Vålerenga Fotball taper millioner

Koronaviruset har endret verden slik vi kjenner den, og det er mange som er inne i en vanskelig periode. Det gjelder også Vålerenga Fotball som taper flere millioner kroner. 

Skrevet av Frank Ove Hansen – frankovehansen@gmail.com

For breddeklubben Vålerenga Fotball har koronaviruset rammet hardt, og daglig leder Morten Grødahl, mener klubben mister inntekter på flere millioner kroner. Allikevel er klubben fast bestemt på at ingen av Vålerenga Fotballs flere hundre spillere skal falle av på grunn av egen familieøkonomi.

– Vi har ikke merket frafall ennå. De fleste forstår jo situasjonen, og nå skal vi jo starte forsiktig opp med organisert trening for barn og ungdom. Det er veldig godt mottatt fra både trenere og spillere. Vi frykter imidlertid at frafallet vil øke hvis vi ikke raskt kommer i gang med treninger og kamper snart. Vi støtter derfor initiativene om raskest mulig vanlig hverdag, men det må jo skje på en slik måte at smitterisikoen ikke kommer ut av kontroll. Det er også et annet aspekt i dette; mange familier i vårt nærområde rammes økonomisk av permitteringer og oppsigelser. Disse familiene må vi få en dialog med, slik at de ikke føler seg tvunget til å melde barn ut av klubben av økonomiske hensyn, sier Grødahl til Aperopet og legger til:

– Styret har understreket viktigheten av å støtte de som rammes økonomisk, det er vi virkelig stolte over. Så håper vi at både enkeltpersoner og myndigheter kan hjelpe oss med disse ambisjonene.  Alle skal med!

Tap på 3,5 til 4 millioner

Nesten halvparten av det økonomiske tapet, rundt 1,7 millioner kroner, kommer fordi de må avlyse cuper og turneringer for barn og ungdom, i tillegg til fotballskoler og Vålerenga Fotball Akademi (VFA). Tap på budsjetterte sponsorinntekter og tap på inntekter til Toppseriekampene utgjør nesten 1 million, og tapet er omtrent det samme for grasrotinntekter og tap på treningsavgifter. Sistnevnte er inntektstap som avhenger veldig av når man er i gang igjen med normale fotballkamper.

– Disse tallene forutsetter at vi får spille fotballkamper i 2020, men ikke med publikum. Og heller ingen cuper/turneringer eller andre arrangementer. Alle deler av klubben blir rammet, og rammes hardt. Vi jobber nå med en målsetting om at vi skal få økonomien på plass i år. Vi hadde litt flaks i all elendigheten, ved at vi forsto veldig tidlig at dette kom til å bli ille. Derfor var vi tidlig ute med å lage planer for både kostnadskutt i 2020, og i tillegg fikk vi kommunisert utfordringene både internt og eksternt, ansatte, styret, NIF og NFF og til politikere, sier Grødahl.

Det er ikke bare fotballen som sliter i oppoverbakke mens landet mer eller mindre er låst ned. En rekke bedrifter har måtte ty tid permitteringer og lønnskutt, og ringvirkningene av dette merkes også i Vålerenga.

– Utfordringene har vært mange, men den største har nok vært usikkerheten. Ikke bare for oss og for idretten, men også for våre samarbeidspartnere. Vi har heldigvis ikke opplevd at noen av våre sponsorer har måtte trekke seg. Men vi ser jo at vi mister nye avtaler, så lenge denne usikkerheten er her.

Må ha hjelp for å unngå konkurs

For å få økonomien på plass har klubben vært nødt til å kutte utgiftene kraftig, samt hente inn økte inntekter fra andre plasser. Klubben har allerede permittert samtlige heltids- og deltidsansatte i administrasjonen, samt spillere, trenere og så videre. Dette bidrar til cirka 30 prosent av kostnadskuttene. I tillegg kommer andre kutt, opp til cirka 1,1 millioner kroner. En snøfattig vinter sparer klubben for rundt 300.000 kroner. I tillegg må de iverksette andre små, og litt større, kostnadskutt som innkjøp av utstyr, kurs for trenere og ansatte.  

– Vi har heldigvis noen områder som gir oss økte inntekter også, blant annet utdanningskompensasjon, støtte fra Staten (krisepakken) og noen andre poster (for eksempel Klanens aksjon) som vi i sum håper skal skaffe oss samlet i overkant av 1 million kroner. Vi jobber fortsatt med aktiviteter for å søke støtte fra stiftelser og andre som har mulighet til å gi oss en hjelp. Hvis alt dette slår til, mener vi at vi skal komme ut av 2020 med en økonomi som er håndterbar. Men dette krever altså at myndighetene mener det er forsvarlig å spille kamper igjen, enten like før sommerferien eller tidlig i august. 

Han benytter også anledningen til å sende ut velfortjent skryt til sine egne medarbeidere.

– Vi er så utrolig stolte over våre ansatte! Både administrasjon, trenere og spillere som har bidratt til at vi nå ser litt lysere på situasjonen enn for bare et par uker siden. Vi er absolutt ikke i mål, men sammen skal vi greie dette!

Det sosiale viktigst

Mye har vært sagt om folkehelsa oppi det hele – både den fysiske og psykiske helsa. Idretten har kommet langt ned på prioriteringslista over ting som skal gjenåpnes, og det for så vidt med rette. Når Norge nå sakte men sikkert begynner å finne tilbake til en så normal hverdag som overhodet mulig, legger ikke Grødahl skjul på hva fotballen tilbyr både barn og voksne både på og utenfor banen.

– Fotballen er en fantastisk flott sosial arena. Mange opplever følelsen av å beherske noe gjennom fotballens tilbud. Jeg mener at den aller viktigste rollen vi som klubb har, er den sosiale delen av våre tilbud. De aller, aller fleste fotballspillerne blir ikke profesjonelle spillere. Men drømmene om dette må vi ikke ta fra noen. Drømmene, vennskapsbånd og mestring; dette må vi ikke ta fra barna og ungdommene våre! Vi har jo oldboys- og oldgirls-spillere som fortsatt venter på sin første proffkontrakt! I tillegg har vi det viktige integreringsarbeidet, som fotballen jo praktiserer hver dag. 

– Har du en oppfordring til norske myndigheter om når man skal tillate organisert ballspill?

– Vi er litt lei av klubber som kommer med utspill i mediene om oppstart. Vi har god dialog med NFF og NIF, inkludert NFF Oslo og Oslo Idrettskrets. I tillegg har vi Toppfotball Kvinner, som er tett på NFF. Det er disse som må diskutere med helsemyndighetene. Vi er klare til å starte normale treninger og kamper når som helst. Smittesituasjonen virker å være under kontroll, og vi håper at en forsiktig oppstart av skoler og barnehager nå i april, skal medføre en normal treningshverdag før sommerferien. Så kommer nok kampene også. 

Saken er skrevet av Frank Ove Hansen som var med å grunnlegge Aperopet i sin tid. Han gikk så over til jobb i Vålerenga Fotball Elite, men på grunn av nedskjæringer ble han ikke med klubben videre i 2020. Som arbeidssøker i disse koronatider er han ute etter en ny jobb. Kan du hjelpe? Se hans LinkedIn her: https://www.linkedin.com/in/frankohansen/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *