Hvorfor fikk Kongsvinger spille i Get-ligaen?

I dag er det serierunde i hockey, og vi ser klare tegn til bedring i Vålerengas defensive spill. Det er fortsatt mye å gå på både forover og bakover, men forhåpentligvis slår de Sparta i dag.

Et annet oppgjør nesten ingen kommer til å se er Kongsvinger Knights – Manglerud/Star. Etter Rosenborg parkerte tøflene, og Tønsberg bestemte seg for å ta et frivillig nedrykk grunnet pengemangel, sto Get-ligaen med åtte lag. Sånn burde det blitt.

I stedet har vi nå to lag i Get-ligaen som ikke er i nærheten av å holde nivået. De står med en eneste fulltidsseier hver. Og for den ene klubben kan det bli skjebnesvangert. Det er noe som heter å rykke opp for tidlig, og det er det Kongsvinger har gjort. Jeg har hele tiden hevdet (i alle fall for de som vil høre på klaginga mi før vi startet denne bloggen) at Kongsvinger ikke kommer til å fullføre årets sesong i Get-ligaen. Manglerud/Star – ok, de er vant med å være bunnlag i Get-ligaen. De er forberedt på det, fordi de har vært det mange ganger før, og det er maksimalt av hva klubbens potensiale tilsier. I tillegg har de en administrasjon og et styre som vet hva det innebærer (forhåpentligvis).

Men Kongsvinger har faktisk potensiale til å bli noe mer enn et bunnlag. De har en flunkende ny ishall som sto ferdig november 2013 med plass til rundt 2000 tilskuere – mer enn nok for en klubb som ønsker å etablere seg som fast invetar i Get-ligaen. De hadde også mye lokal entuasiasme, delvis fordi toppsatsingen til fotballklubben dems har råtnet fullstendig, men også fordi man ser at det kan være mulig for byer på denne størrelsen å satse på hockey. Så ringte forbundet: “Hei, vi har mista to klubber. Vil dere være med?”. “Ja, det blir gøy!” svarte Kongsvinger.

Men det er ikke gøy når du ikke er forberedt, og ikke aner hva du går til. Hvis man ser på stallen til Kongsvinger eller “rooster” som de kaller det der oppe, har de en meget ung snittalder og en haug utlendinger som ikke er i nærheten av å holde Get-nivå. Deres klart beste spiller er Victor Zetterberg, som slumper til å sette en puck i ny og ne. Han var også med forrige sesong, og var langt fra noen leder i divisjonen. Med tapet av toppscorer Alexander Petrov ser laget svekket ut siden forrige sesong, da de kom sist i kvalgruppa til eliteserien med tre poeng og 12-22 i målforskjell.

Med svak sportslig satsning skjer det uunngåelige. Den store entusiasmen de hadde i starten, de hadde 2000 tilskuere på første seriekamp hjemme, har blitt borte. De har mistet rundt 75% av de tilskuerne. Når folk begynner å skjønne at dette blir den ene ydmykelsen etter den andre, så uteblir de, og da forsvinner interessen for klubben som sponsorobjekt.

Med mye negativitet og uro i klubben går det som det måtte gå. Først forsvant daglig leder Pål Sønsteli, så styreleder Stian Ellingsen. Deretter ble det spilleropprør mot trener Svein-Ove Nermo, som fikk sparken per telefon! I slutten av november gikk Bjørge Stensbøl (67) inn i styret for å få orden på klubben, og det trengs, men det kan være for sent. For på tirsdag kunne vi lese at Kongsvinger-styret vurderte å melde oppbud allerede den kvelden. De kan ryke i løpet av få uker. Stensbøl sier til NRK at klubben ikke var forberedt på spill i Get-ligaen.

At Kongsvinger takker ja når de ikke er forberedt er nå så, inkompetanse i norske hockeyklubber er noe vi er vant med. Det er langt verre at forbundet ikke forsto at Kongsvinger og Manglerud/Star ikke var sportslig rustet til Get-spill. Selv om de kanskje oppfylte lisenskravet er det helt åpenbart at ingen av disse klubbene kunne stille et konkurransedyktig lag på bena, særlig ikke på kort varsel. For Manglerud betyr det en sesong i bunnen av Get-ligaen, men for Kongsvinger Knights kan det være totalt ødeleggende.

Og det ansvaret ligger på de høye herrer i Norges Ishockeyforbund.

 

2 kommentars på “Hvorfor fikk Kongsvinger spille i Get-ligaen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *