Dagsavisen fredag 24. mai 2019: Gult og svart er fortsatt feil

Nettversjonen av vår spalte i Dagsavisen lar vente på seg. Heldigvis har vi en nettside for de av dere som ikke har fått lest den ennå.

Foto: Eivind Hauger

Det er et år siden 2018 sesongens aller største fotballopplevelse. I morgen er det duket for tilsvarende oppgjør. Blir det reprise, eller blir det ren overkjøring?

La meg ta dere tilbake i tid. Valle, Intility Arena, 26. mai 2018. 363 dager siden i dag. Stillingen er 0-0 og vi nærmer oss fem minutter på overtid i kampen mellom Vålerenga og Lillestrøm. Bård Finne har nettopp truffet hardt i stolpa uten å score, Lillestrøm har nettopp kastet bort en strålende kontring. De fleste på de nesten stappfulle tribunene innser at det blir uavgjort i det heseblesende oppgjøret.

I neste øyeblikk slår Vålerenga høyt i et siste forsøk på å få til noe. Magnus Retsius Grødem demper ballen like ved Lillestrøms 16 meter og ser ut til å miste ballen til Bård Finne, som først kom inn som innbytter i det 83. minutt. Bård finter og fyrer av.

Vålerenga Stadion av hengslene. Supportertribunen går totalt bananas. Bård Finne løper som en gærning med resten av VIF-laget etter seg. Vålerenga-benken stormer ut på banen. Det blir klynge med Bård i bunn. Adam Larsen Kwarasey lander på topp. Selv flagger jeg for harde livet. Blodet har delvis forlatt hodet og jeg ser stjerner. En bekjent av Aperopet sprakk et blodkar i øyet.
Vålerenga har slått laget fra stasjonsbygda som hater oss så intenst at hatet slår kjærligheten til egen klubb. Det er så deilig.
Dette ble stående igjen som det aller beste øyeblikket i norsk fotball siden siste runde ble blåst av i Skien i 2005. At det også var første oppgjør mellom Vålerenga og Lillestrøm på vår nye hjemmebane gjorde det ekstra spesielt. Tap ville ført til uendelig tristhet for oss og salg av utallige t-skjorter på Romerike for å minnes begivenheten. Men den gang ei.

TV-bildene fra kulissene gjorde bare at seieren smakte enda bedre. I mens Vålerengahymner og svært intens Bård Finne-hyllester kan høres rungende fra tribunene, stamper LSK-kaptein Frode Kippe inn i bortegarderoben med et mål for øyet. Han skal gjemme seg på do. Glem hvor du var da Brå brakk staven. Hvor var du da Frode Kippe måtte så innmari på dass?
Nå står vi ovenfor samme oppgjør igjen, men suger det like mye i magen før kampen nå som i fjor? Vålerenga var fortsatt et lag med klare svakheter på denne tiden i fjor. Stasjonsbygda var nok jevnere matchet med oss den gangen. Denne sesongen er det nesten divisjonsforskjell. Lillestrøm driver jo og vaker i helt feil ende av tabellen enn oss. Vi gikk opp på bronseplass uten engang å spille forrige runde. Det er imponerende coaching.

Men så er det dette med at disse kampene lever sitt eget liv. Er det en ting disse gule og svarte fuglekrekene kan så er det å hate oss nok til å spille over evne. Måler vi bare rent fotballtalent er Vålerenga de klare vinnerne, men dette er også krig. Ronny Deila sa det etter Godset-kampen. Gutta må fortsette med å gidde å gå i krigen.
Men pokker så gode vi var mot Strømsgodset. På vår nettside, aperopet.no, skrev vi at Godset-kampen var en slags eksamen. Den ble bestått. Samme spill og enda sterkere krigerinnstilling, sammen med enda mer effektivitet foran mål, vil nok gjøre LSK-besøket i morgen ekstremt lite hyggelig.
Men gjestfriheten skal det ikke stå på. Dassen i bortegarderoben er frisket opp slik at Frode Kippe virkelig får oppleve Valle på sitt beste. Visstnok klarte kjæreste Frode å bli skadet i forrige runde så det er fullt mulig at han kan nyte fasilitetene hele kampen gjennom. Synd for oss med tanke på at Frode har scoret en del selvmål til fordel for Vålerenga. Vi får sørge for at han har noen gamle utgaver av Klansropet og Vålerenggutten å kose seg med.

Vi gleder oss ganske heftig til i morgen, lørdag kl. 18 på Valle. Det blir stinn brakke og fullt trøkk.

Og vi kan sikkert glede oss til tilsvarende oppgjør neste sesong. Til tross for sterke ønsker fra et samlet Norge, og det at de de strengt tatt fortjener det nå etter å ikke ha vært relevante siden 90-tallet, så vil nok Lillestrøm være med i neste års Eliteserie.

Til det er Rosenborg for dårlige.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *