Engamorgen søndag 5. februar: Deila i fokus

Ronny Deila. Foto. Vif-fotball.no

Nettavisen har tatt en grundig prat med Ronny Deila, og presenterer noen tanker om sin egen filosofi, sine egne krav og sin egen måte å bedrive ledelse på. I dagens Engamorgen tar vi en kikk på det, på britiske Daily Record, på VGs sak om Herman Stengel og på gårsdagens hockeykamp i de dype skoger. I tillegg har vi en nesten helt usaklig lenke til en fin sang. Husker du?

Når man bryr seg om Vålerenga og samtidig ser framover, er det opplagt å se i Ronny Deilas retning. Nettavisen har gjort et grundig intervju med Vålerenga-treneren, der fokus ligger på hvem han er, hva som driver ham og hva han krever tilbake. Det er et godt utgangspunkt for å bli kjent med noen, og allerede i overskriften syns jeg det er en form for framtidig suksess å spore.

– Jeg er ikke en pokaljeger. Jeg drives av å skape ting.

Sitatet knyttes gjennom saken både til hva han skapte i Celtic da han var der, og hvor Ronny ikke finnes bitter for at Brendan Rogers som lagets nye manager høster fruktene for grunnarbeidet som ble gjort av Deila selv og til hva han har forventninger om å utrette i Vålerenga.

Jeg har skapt ting som Celtic nå høster frukter av. Det var også jobben min, og det er det jeg vil gjøre i Vålerenga, forteller Deila til Nettavisen.

Intervjuet er gjort på La Manga i god tid før Kjetil Rekdals avskjed ble annonsert, men har likevel en tone som vitner om kontinuitet og videreføring.

I Rekas tid har Vålerenga gått fra å være en økonomisk katastrofe, en idrettsforening som kunne gå under når som helst, til å bli en solid, grundig og flytende klubb. Ikke på toppen sportslig, men med såpass mange piler som peker i riktig retning. Det er med dette utgangspunktet Ronny Deila nå må leses.

Altså “Jeg er ikke en pokaljeger. Jeg drives av å skape ting.”

Han er altså ikke en José Mourinho som hyres inn for størst mulig sportslig suksess på kort tid. Han er heller mannen som bygger apparatet som skal fungere. Men han er også en trener hvor suksessen kommer fordi apparatet er bygget, og hvor suksessen kan videreføres også i ettertid.

Men hva sier Nettavisens artikkel videre?

Det er mye om tida i Celtic, og hvordan store fotballstjerner tok imot en ukjent mann med tro på skandinaviske ledelsesmodeller med kort avstand mellom leder og den som ledes.

Men også om hvordan Deila tok imot stjernene.

– Sakte men sikkert overbeviste han oss, fortalte Celtic-kapteinen Scott Brown til Daily Record i fjor.

Et punkt hvor Deila ba Anthony Stokes reise seg i garderoben etter en kamp trekkes fram. Spissen hadde gjort en feil som førte til baklengsmål, og ventet på en skyllebøtte. I stedet roste Deila spilleren for innsatsen i kampen.

Etter tida i Celtic bestemte Deila seg etter hvert for Vålerenga, selv om det var andre muligheter også.

– Jeg hadde flere valg. Men jeg ville komme nærmere familien, jeg har to døtre fra før og er nettopp blitt far igjen. Det var tungt å bo to år borte fra dem, nå er jeg nærmere og mer til stede. Det var viktig for meg. Ikke minst kom jeg nærmere venner, og det er en trivselsfaktor for meg, sier Deila, og forteller om hva han har av grunnverdier og regler.

– For meg er det fire verdier jeg mener er viktig. Det er respekt, lojalitet, humør og ydmykhet. Det er viktig at vi da har en felles forståelse for hva det betyr og hvordan vi skal jobbe for å skape den trygge og gode kulturen, sier han.

Han har også innført kun to hovedregler i Vålerenga så lenge han er der: Vær «fit» og vær 100 prosent hver dag.

– Det høres veldig enkelt ut, men det innebærer en del ting. Da må du være 24-timersutøver, og du må være bevisst rundt absolutt alt du gjør og ikke gjør for å få optimale prestasjoner hver dag, sier Deila.

Intervjuet er godt og langt, og vi anbefaler at du leser hele.

 


Vålerenga i utlandet

Daily Record har også begynt å skrive om Vålerenga, som en følge av at de følger Deila.

Her trekkes Deilas spillestilsvar til Andreas Nilsen på Facebook tidligere i uke trukket fram. Dette som en positiv illustrasjon av Deilas manglende avstand til supportere.

 


Stengel i VG

Også VG har vært på La Manga. Og også her er det Deila det handler om, selv om artikkelen mest handler om Herman Stengel, og hvordan han får hjelp av Deila til å komme «ut av blindgaten» overgangssaken har medført.

Ronny Deila skal hjelpe han med veien ut av Herman Stengels egen skygge, og vise hvor god fotballspiller han egentlig er.

– Det er min jobb, sammen med Herman, å få ut potensialet hans, sier Deila til VG.

– Jeg vet at mange forbinder meg med den saken. Det er lite jeg får gjort med det, sier Stengel til VG.

– Jeg fikk etter hvert inntrykk av at alle journalister ønsket å få meg ut på glattisen i intervjuer, at de håpet å få meg til å si noe dumt eller feil om «saken». Da gikk jeg lei, sier Stengel.

– Jeg er to forskjellige spillere, med og uten selvtillit. Det er blitt sånn at når jeg, etter 10 gode pasninger, slå en dårlig pasning, så er det den som brenner seg fast. Jeg jobber med å komme ut av det mønsteret, sier Herman Stengel til VG.

 


Seier i Kongsvinger

Glåmdalen melder at Kongsberg Knights tapte 2-4 i går ettermiddag. Det betyr at Vålerenga vant hockeykampen.

Andreas Øksnes (1.48), Rasmus Ahlholm (17.25) og Rasmus Ahlholm igjen (25.41) gjorde at det sto 3-0 til Vålerenga halvveis. Kongsvinger reduserte før andreperioden var ferdig.

Tobias Lindstrøm økte til 4-1 (47.34), og Kongsvinger reduserte ti minutter før slutt. En klar og solid seier. Se målene hos TV2.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *