sjokkis med papiret på. Men det er bedre enn å sulte ihjel.

Seriestart 16. juni med Sarpsborg 08 – Vålerenga.

Èn kommentar på “Snart seriestart..

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *