Så tar vi dem i Häcken og jager dem til Moss…

Bilde fra da Kopparbergs/Göteborgs FC ble seriemestere i fjor. Foto: goteborgfc.se.

Vålerengas siste hinder før gruppespillet i Champions League er svenske Häcken som best kan beskrives som «kjært barn har mange navn».

Vålerengas motstander i den andre kvalifiseringsrunden til UEFA Women’s Champions League ble svenske Häcken. Kampene spilles slik:

 • Onsdag 1. september klokka 19.00: Vålerenga – Häcken på Intility Arena KJØP BILLETT
 • Onsdag 8. september klokka 19.00: Häcken – Vålerenga på Bravida Arena i Göteborg.

Vinneren av dette oppgjøret går inn i gruppespillet i Champions League.

OBS! Det er IKKE krav om koronasertifikat for publikum på hjemmekampen. Det er ikke tillatt med bortesupportere i Göteborg.

Historien om Häcken:

Veien til kampene mot Vålerenga har vært lang og kronglete for Häcken. Se bare her:

I 1970 ble Landvetter Idrottsforening stiftet, men laget nådde Damallsvenskan først i 1996. I 1999 fikk de bryggeriet Kopparbergs som hovedsponsor, og fra 2000 het de Kopparbergs/Landvetter. I 2005 flyttet de fra Landvetter utenfor Göteborg inn til byen, og på nytt ble det navnebytte. Denne gangen til Kopparbergs/Göteborgs FC.

Etter 30 år uten seriegull skulle det endelig lykkes for klubben i fjor da de ble svenske seriemestere for aller første gang. Dette feiret de med å legge ned klubben (!).

29. desember 2020, som regjerende seriemestere, valgte klubbledelsen nemlig å legge ned elitedelen av kvinnefotballen da de mente at det ikke går an å kun drive kvinnefotball på elitenivå i Sverige. Bare to dager senere, 31. desember, kom imidlertid kontrabeskjeden: Klubben består allikevel. Dette med bakgrunn i at klubben fikk positive signaler fra andre Göteborg-klubber om at et samarbeid mellom dem var mulig.

Den 28. januar ble Kopparbergs/Göteborgs FC lagt under idrettsforeningen BK Häcken, og deres til nå siste navneendring var komplett.

Litt om Häcken

 • Hjemby: Göteborg i Sverige.
 • Stadion: Bravida Arena, Göteborg (6.316 kapasitet).
 • Klubbfarger: Gul og svart.
 • Supporterklubb: Getingarna
 • Meritter: 1 seriegull (2020), 4 cupgull (2011, 2012, 2019 og 2021).
 • Meritter i Europa: Deltatt fire ganger: 9 seire, 1 uavgjort og 6 tap.
 • UEFA-ranking: 31 (16.100 poeng).                                 

Häcken i sesongen 2021:

Saken fortsetter under bildet.

Häcken ble svenske cupmestere i mai. Foto: Häckens Facebook-side.

Etter en strålende triumf i fjor har det ikke gått helt på skinner for laget denne sesongen. Selv om de ligger på andreplass, er det seks poeng opp til serieleder Rosengård. På lagets 14 første kamper har det blitt ti seire, to uavgjort og to tap. Etter sommerferien har de riktignok vunnet alle kampene sine, inkludert en meget solid 5-1-seier over fjerdeplasserte Hammarby lørdag. Mellom kampene mot Vålerenga skal de på langtur til Piteå lørdag 4. september.

Laget har allerede tatt én pokal denne sesongen da de ble svenske cupmestere i mai. Da hadde de slått nevnte Rosengård i semifinalen, mens Eskilstuna United ble slått 3-0 i finalen.

Häckens spillerstall 2021:

Saken fortsetter under bildet.

Häcken hadde fire spillere som representerte Sverige i OL denne sommeren. F.v. Filippa Angeldahl, Stina Blackstenius, Emma Kullberg og Jennifer Falk. Foto: bkhäcken.se.

Klubben har to landslagskeepere i Jennifer Falk (28) og nederlandske Loes Geurts som har stått henholdsvis åtte og fire kamper denne sesongen. Toppscorer er Stina Blackstenius (25) som har 11 mål og seks assists på 12 kamper denne sesongen. Tross sin unge alder, har hun 69 kamper og 22 mål på Sveriges A-landslag. I tillegg til Falk og Blackstenius, hadde Häcken forsvarsspiller Emma Kullberg (29), og midtbanespiller Filippa Angeldahl (24)med i OL hvor Sverige tok sølv. I tillegg representerte Geurts Nederland.

Laget trenes av Mats Gren som fikk 23 landskamper som spiller for Sverige. Han begynte som trener i FC Vaduz i 2005 før han fortsatte sin trenerkarriere i Grasshopper, Vejle BK og Jönköpings Södra. I perioden 2014-2018 var han sportssjef i IFK Göteborg, mens han har vært trener for Häckens kvinnelag siden januar 2020.

Häcken i Europa:

Tross kun fire deltakelser, er Häckens resultater i Europa imponerende. Både i 2011-12-sesongen og i 2012-13-sesongen kom laget til kvartfinalen i Champions League. Den første sesongen røyk de 3-2 sammenlagt for Arsenal etter å ha vunnet 1-0 hjemme og tapt 3-1 borte. Året etter røyk de for det som nå heter Paris FC 4-1 sammenlagt (1-3 hjemme og 0-1 borte).

Så ble det noen år uten Europa før de deltok i 2019-2020-sesongen. Der kom de inn i 32-delsfinalen hvor de slo Bayern München 1-0 borte, men tap 1-2 hjemme betydde exit på bortemålsregelen.

I fjor møtte de Manchester City i samme runde, men tapte 3-0 borte og 2-1 hjemme.

Denne sesongen kommer de rett inn i den andre kvalikrunden så Vålerenga blir deres første kamp i turneringa. Det blir også første gang de møter et norsk lag.

Bravida Arena:

Saken fortsetter under bildet:

Bravida Stadion i Göteborg. Foto: bkhacken.se.

Både herre- og damelaget til Häcken spiller på splitter nye Bravida Arena i Göteborg. Stadion ble åpnet sommeren 2015, og rommer drøye 6.300 tilskuere inkludert 1.900 ståplasser. De har kunstgress, og oppfyller alle UEFA-krav. Bortesupporterne står på seksjon C som har 30 meter bannerplass uten reklameskilt foran. Om det er lov med bortesupportere på denne kampen er ikke bestemt ennå. Bravida er for øvrig et sponsornavn.

Èn kommentar på “Så tar vi dem i Häcken og jager dem til Moss…

 • 31. august 2021 i 23:43
  Permalink

  Litt dumt at kampen spilles samme kveld som Norge-Nederland.
  Mister vel tilskuere på det.
  Hadde kampen gått kl 18 i stede for 19, så kunne folk rukket hjem til landskamp på tv.

  Vel, lykke til mot Häcken i morgen, Enga!

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *