Heltemodige Vålerenga utslått etter straffedrama

Vålerenga tapte på straffer mot Brøndby. Foto: Rune Julsvik.

Vålerenga ble slått ut av Champions League etter at de tapte for Brøndby etter straffesparkkonkurranse torsdag kveld. Det var alt annet enn fair play som gjorde at dette ble resultatet.

Det første oppgjøret mellom lagene skulle vært spilt noen dager etter Vålerengas seriegull og noen dager før cupfinalen. Vålerenga var i kjempeform, mens Brøndby ikke hadde spilt en gjeldende seriekamp på flere uker. Etter koronasmitte på det danske landslaget, valgte Brøndby å allikevel sende hele troppen til Oslo. Da det ble klart at de egentlig skulle vært i karantene, ble oppgjøret utsatt. Planlagt spill av Brøndby? Tja. Det var i alle fall ikke de imot at det ble utfallet. De hadde nok spillere til å gjennomføre kampen uten spillerne som var i karantene, men i og med at de reiste med full tropp hadde ikke UEFA noe annet valg.

Returkampen skulle gå i Danmark noen dager etter cupfinalen, men også denne ble utsatt på grunn av smitte i den danske troppen. Hadde det kun vært den første kampen som ikke kunne vært spilt, hadde nok UEFA satt resultatet til Vålerenga-seier, men siden begge kampene ble utsatt, valgte de å flytte kampene til februar.

Fikk ikke erstatte

For Vålerenga betydde det at verken kaptein Sherida Spitse eller storscorer Ajara Njoya kunne spille kampene da deres kontrakter med Vålerenga gikk ut ved nyttår. I tillegg var Maruschka Waldus og Mia Huse ferdig i klubben. Vålerenga hadde hentet inn flere spillere som erstattere, men UEFA sa det var opp til klubbene å bli enige seg imellom om man kunne etterregistrere spillere i troppen. Brøndby sa ja til én spiller da de kun hadde mistet keeperen i vinter, mens Vålerenga ville ha tre. Siden klubbene ikke kom til enighet var det dermed kun de spillerne som var spilleklare i desember som fikk spille.

Det var ikke mange tilgjengelige spillere til kampen mot Brøndby. Foto: Rune Julsvik.

Så stengte Norge ned og Brøndby ble forhindret i å reise inn i landet for å spille, mens de danske myndighetene gjorde et unntak for at Brøndby kunne spille sin kamp. Dermed hadde Vålerenga valget om de ville spille hjemmekampen sin i utlandet, eller om de ville avvikle oppgjøret over én kamp i Brøndby. Med 14 spillere tilgjengelig valgte de én kamp. Som om ikke dette var nok så hadde konsekvensen av Norges nedstengning gjort at Vålerenga ble forhindret til å trene sammen. Treningskampene som var planlagt måtte skrinlegges, og spillerne ble beordret til å trene én og én. Kun den siste uka fikk de trent for fullt og gjennomført en spillerøkt mot Røa.

Rett i strupen

Så utgangspunktet foran torsdagens kamp i Danmark var satt. På tross av dette, gikk Vålerenga i strupen på det danske laget. Med tre stoppere og to vingbacker presset Vålerenga høyt, skapte sjanse på sjanse, men fikk ikke uttelling før etter et drøyt kvarter.

Rikke Marie Madsen sendte en nydelig stikker til Rikke Nygard som på klønete vis ble taklet bakfra innafor 16-meteren. Det betydde straffe som spielführer Dejana Stefanovic satte enkelt i mål.

Saken fortsetter under bildet.

Dejana Stefanovic satte inn straffa som ga Vålerenga 1-0. Foto: Rune Julsvik.

Vålerenga slapp danskene litt mer med i omgangen, men burde likevel leda med flere mål enn det ene de fikk. Det sto 1-0 ved pause.

Ble slitne

Vålerenga presset bra også i begynnelsen av den andre omgangen, men etter et kvarter begynte kreftene å ta slutt. Brøndby kom mer med i kampen, og selv om Hannah Seabert sto som en levende vegg i buret bakerst, måtte hun gi tapt da et skudd lå klistra i krysset 12 minutter før slutt. Danskene hadde flere farlige cornere helt på tampen, men det sto 1-1 etter 90 minutter fotball.

Saken fortsetter under bildet.

Andrine Tomter storspilte mot Brøndby fra sin midtstopperposisjon. Foto: Rune Julsvik.

Også i den første ekstraomgangen starta Vålerenga knallhardt. De ble muligens snytt for nok et straffespark og hadde én ball i tverrliggeren. Danskene tok over banespillet etter dette, men det ble aldri veldig farlig.

Vålerenga-spillerne var på dette tidspunktet utslitte. Mangel på treningen gjorde utslag uten at et veltrent Brøndby klarte å utnytte dette. Kampen gikk til straffer.

Der scoret samtlige spillere bortsett fra Stefanovic og dermed gikk Brøndby videre til åttedelsfinalen i Champions League.

Ikke Fair Play

Men la dette vært klart. Det var alt annet enn fair play at det gikk som det gikk. Jo da, Brøndby var til dels gode torsdag, og det er ikke direkte ufortjent at de gikk videre. For Vålerenga var i kjempeform da lagene skulle møtt hverandre i desember, men ble i beste fall straffet av dansk inkompetanse og i verste fall av dansk planlagt spill.

Vålerenga var den uskyldige part, men fikk ikke erstatte spillerne de hadde mistet, og ble straffet knallhardt av norske myndigheters nedstengning av samfunnet i januar. Ikke fikk de trent, ikke fikk de spilt treningskamper og ikke fikk de spille hjemme.

At Brøndby var kyniske i alt de foretok seg inn mot denne kampen er det liten tvil om, men kynisme har vi lært at fungerer bra i europeisk fotball. Brøndby har vært med i hvert eneste Champions League, mens Vålerenga var førstereis. Selv om dette stinker så er det i alle fall en viktig lærdom for klubben.

Vålerenga-jentene imponerte voldsomt torsdag. Med et solid handikap, gjorde de langt mer enn hva man kunne drømme om på forhånd. De spilte med hjertet uttapå drakta, kriga til siste slutt og gjorde Vålerenga stolte. Ikke bare Vålerenga, men norsk fotball. For disse jentene burde bli hyllet for innsatsen de gjorde – selv om det så klart er bittert at det ikke blir mer Champions League-fotball før til høsten.

Èn kommentar på “Heltemodige Vålerenga utslått etter straffedrama

  • 11. februar 2021 i 19:06
    Permalink

    Bra konkludert! Fair play er nok et ukjent begrep for Brøndby og UEFA, dessverre! Men all honnør til jentene vi er stolte over dere. Vi gleder oss til en ny sesong når dere er fulltallige og klar for å fortsette der dere avsluttet før jul.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *