Deila fornyer

Ronny Deila fortsetter i Vålerenga. Vårsesongen vil vise om det var riktig. Foto: Grydis.no

Midt i feiringen av Lillestrøms nedrykk så kan Vålerenga fortelle at Ronny Deila har skrevet ny kontrakt frem til 2022. Her er noen betraktninger.

Det måtte taes en beslutning nå. Han kunne ikke fortsette på utgående kontrakt inn i 2020 etter den høstsesongen. Klubben måtte enten vise en tillitserklæring med ny kontrakt, eller så måtte han gå. Man valgte det første.

Vi får høre at klubben skal ha en sterkere Oslo-identitet basert på at vi har norges beste akademi, at vi skal ha et angripende lag med masse energi. Samtidig anerkjenner man at høstsesongen var “skuffende”.

Jeg sitter igjen med en del spørsmål.

1: Hva i helvete skjedde i høst? Det laget der var sånn det ser ut når en trener mister garderoben, eller det er full skjærings på en annen måte internt. Det var ikke “skuffende”. Det var katastrofalt, og det er ikke bare noe man kan glatte over og “gå videre”. Jeg synes det er rart at man ikke har noen ytterligere forklaring på hva som skjedde, for det der var ikke bare en formsvikt. En ting er at formen svikter hver gang det er ferie, men dette var enda verre.

2: “Vi skal ha en Oslo-profil, og vi skal spille med energi og vi skal angripe”. Så hva er nytt? Det var dette vi skulle gjøre fra dag 1. Så hører det med til historien at mange Vålerenga-fans er ekstremt utålmodige, og vil sage en ung, lokal spiller som sliter i en debutkamp like hardt som en leiesoldat på over 30. Kanskje det var medvirkende til at man heller henta inn noen mer rutinerte leiesoldater når det butta i mot. Men man må gjennomføre det man sier. Det er IKKE i henhold til “visjonen” eller hva det kalles, å leie inn Mayron George.

3: I VG kan vi lese at Ronny Deila og Erik Espeseth går ned i lønn. Hvor mye vet vi ikke, men med tanke på de astronomiske lønningene de hadde tidligere forventer jeg en halvering minst. Man kan ikke prate om prestasjonsbasert lønn osv for spillere og samtidig skuffe inn 8 ganger mer enn den gjennomsnittelige tilskuer. Ok, ta oss til gruppespillet i Champions League så kan dere ta ut 3 mill i lønn. I mellomtida bør kuttet være saftig.

4: Jørgen Ingebrigtsen. Jørgen er sikkert en fin fyr. Han har tung akademisk utdannelse innen trening av fotballspillere, men hvorfor er han sportslig leder? Han har en del års erfaring som fysisk trener i Glimt, Godset og VIF. Jeg kan ikke forstå at han skal være kvalifisert til å lede spillerlogistikken i klubben, og hittil står det han har gjort til stryk etter min mening. Det er fint at han har fått med Lars Tjærnås på laget, men hittil har det ikke hjulpet. Vi må ha en sportslig leder med tung markedserfaring.

Her er slik jeg ser det, og jeg tror de fleste i Aperopet er enig med meg:

Hvis vi tar det lange blikket: Jeg mener en trener skal få lengre tid enn de fleste. Minst 3 år, hvis det ikke skjer noe helt katastrofalt (les: nedrykk). Kontinuitet tror jeg er ekstremt viktig for å bygge noe varig, og det å sparke en trener hver gang laget faller ut av form tror jeg er med å skape en ukultur i spillergruppa hvor spillerne lærer seg at de slipper å ta ansvar for egne prestasjoner over tid. Det er liksom bare å finne en ny trener også fortsetter det i samme tralten. Men det krever kompetente folk i sportslig ledelse som kan identifisere de råtne eplene.

Høstsesongen nå skremte meg. Jeg lurer på om Ronny mista garderoben. Med ny kontrakt har klubben (Les: Trøim) bestemt seg for at Ronny er mannen, og da må de som ikke vil være med ut. Er det grunnen til at man skal satse ungt? Isåfall: Forvent at flere etablerte spillerne åker ut i vinter.

Videre mistenker jeg at Trøim er lei av å synke penger ned i klubben. Lønnskutt blir innført, satsning på unggutter kommer, administrasjonen er allerede ribbet til skinnet. Problemet er at man er inne i en ond sirkel. Man får ikke fler sponsorer og fler tilskuere så lenge man ikke presterer sportslig. Og det er vanskeligere (men ikke umulig) å prestere sportslig når man hele tida må kutte kostnader. Alternativet er å kjøre Stavanger Oilers-modellen, og øse penger inn i en klubb som til slutt blir bærekraftig på et høyere nivå. Men det koster jævlig mye penger. Og vi har ikke akkurat god erfaring med å bruke mye penger fra før. Så da kanskje vi skal prøve Oslo-profilen da?

Så her er det vi mener må skje:

Sportslig leder: Ansett noen som har erfaring med å jobbe i markedet, og la Ingebrigtsen gjøre det han er utdannet til. Det er ganske skremmende at han rykket opp fra fysisk trener til sportslig leder. Man kan lure på om det er full kompiskjøring i den gjengen der, som kjenner hverandre fra før.

Men vi vet at ikke vi bestemmer dette, så da må Ingebrigtsen bevise nå i dette vinduet at han veit hva han driver med. Daukjøtt må kuttes, og vi må ha inn en midtbanesjef. Vi kan ikke spille ett år til med Abu/Lekven på midten og en Shala som blir sparka ihjel der. Jeg vet at det er en vanskelig spillertype å finne, men vi har visstnok bygget et fabelaktig speidernettverk. På tide å bruke det.

Så for å heve Oslo-profilen: Ring KBK, og få inn Flamur Kastrati. Han er sånn passe god, og han er akkurat gæærn nok på banen. Han er en type vi trenger. Vi har alt for mange snille spillere.

Og selv om han ikke er fra Oslo, ta å ring Pål André Helland og hør om han har fått nok av Eirik Horneland. Den tiraden han hadde mot regimet i RBK viser at han har den rette mentaliteten.

Jeg har fått nok av softe typer.

Ronny Deila: Tiden vil vise om det var det riktige at han fortsetter. Men alle skjønner at den kommende vårsesongen er svenneprøven. Nå får vi se om det som skjedde i høst, som vi ikke har fått noen forklaring på, var et stort problem eller bare noe som kan glattes over.

Jeg fornyer selvsagt sesongkortet. Men jeg er fryktelig skeptisk til gjengen på Valle nå.

4 kommentars på “Deila fornyer

 • 13. desember 2019 i 13:06
  Permalink

  Wørd! Veldig skeptisk til forlengelse, men nå er det gjort og da får det gå som det går. Men merker at entusiasmen er rimelig fraværende akkurat nå.

  Svar
 • 13. desember 2019 i 14:29
  Permalink

  Det er nå selvfølgelig viktig å se fremover, men samtidig være kritisk til hva som gikk galt slik at tiltak kan iverksettes.
  Først; Deila har feilet katastrofalt på logistikken. Han satset ikke på Marcus Sandberg som i dag regnes som kanskje tippeligaens beste keeper- Isteden kom Adam inn, med desverre en rekke fatale tabber. Værst var kanskje hans innsats og tapet mot Bærum i cupen. Der gikk vår eneste mulighet til å vinne noe i dass. På rekke og rad investerte Deila i middelmådigheter, ingen med x-faktor, men til gjengjeld me full vaksinering mot å score. Ofte på blank goal. Vår sjefspeider Lars Tjærnås har gått under radaren med full lønn! Men det er tross alt Deilas manglende teft som har kostet oss mange penger og tilskuere. Niclas Castro er et av mange eksempler. Deila bør kun få 6 måneder til å vise fremgang. Den kontinuerlige nedgangen de siste 3 årene må snus. Trøim har sannsyligvis fått nok, vi går mot et underskudd. Men vi må ha endringer i ledelsen. Et aktuelt navn er Inge Andrè Olsen som forlater Stabekk. Han har utrettet det ingen i Enga har vært i nærheten av og Stabekk styrer mot et overskudd på 10 mill. Trøim må vise handlekraft og bytte ut Drammensmafiaen med nye krefter.

  Svar
 • 14. desember 2019 i 10:15
  Permalink

  En eller annen bør også fortelle de høye herrer oppe på Valle hva som kreves av en hovedtrener. En dårlig skjult hemmelighet er at Deila er en begersvinger av rang noe han har vært helt siden tida som spiller i Godset. “Alle” har hørt om hans hyppige barbesøk her i byen også, gjerne etter en kamp vi har tapt.Hvilket signal sender det ut? Jeg jobber selv i bransja og veit hvor ofte Deila har vært observert både her og der, med alt annet enn stødige bein. Det går rykter om utsatte treninger og diverse uheldige hendelser som setter vår hovedtrener i et særdeles dårlig og lite flatterende lys. Mye av dette er rykter, men når ryktene blir mange blir det til slutt en vedtatt sannhet. Kan han ha tapt garderoben på grunn av dette? Jeg veit ikke, men mener bestemt at ingen skal behøve å møte Ronny Deila på Per på hjørnet etter en kamp i 2020. Han må rett og slett få forbud mot å drekke offentlig. Tøft men nødvendig hvis tilliten skal opprettes. Hans fokus må og skal være 100% på VIF og sin trenergjerning hos oss. Drekke og feire kan han gjøre etter at han har fått til noe. Rekdal brukte mye av sin tid på gambling og vi så hvordan det etterhvert gikk, bare spør heltene nede i Kristiansand. Deila har fått nok tid nå. Ser vi ikke stor forbedring i hvordan laget framstår innen EM-pausa i juni må han ta sin hatt og gå. Egentlig burde det ha skjedd nå, men gjort er gjort. Det samme gjelder for resten av “mafiaen” der oppe på Valle. Lever varene før sommeren eller forsvinn.
  Og vi må alle bli større i kjeften og tørre å mene noe. Dette gjelder også for alle Vål`enga-relaterte nettsider som i årevis har vært alt for regimetro og nikkedokkeaktige. Talsmenna for Klanen må komme på banen langt oftere og kreve ting, kritisere og våge å gjøre seg selv upopulære der oppe på Valle. La 2020 bli året der vi alle kaller en spade for en spade. God jul!

  Svar
 • 14. desember 2019 i 18:46
  Permalink

  Enig i mye her. Shala blir sparket ned og resten av midtbanen pluss kantene blir kriget i senk. Vi trenger mer stål i ben og armer. Vålerenga har generelt en for lett profil. Da nytter det ikke å si at gutta skal ta krigen, de klarer det ikke. Fotball er ikke bare spill, det er også KAMP eller krig

  Også enig i at supporterne bør være breiale og stille krav

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *