Engamorgen 5/5-15: Grindheim, investorstyrte klubber og splid i alternative Enga

Grindheim risikerer karantene. Foto: Grydis.
Grindheim risikerer karantene. Foto: Grydis.

Christian Grindheim risikerer karantene, Vålerenga 2 tapte for Grorud, NFF og Yngve Hallén kupper fotball-norge, Markus Nakkim høster skryt, og vi graver litt i hva som skjedde på Åråsen. 

Etter Christian Grindheims kommentarer om dommeren ligger det i kortene at NFF ser nærmere på det som ble sagt. Det kan ende med at Grindheim får karantene. Rekdal advarer NFF om at dersom det skjer, vil klubben revurdere åpenheten. Rekdal har forsåvidt et poeng, at når man lar seg intervjue ti sekunder etter man går av en fotballbane må det være litt takhøyde. Det er også verdt å merke seg at det største trollet i norsk fotball, Dag-Eilev Fagermo, ikke har fått reaksjoner etter han uteble fullstendig fordi han var sippete.


 

Vålerenga 2 tapte 1-2 for Grorud i går. Niklas Castro ga Enga ledelsen etter bare seks minutter, men ex-VIF Christer Jensen slo tilbake med to scoringer. Et knepent og noe irriterende tap. Vålerengas lag: Lars Hirschfeld – Mathusan Sandrakumar, Mats Lien Vågan, Sander Pettersen (Aron Dønnum fra 84), Svein Marius Koss – Simen Hestnes, Rino Falk Larsen, Mortadha Jassim Alkanany – Niklas Fernando Nygård Castro, Jonathan Elias Serrano (Tega George fra 74), Henrik Udahl (Zie David Yacouba Coulibaly fra 66). Les mer om kampen på VPN.


Markus Nakkim høster lovord etter kampen på Åråsen, og det er velfortjent. I Nettavisen blir han av Rekdal stemlet som en “Ny Wæhler”. Det høres da meget lovende ut. I samme sak kan vi lese at Tollås Nation er tilbake i spill i løpet av en ukes tid. Dagsavisen skriver også om Markus Nakkim, der kan han fortelle at han er russ i år, men får sine kick på fotballbanen i stedet. Hvis man kan velge mellom tippeligadebut og russetid, jepp. Ta Tippeligaen. Å være russ er helt sinnsykt oppskrytt uansett, Markus.


Fotballtidsskriftet Josimar har tatt for seg Ynge Halléns konfliktfylte periode som fotballpresident. Vi har ikke rukket å lese det enda, men Josimar kjører altså 32 sider om Hallén, og det er ikke pen lesing såvidt vi forstår. Vi skal prøve å komme med en anmeldelse av nummeret så raskt som mulig. I mellomtiden anbefaler vi alle å støtte opp om dette meget solide tidsskriftet. Granskningen av Jim Solbakken er verdt et abbonement aleine.

Josimar kan også melde at i juni samles idrettstinget, som er norsk idretts høyste organ. NFF har helt uten videre fremmet et forslag til lovendring som vil tillate at klubblisensen kan holdes av AS’et, ikke klubben. Formålet er at de som styrer i AS’ene, pengegutta, får mer og direkte innflytelse over hvordan “klubben” drives. Problemet er at dette ikke er behandlet av Fotballtinget, som er norsk fotballs øverste organ. Det ser ut til å være kjørt igjennom NFFs styret med minimal oppmerksomhet.

I stedet for å gjengi hele saken oppfordrer vi alle som er glade i norsk fotball og idrett forøvrig til å lese denne saken hos Josimar. Det er viktig. Vi avslutter dog med et sitat fra Morten Justad Johnsen i Bull og Co advokatfirma: “– Dette er definitivt et dramatisk lovforslag. Det vil fravike et av de mest grunnleggende prinsippene vi har i norsk idrett – prinsippet om at idretten skal ha bestemmende myndighet over all sportslig virksomhet.”

LES: Josimar: “Kupper Fotball-Norge”.


Blussinga og det som skjedde på Åråsen diskuteres kraftig i Enga-kretser. Ikaros varsler at de vil komme med en uttalelse, men i skrivende stund har vi ikke sett noe til den. Til 100% Sport uttaler Christian Kjellsen at “Klanen tar sterk avstand fra pyroreglementet”, men påpeker også at hendelser som dette dessverre kun går utover klubben og ikke enkeltmenneskene som utfører handlingene. Med andre ord: Det er synd at klubben får bota. Og bot blir det, og den kan bli stor. Vålerenga fikk 80.000kr i bot for blussinga mot Sarpsborg 08 i 2013. Tipper denne bota blir på over 100.000kr. Og det for en klubb som risikerer poengtrekk grunnet dårlig økonomi. Er det verdt det?

Vi har hørt litt rundt, og funnet ut en del sladder.

For det første er det splid blant de alternative gruppene, hvor Ikaros er mer innstilt på samarbeid med Klanen og resten av Vålerenga-familien enn en del andre grupper. Derfor er det krefter blant en del av de alternative som gjerne vil skape splid mellom Klanen og Ikaros, og som håper blussing i tide og utide vil føre til det. Ikaros får da også skylda av en del enga-fans rundt omkring. Det er tross alt ikke lett å vite hvem som hører til hvilken gruppe.

Når det gjelder blussinga på Åråsen hjalp det vel heller ikke at politiet gikk høyt ut i forkant angående nettopp det. Det blir blusset i et derby, det er noe alle er inneforstått med. Men folk tok antagelig i ganske mye ekstra grunnet politiets lovnader om bøter og fengsel og massiv ransaking. Det var visstnok så nøye ransaking at folk fikk gjennomsøkt snusboksene på vei inn på stadion. Allikevel må sikkerhetsopplegget til politiet kunne karakteriseres som en fadese, i all den tid alle de blussene kom inn på stadion.

For Klanen sin del er man i utgangspunktet for blussing, det er noe alle vet. Men da helst i litt mindre omfang og til riktig tid. Men Aperopet vet at det med kasting av ting på banen og manglende selvjustis blant de alternative er et irritasjonsmoment som garantert vil bli tatt opp. Maskerte forsangere sees heller ikke på med blide øyne.

I tillegg er det misnøye med at man blusset samtidig med tifoen, det var visstnok ikke en del av avtalen, som var et samarbeid mellom EngaTifo og Ikaros. I tillegg sneik Ikaros med sin egen logo på tifoen, og således tok de tilsynelatende cred alene.

Uansett er det åpenbart at det er behov for løpende dialog. Problemet kan se ut til å være at det er elementer i det alternative miljøet som ikke er så interessert i dette.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *