Sesongberetning 2021: September – Desember

Cupfinale i fotball mellom Vålerenga og Sandviken på Ullevaal Stadion i Oslo søndag 31. oktober 2021. Foto: Morten Mitchell Larød / SPORTFOTO

Kongebesøk, improvisert VAR. Sesongtoget gikk både for guttene og jentene, og mens gutta vartet opp med cupfadese så tok jentene gullet hjem.

SEPTEMBER

6. september kom Kongen på besøk til Intility. Hans Majestet fikk en rundtur på stadion og ble fortalt om hvordan Vålerenga jobber for inkludering, fellesskap og et varmere Oslo. Og ikke minst, Kongen fikk utdelt en Vålerenga-drakt. Den skulle han få bruk for senere dette året. 

Bortekamp mot Sandefjord, og Vålerenga fikk Sandefjord til å fremstå som et mye bedre lag enn det de er. Kun Haug fikk godkjent denne kvelden. Typisk Vålerenga å få meg til å angre på å dra på bortekamp, og typisk Vålerenga å lure oss til å tro at de er i form igjen. Dette var en av de verste kampene i 2021. De som trodde vi kunne få til noe i serien kunne glemme det nå. Nå var det kun cupen å tenke på. (Mer om den senere..)

Hjemme mot Molde var en kamp jeg egentlig forventet vi skulle slite, men gutta hadde tydeligvis innsett at det de presterte mot Sandefjord rett og slett ikke holder. Vålerenga gikk ut i høyt tempo og gutta skapte mye. Dette resulterte i at Bjørdal ble felt innenfor 16 og fikk straffe. En straffe som Bjørdal selv scorer på. Deretter snikinnfører dommerne VAR i Norge: Ivan løper etter en Moldespiller på vei ut av 16-metern. Det kan kanskje hende at ett hår på leggen til Ivan er nær skoa til Molde-spilleren, som selvfølgelig totalt mister kontroll og snubler i egne ben. En helt naturlig reaksjon med andre ord, på høyde med John Pelus krampe i begge beina.

Så følger noe av det svakeste og rareste en dommer har prestert på Intility på lenge. 

  • Det dømmes frispark utenfor, noe som i utgangspunktet er latterlig.
  • En Molde-spiller peker på storskjermen og reprisen som bevis på at det skulle vært straffe.
  • Dommeren tildeler korrekt gult kort for å peke på storskjermen.
  • Før frisparket blir tatt, har fjerdedommer sett situasjonen i reprise og snakket med linjemannen om hvor forseelsen skjedde.
  • Linjemann tilkaller dommeren, som etter en kjapp samtale, gjør om frisparket til straffe.
  • Selvsagt scorer Molde. Og hysjer på publikum…..

Heldigvis holder vi unna og kampen ender 1-1.

Det er ikke vanskelig å hate Molde, det var ikke vanskelig før denne kvelden heller. Men dette er altså dommerne vi skal ha VAR med. Dette er altså situasjoner som skal sees på og gjøres om til straffe? Vi har ikke gode nok dommere på banen, men etter kampene står de og forsvarer egen udugelighet og blir tatt i forsvar av Terje Hauge som mener norske dommere er 10 av 10.

Når medaljene i serien var utenfor rekkevidde, så var det cupen igjen å spille for. Og Cupfinalen 2021 skal spilles i mai 2022. Sommer, kaldt øl og cupfinale var innen rekkevidde, i noe som kunne blitt en meget hyggelig helg i Oslo. Med muligheter om å få Europacup samme høst som en bonus. Da er det naturlig å gå ut uten vilje og evne til å spille bra ball, Vålerenga. Det ble 0-3 fortjent hjemmetap for Odd føkkings Grenland og sesongen var spolert. Dette var den ENE kampen de MÅTTE vinne i høst. Og da møter de rett og slett ikke opp. Fryktelig, fryktelig, fryktelig skuffende.

Borte mot Bodø/Glimt kunne man se gutta følge en plan om å forsøke å nekte Glimt overganger. Christensen var også nær å gi oss ledelsen, men han traff dessverre tverrliggeren. Til slutt ble det for mye å stå imot, Glimt vinner 1-0 etter en ganske brukbar bortekamp.

September var også måneden målsettinga til damene røyk. Etter tapet på Lerkendal var topp 2 utenfor rekkevidde. Rosenborg fikk en tidlig straffe på en uheldig/klønete hands på hjørnet av 16 meteren. Ingen Rosenborgspillere var i nærheten, ballen spretter litt rart og hands. Vi kjemper oss inn i kampen igjen og utligner på et fint langskudd, men mot slutten av kampen presses vi tilbake og Rosenborg vinner 2-1. Deretter ble det oppskriftsmessig 3-1 seier borte over Kolbotn før vi tar imot franchiselaget fra togstasjonen hjemme. Etter flere gode sjanser tar vi ledelsen på en god kontring. Lillestrøm kjemper seg inn i kampen og utligner litt heldig, før de roter det hele bort i forsvar og gir oss 2-1 og seier.

OKTOBER

Oktober startet med hjemmekamp mot Godset – uten restriksjoner på antall tilskuere! Og Vålerenga inviterte til fest – Vi tok en tidligere ledelse ved Ørnen før Christensen la på til 2-0 rett før pause. Rett etter pause monterer Zuta ballen i krysset med ei frisparkperle – og Zutahjørnet ble født.

Bortekampen mot Rosenborg endte 2-2 i en kamp hvor vi spilte med én mann mer etter at Markus “lønnslippen” Henriksen prøvde å kveste Oldrup Jensen og fikk sitt andre gule og rødt – burde vel vært direkte rødt. Til tross for dette lot vi Rosenborg ta ledelsen før Odin tok frem et vakkert skudd og reddet inn uavgjort. Skal man være med i toppen, så må man vinne sånne kamper.

Foto: Eivind Hauger, Flickr

Haugesund hjemme vil bli husket for annet enn resultatet. Før denne kampen stemte Vålerenga ja til VAR i Eliteserien i direkte motsetning til hva supportere flest ønsker. Da stadionuret viste 19:13 valgte 90% av Østblokka å forlate tribunen i protest og etterlot seg et banner “VAR det verdt det?”. Så var det en klassisk frustrasjonskamp mot et lag som prøver å gjøre absolutt alt annet enn å spille fotball. Tidsdrøying, skadefaking, etterslengere og generelt piss var det Haugesund hadde å komme med – og et angrep som de scoret på i 1. omgang. Vålerenga sleit voldsomt med å spille dem ut slik vi gjorde mye høsten 2021, men til slutt er det Osame-magi som snur det. Først en nydelig scoring da han upresset får plassere ballen i motsatt kryss – deretter er det Osame som vipper ballen over feltet til Thomsen som sniker seg umarkert inn bak på blank gåll. Syv minutter magi på tampen som ga oss en 2-1 seier.

Så er det Sarpsborg borte, hvor vi igjen får se at Vålerenga 2021 ikke er noe topplag. Når vi tar ledelsen etter 69 på bortebane så skal vi stenge butikken. I stedet står døra på vidåpent gap, og Lindseth utligner etter å ha handset i feltet. Deretter putter Sarpsborg 2-1 SEKS minutter på overtid. Samma faen, sesongen var spolert uansett.

Damene derimot, hadde en fantastisk oktober. Først slo de Rosenborg i semifinalen i cupen i Vålerengas første seier over trøndera siden de skiftet klubbfarger og navn. Hele 4 – 0 og klare for finale! En uke senere tok Dejana ansvar på Kringsjå med et skudd som endret retning og sikret seier over Lyn 1-0. I Bergen lekte damene seg til en 8-0-seier over Arna-Bjørnar før måneden skulle avsluttes mot kommende seriemestere og The double-jagende Sandviken.

Eivind Hauger, Flickr

For oktober skulle avsluttes med en Vålerenga vs Bergen-dag. Først på dagen kjemper damene seg til bøtta med 2 overraskende skudd som gikk inn på en ellers god Sandviken-keeper. Inne på stadion bar tribunen preg av fritt frem for bruk av bluss og røykbomber. Litt shaky keeperspill til tross, damene vant en noe overraskende men fortjent 2-1-seier. Norgesmester!

Noen timer seinere var det klart for en typisk snublekamp. Vålerenga skulle møte et Brann som stort sett svikta over hele fjøla denne sesongen så hva hadde vel vært mer typisk enn at vi ga bort noen poeng i uhjelp her? Når Vålerenga har en ball inne med god margin, men linjemannen ikke evner å se at en ball er tydelig inne, så var det nesten å forvente at vi skulle ryke her. Heldigvis viste Ørnen glimt av gammel storhet og avgjorde med 1-0. Enda mer lidelse for Brann, som skulle få et nytt gjensyn med Intility senere..

NOVEMBER

Måneden startet med sesongens høydepunkt for mange: Borte mot LSK på Åråsen. Til tross for fyrverkeri på tribunen og enorm “går du på Åråsen så dør du” stemning i media så var det lite tenning på banen i kampen som endte 0-0. Vålerenga fulgte opp med en typisk 1-1-kamp hjemme mot Tromsø og 2-1-seier borte mot Odd. 

Rekrutta sikra plassen den siste dagen i oktober, men spilte seg ferdig i oktober. Laget endte til slutt på 11. plass som var siste trygge plass, men det var hele 8 poeng ned til nedrykksplassen. 

Damene var nok i jubelrus etter cupfinaleseieren for i hjemmekampen mot Stabæk var det lite som fungerte. 1-0-tapet gjorde at det ble umulig å ta bronsen så fjerdeplassen var et faktum. Sesongen ble avslutta med 3-1-seier borte over Klepp. Rett etter kampen ble det klart at hovedtrener Jack Majgaard Jensen og Vålerenga skiller lag. Det ble også klart at CJ Bott, Katie Stengel og Hannah Seabert forlater Vålerenga, mens Ingibjörg Sigurdardottir forlenget sin kontrakt. 

DESEMBER

Måneden starta med at Kjetil Haug måtte opereres og således var ute for resten av sesongen. Vålerenga hadde et lite håp om å avansere til fjerdeplassen som kan gi europacup. 2-0-seieren hjemme over Mjøndalen, men alt håp ble ute etter 2-1-tapet for Kristiansund i siste serierunde. Dermed endte Vålerenga på sin vante sjuendeplass. På tampen av året ble det klart at både Vegar Eggen Hedenstad og Brynjar Ingi Bjarnasson signerte for klubben, mens Nikolaj Thomsen og Fredrik Holmé forlot klubben. 

Damene hadde ingen kamper i desember, men litt spillernytt ble det. Janni Thomsen signerte en ny avtale med klubben, mens Guro Pettersen og Runa Lillegård kom inn som forsterkninger. Samtidig ble det klart at både Amanda Andradottir og Rikke Marie Madsen forlater klubben. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *