Nå holder vi alle med Maribor

Foto: NK Maribor / Facebook

Når Rosenborg trakk Maribor opp av hatten i tredje kvalrunde i Champions League sto jubelen i taket i Trøndelag. Det gjorde den ikke hos meg, og det burde den ikke hos deg heller.

Etter å ha slått ut enkle Linfield og vesentlig mer vriene BATE Borisov kunne Rosenborg ha fått langt vanskeligere motstandere. Et Ajax som storspilte i Europa forrige sesong og garantert hadde vært hevnlystne etter RBK slo dem ut for to år siden, eller et Celtic som har slått ut Rosenborg flere ganger de siste åra.

I stedet får de Maribor, ingen enkel motstander, men kanskje på nivå med BATE. Et lag de kan slå om de spiller like bra. Og ikke nok med det: I neste runde får de vinnerne av Ferencvaros og Dinamo Zagreb. Sistnevnte er antagelig vesentlig bedre enn Rosenborg nå, men de slapp vinneren av PAOK – Ajax, Cluj-Celtic og Røde Stjerne-FC København.

Bent Skammelsrud beskrev det som en “gull-trekning”. Kjetil Rekdal mente også Rosenborg hadde vært heldige.

Jeg trakk et oppgitthetens sukk om dette på twitter, og ble nedrent av sure trøndere som ikke kunne begripe hvorfor jeg ikke unnet dem et nytt Champions League-eventyr. Argumentene var mange:

  • Rosenborg må være lokomotivet som driver norsk fotball fremover
  • Et knallsterkt Rosenborg vil hjelpe landslaget
  • Et Rosenborg med masse penger vil sende penger til ditt Vålerenga når de kjøper de beste spillerne dems, slik som Carew

Her skal vi alle bøye oss i støvet og innrette oss som en øst-europeisk liga i kommunisttiden, hvor alle spillerne i landet som regel ble styrt mot ett storlag som skulle danne grunnlaget for landslaget og være nasjonens ansikt utad. Javel, kamerater!

Alt jeg som Vålerenga-supporter trenger å gjøre er å bøye kneet og sverge troskap til de sorte og hvite. Jeg skal kaste alle ambisjoner på eget lags vegne på båten. Fordi det er til det beste for oss alle at Rosenborg vinner år etter år, skjønner du.

DRIT OG DRA.

Champions League er ikke ment for oss lenger. Egentlig ikke RBK heller, som for ikke lenge siden klaget over at det er umulig for de å karre seg igjennom hele fire oppgjør mot gradvis vanskeligere motstandere. Og det er selvsagt rett. Champions League skal være en lukket liga for Europa-eliten, som inkluderer fjerdeplassen fra bla. England, men ikke førsteplassen fra noe skandinavisk land for eksempel. De trekker opp stigen etter seg, fordi de vil ha alle penga sjøl.

Men så har Rosenborg klart å sette seg i en posisjon hvor de kanskje, kanskje, kan komme seg til et gruppespill. Alt de trenger å gjøre er å slå Maribor, så er de i Europa League. Der er det mye penger. Men ikke i nærheten av hvor mye det har blitt i Champions League. Bare sjekk dette:

Rosenborg har allerede innkassert 280.000 euro for å slå ut publaget Linfield, og 380.000 euro for å slå ut BATE.

Så blir det litt ullent, men jeg forstår det slik at dersom de blir slått ut av Maribor får de en fallskjerm på 480.000 euro. Det betyr at worst case scenarioet for dem nå er en inntekt på over 10 mill. Det er peanøtter.

Dersom de slår Maribor også taper mot Dinamo Zagreb/Ferencvaros og i stedet havner i gruppespillet i Europa Lague, får de en fallskjerm på 5 millioner euro fra CL pluss 2,92 mill euro for å delta i gruppespillet i EL. Deretter kommer det penger per seier og uavgjort. Da er vi på ca 90 millioner.

Men går de hele veien til gruppespillet i Champions League får de 15,25 millioner euro bare for å delta.

Før de har spilt en kamp i gruppespillet er dermed inntjeninga ca 160 mill. Deretter er det 2,7 mill euro for seier og 900.000 euro for en uavgjort. RBK vil ikke ta mange poeng, men la oss si at de klarer to uavgjort, det er ca 18 millioner kroner.

Men det stopper ikke der: Etter Champions League er over, skal det deles ut to potter. Den ene basert på koeffesient-ranking, den andre på markedsverdi av det lokale TV-markedet til klubben. Totalpotten på disse pengene er astronomiske 877 millioner euro. Nesten ni milliarder kroner. Det er her de store pengene ligger for lagene fra store land, fordi de er sikret milliardinntekter selv om de flopper tidlig i turneringa.

Rosenborg vil naturligvis få en relativt liten del av disse pengene, men en liten del av ni milliarder kroner er jævlig mye i norsk fotball. Hvor mye er avhengig av hvem andre som kvalifiserer seg, men la oss tenke oss at de får en liten flik av det. 50-100 millioner kroner.

Det betyr at et gruppespill for Rosenborg fort kan komme opp i 200-250 millioner kroner i reine premiepenger. Det er mer penger enn totalbudsjettet til halve eliteserien sammenlagt. Det er 4-5 ganger mer enn totalbudsjettet til Vålerenga i reine premiepenger.

Det finnes Rosenborg-fans som sier at Rosenborg utelukkende lykkes fordi de har gode ledere, ikke mye penger. Da er det rart at Champions League virker viktigere enn å vinne serien i de fleste ligaer i disse dager.

Fakta er at Champions League har ødelagt klubbfotballen i Europa. De som satser og bommer går dukken. De andre må innrette seg en ny hverdag hvor de aldri får vinne noe igjen, eller ta en enorm risiko for å utfordre de som allerede har et enormt forsprang. I toppen ser vi de samme klubbene år etter år etter år.

Det er dette Rosenborg-fans ikke skjønner. Jeg holder med Vålerenga, jeg. Ja jeg vet de er inkompetente, at de underpresterer og at de i deres øyne ikke fortjener bedre. Men jeg vil at de skal ha mulighet til å vinne hvis de en dag slumper til å gjøre det bra igjen. Jeg vil ha mest mulig likeverdig konkurransegrunnlag.

Så på vegne av hele fotball-Norge: Heia Maribor!

I alle fall inntil VI kommer til Champions League…

2 kommentars på “Nå holder vi alle med Maribor

  • 7. august 2019 i 11:27
    Permalink

    Stakkars, sjalusien lenge leve.

    Svar
    • 7. august 2019 i 15:45
      Permalink

      Molde og Haugesund kan gjerne gå videre, men ikke Rosenborg. Ikke Brann eller LSK heller hvis det hadde vært aktuelt. Ikke faen. Sånn er det bare.

      Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *