Disse fem lagene kan vi møte i Europa!

Foto: UEFA.com

Onsdag er det trekning i UEFA Conference League med Vålerenga i bollen, men allerede nå er det klart hvilke fem lag vi kan trekkes mot. Her får du ALT du trenger å vite om våre motstandere!

Det er ikke dog tillatt med bortefans på stadion i kvalifiseringa melder UEFA.

Som vanlig har UEFA delt inn alle lagene i grupper med fem seedede og fem useedede lag som skal trekkes mot hverandre. Vålerenga er useedet og havnet i følgende trekningsgruppe:

Seedet:

  • 1 Gent (Belgia)
  • 2 AGF Aarhus (Danmark)
  • 3 Dudelange (Luxembourg)
  • 4 Hibernian (Skottland)
  • 5 Santa Clara (Portugal)

Useedet:

  • 6 Shkupi (Makedonia) / Llapi (Kosovo)
  • 7 Vålerenga
  • 8 Stjarnan (Island) – Bohemians (Irland)
  • 9 Mons Calpe (Gibraltar) / FC Santa Coloma (Andorra)
  • 10 Bala Town (Wales) / Larne (Nord-Irland)

Les alt om lagene vi kan møte lengre ned i saken.

Vålerenga vil med andre ord møte ett av de fem øverste lagene i et dobbeltoppgjør. Den første kampen spilles den 22. juli, mens returoppgjøret spilles på selveste 29. juli.

Trekninga finner sted i sveitsiske Nyon onsdag klokka 13.30, og kan følges direkte på UEFAs sider.

Slik foregår trekninga:

Ettersom det er 45 kamper som skal trekkes, gjør UEFA det enkelt, og foretar én trekning som gjelder alle. I den ene bollen har de kuler med tall fra 1 til 4, mens i den andre er tallene 5 til 8. De tar så en kule fra hver av bollene, blander disse, og trekker opp en av kulene. Det første nummeret er hjemmelaget i den første kampen og den andre er bortelaget i den første kampen.  

Eksempel: Trekkes kule 7 opp (Vålerenga) og så kule 4 (Hibernian) så skal vi spille hjemme først og bortekamp i Skottland uka etter.

Vinneren over to kamper går videre til tredje kvalifiseringsrunde. Den trekkes faktisk 19. juli, før kampene i andre kvalifiseringsrunde er spilt, så Vålerenga er uansett med i trekninga selv om det er et par kamper som må spilles først. Tredje kvalifiseringsrunde spilles henholdsvis 5. og 12. august.  

Litt om de fem lagene vi kan møte:

Gent (Belgia)

Ghelmaco Arena. Foto: Gunther Vermulen / Wikimedia Commons

Holder til i byen Gent nordvest i Belgia, rundt en time nordvest for Brussel og en time sørvest for Antwerpen. De spiller kampene sine på Ghelamco Arena som tar rundt 20.000 tilskuere. De er seedet på fjerdeplass med rolige 26.500 poeng (vi har 4.200). Gent endte på sjuendeplass i den belgiske toppserien, og vant playoffen foran tre andre lag som sikra dem en plass i denne turneringa. Europa-erfaring har de masse av også. 13 kamper i Champions League (4-1-8) og 80 kamper i Europa League (28-21-31)! I fjor spilte de i Champions League, men røyk ut i playoffen mot Dynamo Kiev. Dermed gikk de inn i gruppespillet i Europa League hvor de endte sist i en gruppe med 1899 Hoffenheim, Røde Stjerne og Slovan Liberec. Året før kom de til 32-delsfinalen i EL.

Smittekart: Belgia er et RØDT land.

AGF Aarhus (Danmark)

Ceres Park i Aarhus. Foto: Pathfinder77 / Wikimedia Commons

Aarhus synes bokstaven å var teit så i 2010 endra de navn fra Århus til Aarhus. Aarhus ligger øst i Midtjylland, rundt halvannen time sør for Aalborg og tre og en halv time nordvest for København. Byen ligger også rundt en to timers kjøretur fra Hirtshals. «Aarhus Gymnastikforening af 1880» spiller på Ceres Park som er Danmarks tredje største stadion, og tar knappe 20.000 tilskuere. Noe voldsom europacuperfaring har danskene ikke, og siste besøk var i 2012 da de røyk for Dila Gori fra Georgia i den andre kvalikrunden. Så må vi tilbake til 90-tallet for å finne forrige europatur. Det er også grunnen til at de bare har 5.575 poeng. I serien som ble avsluttet i mars, kom de på tredjeplass bak Midtjylland og Brøndby. I sluttspillet endte de på fjerdeplass av seks lag og kom derfor inn i denne turneringa.   

Smittekart: Midtjylland er et RØDT område.

Dudelange (Luxembourg)

Stade Jos Nosbaum i Dudelange. Foto: f91.lu

Dudelange er en liten by på knappe 20.000 innbyggere som ligger helt sør i Luxemburg. Byen ligger rundt fire timer øst for Paris, tre timer vest for Frankfurt og to og en halv time sørøst for Brussel. Ikke verdens navle, for å si det sånn. Laget spiller på Stade Jos Nosbaum som tar 2.558 tilskuere. Laget er en gjenganger i Europa, ikke så rart ettersom dem har vunnet serien 14 ganger siden 2001… 8.000 poeng holder i massevis til å bli seedet, og dermed er de en potensiell motstander for oss. De siste par sesongene har de også bitt godt fra seg. Sist sesong røyk de ut for maltesiske Valletta i CL-kvaliken, men slo ut lag fra Nord-Makedonia, Estland og Armenia i EL-kvaliken som gjorde at de kom inn i gruppespillet. Der endte de sist i gruppe med Sevilla, Apoel og Qarabağ. Sesongen før kom de også til gruppespillet i EL, men også her endte de sist i gruppe med Olympiakos, Milan og Betis.

Smittekart: Luxemburg er et RØDT land.

Hibernian (Skottland)

Easter Road i Edinburgh. Foto: hibernianfc.co.uk.

Hibernian, eller Hibs som de kalles, kommer fra Edinburgh i Skottland, rundt en time øst for Glasgow. Der spiller de på Easter Road som har en kapasitet på drøyt 20.000. Den katolske klubben endte på tredjeplass i Skottland denne sesongen, et godt stykke bak Rangers og Celtic, men sju poeng foran Aberdeen. Hibs har 6.675 poeng. Sist de var i Europa var i 2018 der de spilte 0-0 hjemme mot Molde, men tapte 3-0 borte i tredje kvalikrunde i EL. I 2016 røyk de for Brøndby på straffer i andre kvalikrunde. I 2013 røyk de for Malmö i samme runde. Skal vi tippe de ikke vil til Skandinavia igjen?

Smittekart: Skottland (Storbritannia) er et RØDT land.

Santa Clara (Portugal)

Midt på kartet ligger Azorene!

Vår mest eksotiske motstander! Santa Clara kommer ikke fra fastlands-Portugal, men fra Azorene! Høres det langt unna ut så har du helt rett. Det er en øygruppe som ligger 1500 km fra Lisboa og 3900 km fra den amerikanske østkysten. Faktisk er klubben det vestligste toppdivisjonsklubben i Europa! De holder til øygruppas største by, Ponta Delgada, som har knappe 70.000 innbyggere. Hjemmebanen heter Estádio de São Miguel og tar drøyt 13.000 tilskuere. Klubben deltar for aller første gang i en europeisk turning som ikke heter Intertoto. I 2002 vant de én av fire kamper der, og røyk ut i andre runde. Deres 9.709 poeng er dermed kun nasjonale poeng. Til denne turneringa kom de ved å ende på 6. plass i den portugisiske toppdivisjonen. Azorene har strenge karanteregler, noe som kan tvinge de til å spille kampen på fastlandet.

Smittekart: Azorene og fastland-Portugal er på RØDT nivå.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *