Årsmøtet: Sportsvasking og boikott

Vi har vært langt inne i koronabobla, og med lite action på Valle har det vært stille fra oss. Men nå har Vålerenga Fotball og Vålerenga Fotball Elite hatt årsmøter, og da kom det opp noen interessante forslag. Undertegnede har litt av skylda for det:

I går vedtok Vålerenga Fotball Elite mine forslag om sportsvasking, som du kan lese mer om på nettsidene til mitt initiativ Vår Fotball. Hittil har Vålerenga, Fredrikstad FK, Strømsgodset og Brann vedtatt disse forslagene med store flertall, noen ganger enstemmig. Flere årsmøter venter i dagene som kommer.

Sportsvasking er når totalitære land bruker sport for å markedsføre seg, og høyne sin internasjonale profil. Det er derfor gulfstatene spesielt kjøper opp fotballklubber og skaffer seg diverse store idrettsarrangementer. Fotball-VM i Qatar er krona på verket. Men det er tildelingen som er hovedproblemet, nemlig at FIFA lar seg bruke på den måten. Pampene får penger i lomma, og shariadiktaturet Qatar får berømmelse. Det er dealen.

Derfor har Vålerenga nå vedtatt at vi ikke skal reise på treningsleire eller spille treningskamper i slike land, og vi skal heller ikke inngå sponsoravtaler med statseide selskaper som brukes av disse landene til markedsføring. For eksempel Emirates, Qatar Airways, Visit Azerbaidjan etc.

Så kan man humre og le og tenke at det er utopi at vi kan endre noe, men dette er bare starten. Flere fotballklubber kommer til å vedta slike lover, og ballen skal rulle. Og når fotballtinget kommer om ett år så skal noen klubber fremme forslag til tinget om å legge føringer på NFF. Ting som å ikke spille treningskamper mot slike land (fordi det gir dem legitimitet), ikke inngå spons etc. Og NFF skal presses til å legge føringer på FIFA i samarbeid med andre nordiske forbund.

Boikott av Qatar 2022

Et annet forslag, fremmet av Ole Kristian Sandvik ble også vedtatt, nemlig at Vålerenga Fotball Elite skal jobbe mot NFF for å få de til å avstå fra å delta i Qatar-VM dersom de kvalifiserer. Breddeklubben vår vedtok noe lignende dagen før.

Vålerenga blir dermed en av mange klubber som går inn for dette, til NFFs sjokk og vantro. De er i full damage control-modus, og har nå klart å få lagt dette til et ekstraordinært ting senere i år. Det er problematisk ikke bare fordi de kan fylle opp med uttalelser fra folk de vet støtter dem, og fordi forbundsstyret selv kan utforme forslag det skal voteres over. Dermed kan de vanne ut alt sammen. Det er ikke særlig demokratisk, men sånn er NFF.

Det har også vært utøvet press med trusler om at breddefotballen går glipp av 100-200 mill kroner (merkelig vagt estimat), de har innkalt klubber til møter for å legge press på styrer, og de har etter sigende gått via kretsene. I Østfold har ingen av klubbene turt å vedta boikott, men FFK vedtok sportsvaskingslover. Der har visstnok kretsene ringt rundt til klubbene i forkant av årsmøtene og formidler truslene om mindre penger.

Et annet argument er dialogen, som NFF konstant bruker og som dessverre blindt gjentas av mange andre. Hvilken dialog? Kan NFF vise til resultater her? Nei, de kan ikke det. Dialog-argumentet er i seg selv falsk fordi det forutsetter at noen gidder å lytte. Amnesty selv sier at Qatar ga blaffen i alt de hadde å si fra 2010 (når de fikk VM) og frem til 2018 da de var nær å bli utslettet av Saudi-Arabia. Da begynte de små reformer av de slavelignende Kafala-systemet, men allerede nå er det tegn til reversering. Qatar er et shariadiktatur, de arrangerer ikke VM og alt det andre for å lære om demokrati. Da kan de heller lese en bok. De vet hva liberalisme og demokrati er, de vil ikke ha det. De arrangerer VM for å høyne landets profil slik at de slipper å bli knust av sin store nabo, og fordi de vil sminke landets dårlige image.

Dermed faller også det særnorske argumentet om å holde idretten upolitisk. Det er FIFA som gjør idretten politisk ved å selge VM til land som bruker det politisk. Det vi som stemte for disse tingene ønsker er å ta fotballen tilbake.

Og til kynikerne som bare ler og sier at vi allikevel ikke kvalifiserer oss: Dette har allerede skapt stor oppmerksomhet i internasjonal presse. Det betyr at det allerede er ukomfortabelt for FIFA og alle de korrupte maktfolka. Det er allerede en delseier. Og håpet er at det kan starte en snøball som til slutt gjør at andre land også vurderer å trekke seg. For da kan det faktisk hende FIFA må flytte VM til et annet land. Kanskje.

Og dersom VM avvikles i Qatar i 2022, slik jeg tror det ender med, så er det viktig å gjøre det så pinlig som mulig for FIFA-pampene. Og tvinge frem reformer av det korrupte rottereiret.

Vi vil ta fotballen tilbake!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *