Engamorgen søndag 18/1-15: Hockeyseier, Juniorseier og Regelbombing fra FIFA

Vi hviler ikke på hviledagen. I søndagens Engamorgen kan du lese om en etterlengtet hockeyseier, at juniorlaget i fotballen storspiller i oppkjøringa, og at en regelendring i FIFA kan rasere hvordan norske fotballklubber finansierer spillere – nå.

Hockeygutta tok en deilig seier i Frexta lørdag ettermiddag. 5-0 og 33-11 i skudd sier sitt. Det ble nye tre assists på Brian Ihnacak, men flere bidro med produksjon. Brede Csiszar åpnet ballet, deretter fikk vi scoringer av Oppøyen, Bröms, Fortier og Juell. Høydepunktet var nok Fortier, som prikket inn 2-0 i det lille hullet over målvaktens skulder mens han finter pasning.

Heder fortjener også Rasmus Juell, som drev Stjernens oppskrytte back Ben Blood til vannvidd. Han burde definitivt fått flere minutter enn han fikk, og kanskje også matchstraff da han skjøt et håndleddsskudd mot hodet til Daniel Sørvik etter sirenen hadde blåst av for andre periode.

I Fredrikstad Blads utmerkede After Ice-program forteller Steffen Søberg at han hadde en veldig rolig kamp, men at det allikevel var utfordrende da man blir stående lenge kald uten noe å gjøre i slike kamper. Alle scoringene og intervju med Niklas Bröms kan sees i videoen ovenfor – anbefales.


Ellers i Get-Ligaen spilte Kongsvinger borte mot Stavanger, og Stavanger vant lett 6-0 etter sinnsyke 64-10 i skudd. Men kanskje ikke så sinnsykt når Kongsvinger reiste til Stavanger med elleve utespillere. Klubben er på randen av konkurs, og reiste vel med så lite lag som mulig for å spare penger. Som tidligere påpekt her i Aperopet: sinnsvakt av forbundet å invitere den klubben til Get-ligaen. Nå er de i ferd med å brekke ryggen helt.


Vålerenga Fotballs juniorlag var i aksjon i Vallhall lørdag ettermiddag. Der slo de 2. divisjonslaget Lørenskog hele 3-0. Vålerengas mål ble scoret av Rino Falk Larsen (38), Niklas Castro (42) og Mortadha Jassim Alkanany (55).

Vålerengas trener Gard Holme sier følgende til klubbens sider:

– I det store og hele er vi fornøyd med 3-0-seier mot et 2. divisjonslag. Vi slapp til tre målsjanser mot slutten av andreomgang, det må vi gjøre noe med, men ellers var vi solide defensivt. Offensivt viste vi bra tendenser, men vi nølte litt og mangler litt før det er hundre prosent.

Les hele saken på klubbens sider.

Anders Grydeland var som vanlig på plass med kameraet.

Foto: Anders Grydeland/Grydis.no
Foto: Anders Grydeland/Grydis.no

 


 

Dagbladet melder om en ny “regelbombe” fra FIFA angående ekstern finansiering av spillere. FIFA besluttet nemlig i januar å forby at en tredjepart kan gå inn på eiersiden av en spiller. I Norge har tredjepartsfinansiering vært tillatt, men ikke direkte investeringer i eierandeler i spillere. En av skrekk-eksemplene her er Carlos Tevez og Javier Mascheranos overganger fra Corinthians til West Ham United i 2006. Da kom det frem at overgangspengene West Ham betalte gikk rett til private agentselskaper, da de eide rettighetene til spillerne.

Stig-Ove Sandnes sier at forbudet vil ramme investoravtalen vi har med Trøim, da vi i Norge har hatt en slags halvveis-versjon av dette hvor investorer bidrar i kjøp, og mottar prosenter av overganger når spillerne selges med profitt. Andre klubber som Odd, Brann og Lillestrøm nevnes også. Forbudet vil ikke ha konsekvenser for avtaler inngått før 2015, og en overgangsordning er løpende frem til mai, men da er avtalene begrenset til ett år. Etter mai ser det ut til å være helt slutt.

For undertegnede er det litt vanskelig å mene noe om dette, da det sikkert vil komme masse mer info om dette forbudet i tida fremover. Men Stig-Ove Sandnes virker genuint overrasket over dette, og det er åpenbart at dette kan få store konsekvenser for klubbens satsning fremover. Det er heller ikke særlig heldig at FIFA kommer med en plutselig regelendring som påvirker klubbers evne til å satse nærmest uten forsvarsel.

Men for oss som ikke er så glade i den moderne fotballøkonomien må jeg innrømme at dette virker som et steg i riktig retning, men at det antagelig kommer alt for brått på, og at det rammer smågutta i stedet for storklubbene – som vanlig. Samtidig føles det også typisk norsk at vi har laget en særegen snill spesialversjon av en praksis som vi i utgangspunktet vet ikke er helt heldig, for så å bli sjokka over å finne ut at den også rammes av forbudet. For juks og fanteri, det er sånt de driver med i “utlandet”. Ikke her, hvor den overlegne seriemester får økonomisk doping godkjent som markedsinntekter av forbundet, og agenter som er forloveren til manageren kan utgiftsføre utlegg for spillere han ikke representerer etc. For ikke å nevne kampfiksing-avsløringene nedover i divisjonene.

Uansett er det ganske irriterende å se at storklubbene ute i Europa, finansiert av slavedrivende totalitære gulfstater, krigsforbrytere, oligarker og brusfabrikker jukser med Financial Fair Play-reglene og bare ødelegger fotballens naturlige tilstand mer og mer. I forhold til det de holder på med er det vi driver med av investering i spillere her på berget peanuts.

Dette er noe vi garantert kommer til å høre mer om fremover.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *