Flytt Hockey-VM til et fritt land

Folk i Hviterussland demonstrerer for frihet

Det har vært mye oppmerksomhet om fotballen, og hvordan de gladelig tar imot blodpenger fra drittregimer. Giovanni Infantino så ut til å kose seg skikkelig sittende midt mellom to av verdens mest morderiske mennesker under åpningskampen mellom Russland og Saudi-Arabia under Fotball-VM sist. Snart er det Qatar for tur, et oljediktatur hvor VM skal spilles i arenaer bygget med slavearbeid hvor flere tusen arbeidere har dødd.

Men dessverre er det ikke særlig bedre i ishockey. Hviterussland og Russland er gjengangere i VM-sammenheng. Og som i fotballen er det en ekkel sveitser på topp. Rene Fasel har ledet IIHF helt siden 1994, og vært i IOC siden 1995. Og de har velvillig latt seg bruke av regimene i øst. Sportsvasking kalles det.

I mai og juni 2021 er det meningen at Latvia og Hviterussland skal arrangere VM sammen. De to naboene har forsøkt å holde relasjonene på et greit nivå, men nå er det full skjærings etter at diktatoren Lukasjenko rigget valget og nektet å gå av. Valget er nesten ikke anerkjent av noen. Midt i Europa har vi nå et land hvor tusenvis av mennesker bankes opp, bortføres og tortureres av maskerte sikkerhetsstyrker, og i noen tilfeller blir folk også drept.

Dette burde ikke overraske noen, da Hviterussland aldri tok spranget til demokrati etter sovjet falt. Der tok Lukasjenko makta, og har regjert med jernhånd siden.

Nå må idretten skifte ut disse korrupte søplefolka på toppen, og si nei til blodpenger fra drittregimer.

Fra vondt til verre

Tage Pettersen er norsk hockeypresident og stortingsrepresentant for Høyre.

Pettersen tar nå til orde for å flytte kampene ut av Hviterussland. Det er veldig bra. Litt synd er det at hovedfokuset er på Lukasjenkos ikke-eksisterende jobb for å bekjempe Covid-19 og “sikkerhetssituasjonen i Minsk” men det er vel bare en snill måte å si det på.

Mantraet bør være at nå må idrettsfamilien leve opp til verdiene de forfekter, og slutte å legge arrangementer til totalitære regimer. Litauen har startet den prosessen ved å erklære presidenten i det hviterussiske hockeyforbundet persona non grata i landet. Det betyr i praksis at de prøver å tvinge frem en flytting.

Da er det trist å lese rykter fra velinformerte kilder om at Rene Fasel allerede er på vei til Moskva for å få flytta VM dit.

Russland er ikke bare et diktatur selv, men Lukasjenko-regimets eneste støttespiller. Russerne tilbyr all mulig støtte, fra å ha skiftet ut hele mannskapet i landets statskanal med russiske TV-produsenter, til militær støtte. Uten Russland faller diktatoren. Hviterussland er viktig for Russland fordi det bruker landene i randsonen som buffere mot vesten – derav invasjonen av Ukraina etter de mistet innflytelsen der.

Hvis Minsk-delen av mesterskapet flyttes til Russland nå er det en skandale. De kunne like gjerne flyttet det til det okkuperte øst-Ukraina, hvor Russiske militære cosplayer som “prorussiske separatister” eller den okkuperte Krim-halvøya. Det er ikke mer å forvente fra Rene Fasel, og derfor bør dette være slutten på hans lange, svette regime.

Norge kan ikke bare boikotte VM, noe Tage Pettersen påpeker. Da blir vi bare byttet ut med noen andre. Dessuten skal Norge spille i gruppa som holdes i Latvia. Men her må det skje noe.

I motsetning til mange forbundsfolk rundt om er ikke Tage Pettersen bare en avdanka hockeyspiller eller funksjonær uten noe å falle tilbake på, han er stortingsrepresentant for et parti som står for frihet, demokrati og respekt for enkeltmennesket.

Han må jobbe for å bygge en koalisjon som kan fjerne Rene Fasel fra makta, og innsette en person som tør å tale de korrupte maktene midt imot. Det blir ikke lett, for Russerne har vist at de kommer med hevnaksjoner selv om de blir tatt i åpenbart juks som med dopingprogrammet i Sochi-OL. Men det kan gå om Norden står sammen, og deretter får med seg USA og Canada. Østeuropeerne er nok også mulige å overtale.

Det bør også tas til orde for å legge Minsk-gruppa til et fritt land. Hvis det må være en av landene i Minsk-gruppa (Russland, Sverige, Tsjekkia, Sveits, Slovakia, Danmark, Hviterussland, Storbritannia) så er det mange kandidater.

I et fritt land vil Hviterussiske supportere kunne møte opp med hvite og røde faner (landets egentlige flagg) og støtte laget og vise motstand til regimet. Det vil de aldri få gjort i Russland. Nå må hockeyfamilien gå foran.

Supportere fra alle idretter bør også organisere seg. En global organisasjon som jobber for å rense internasjonal idrett fra stanken av død og fordervelse. Hadde ikke det vært noe?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *