Før Mjøndalen borte

Foto: Eivind Hauger / Flickr

En Vålerenga-helg står for døra. Damene har første hjemmekamp i kveld, mens herrene spiller borte mot Mjøndalen søndag. Vi har spillere på utgående kontrakt og det kan fort Trøim også være, men ingen avgjørelser er tatt enda.

Mjøndalen borte
I en sesong der det ofte er to kamper i uka, virker det nå som en evighet siden forrige kamp. På klubbens sider meldes det at spillerne har hatt to dager fri og at Fagermo merker at spillerne er klare i hodet og friske i beina. Noe som kan komme godt med. Mjøndalen er det laget i Eliteserien som har ballen minst, de foretrekker å ligge bakpå for å heller kontre inn mål. De er meget komfortable med innlegg og vår plan er å ta kampen mot dem mest mulig langs bakken. I midtforsvaret til Mjøndalen har tidligere Vålerengaspiller Nakkim gjort sine saker bra. Jeg ønsker gjerne at Markus etablerer seg som en god spiller i Eliteserien og kommer tilbake til oss, men akkurat på søndag er det helt ok om han ikke har dagen.

Dagsavisen melder forøvrig at vi ikke har vunnet en seriekamp vi har ligget under i på over 840 dager. Sist det skjedde var mot Odd i mars 2018. Vi var på vei til å bryte den rekka mot Aalesund sist og vi hadde moment i kampen, helt til det røde kortet til Sam. Etter det gikk lufta helt ut av laget. Kan selvfølgelig være greit å få gjort noe med den rekka, men ser helst av vi bare tar ledelsen og beholder den på søndag.

Cupen er for bønder, men ikke for bredden
Personlig trodde jeg cupen utgikk i år, men da mister jo pampene sin mulighet til å spise kanapeer og drikke sjampis med representanter for kongehuset og det skulle tatt seg ut. Så dermed er det nå foreslått en mulig løsning der hele greia starter med (vanligvis) tredje runde. 32 lag blir invitert, altså lag fra Eliteserien og OBOS-Ligaen. Cupen er planlagt med oppstart i oktober og uten at det sies noe om når cupfinalen skal spilles, så anbefaler jeg allerede nå at man cupfinalehelgen bruker superundertøy. Kanskje vi får se en spiller ta opp arven med Erik Foss sin stillongs under shortsen. Erik Foss, mannen som i 97 mente han skulle løpt fra halve Vålerenga i 97, i stillongs.

Bosman-spillere
Vålerenga har flere spillere på utgående kontrakter. I Dagsavisen sier Fagermo at han først vil bli skikkelig kjent med stallen før han tar noen avgjørelse på disse spillerne. Noe som sikkert er fornuftig, men samtidig litt risikabelt. Dersom laget finner flyten og vinner endel kamper på rad, så kan det fort være andre lag som ser muligheten for å hente spillere gratis. Men sånn er realitetene for Vålerenga. Med usikker økonomi og med ansatte som tidligere i år var permittert, så må vi være 100% sikker på at vi kun fornyer med spillere som er viktige fremover. Dersom det finnes en ung og nesten like god spiller, så kan det være at det er riktig å satse på han, både bedriftsøkonomisk og sportslig.

Dersom vi satser på ungespillere med en lokal profil, så vil laget garantert svinge i prestasjonene. Det gjør vi allerede nå. Så får man se om kommentarfeltenes “Party-Bjarner” klarer å forholde seg til det. Realitetene er at vi ikke kan kjøpe oss til ett gull som i 2005, vi må bygge ett lag som i… eh… det har vi vel faktisk aldri prøvd skikkelig?

På utgående kontrakter har vi: Jonatan Tollås Nation, Magnus Lekven, Herolind Shala, Adam Larsen Kwarasey og Bård Finne.

Skal vi fornye? Har vi råd til å fornye, men har vi råd til å la være?

Shala bør fornyes, men han må klare å finne balansen mellom påskrudd og overtent. En Shala som får karantener hele tiden trenger vi ikke, uansett om det røde var feil, så har han plukket flere unødvendige kort denne sesongen. Og ble også byttet ut mot Aalesund for å unngå at han fikk det røde.

Tollås bør fornyes, men tåler han kampprogrammet? Alle ser hvor viktig han er i midtforsvaret, men personlig ble jeg litt skeptisk når han var ute igjen etter en kamp. Så at han får bevise flere kamper på rad nå er fint. En skadefri Tollås er en no-brainer.

Lekven varierer fra god til usynlig så langt i år. Han er veldig mye bedre som indreløper enn som midtbaneanker sammen med Abu, men det er også flere spennende unge spillere som kan bekle den rollen. Nærmest plass er vel Felix som har flere innhopp med gode prestasjoner.

Bård Finne, LSK dødaren. Jeg har som flere andre en softspot for Finne, men i år sliter han mer enn ifjor. Personlig tror jeg Finne er ett par mål unna å slå tilbake. Og at han presses av Osame er bare positivt, så får vi håpe at begge kommer styrket ut av den duellen og hever laget. Det bør være plass for begge på dagens Vålerenga. Finne bør også vurdere å bestille time hos Arons barbershop.

Adam ser ut til å være på vei ut. Vi har 2 unge dyktige keepere og Adam har hatt mye ryggproblemer, usikker på om han klarer å slå tilbake. Er også uttalt at han er 3de keeper og vi har neppe økonomi til å beholde han på den kontrakten han har nå. Dessverre et enkelt valg.

Trøim og penger
Vi har i mange år vært avhengig av penger inn for å få budsjettet til å gå opp. Men Trøim har ikke akkurat kunnet fokusere på Vålerenga i år. Hans fokus har vært på å redde egne investeringer og kapital. Fristen for å si opp avtalen har egentlig passert, men avgjørelsen er utsatt til over sommerferien av praktiske årsaker. De fleste har jo sett hvor skummelt det er å være avhengig av Trøim og vi bør nå uansett bevege oss mot en klubbdrift som klarer seg selv. Men ettersom vi taper mye penger denne sesongen pga Covid-19, så kunne det vært fint om det var noe penger å hente på tilskudd fra Trøim, kanskje for siste gang.

Vålerenga Damer
I forrige uke sesongåpnet damene, dessverre med tap. Men ikveld spiller vi hjemme mot Røa, en kamp vi bør og skal vinne. Det meldes om utsolgt kamp, altså 200 tilskuere. Det kan bli ledige billetter fra sesongkort innehavere som ikke møter opp, de selges i døra fra 15 minutter før kampstart. Kampen vises på NRK2, med avspark 19.45.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *