Sydenfeber på Sørlandet!

Det var høy partyføring da Vålerenga festa seg til tre poeng på det blide Sørlandet. Vår fjerde seier på rad og livet leker i Vålerenga om dagen.

Når var sist Vålerenga vant fire på rad? Eller hadde fire dødballmål? Eller scora fem på bortebane? Det er jaggu ikke rart det var høy stemning på en sydenkledd Vålerenga-tribune i Grimstad. 5-2 lar seg virkelig høre.

Oldrup som stopper

Fredrik Oldrup Jensen fikk tillit ved siden av kaptein Jonatan Tollås Nation i midtforsvaret på bekostning av stopperne Bjarnason og Brage Skaret. Til Discovery sa Dag-Eilev Fagermo at islendingen sliter litt mentalt etter en tøff eliteseriestart, mens Skaret ikke har tatt det siste steget opp etter at han fikk mange sjanser i fjor.

Fagermo fikk betalt av duoen Tollås/Oldrup nærmest umiddelbart. Etter et voldsomt Vålerenga-kjør, med flere digre sjanser, fikk vi corner etter ni minutter. Oldrup stussa ballen på bakre stolpe der Tollås pirka inn ballen. 1-0 og Vålerenga spilte virkelig god fotball. For den første halvdelen av omgangen var en utgave vi har sett i de siste kampene. Vi ligger riktig, står høyt og går for gjenvinning hver gang vi mister ballen.

Slo tilbake

Etter 27 minutter tenkte jeg for meg selv at jeg skulle skryte av den defensive organiseringa. Jerv hadde ballen, men vi tetta alle rom. Da klarte selvsagt vertene å spille seg gjennom. Magnus Sjøeng redda mesterlig, men returen fikk en fyr kriga inn – tross et spark i trynet av Vegar Eggen Hedenstad.

Der Vålerenga tidligere ville falt som et korthus, kjørte vi nå på med samme styrke. Bare sju minutter etter utligninga kriger Petter Strand til seg ballen, tupper den til Layouni som ga den videre retning Henrik Bjørdal som blei grisetakla. Jeg er usikker på om Bjørdal ga Layouni lov til å ta straffa, eller om svensken «stjal» den, men resultatet ble i hvert fall mål og 2-1. Bare minutter senere skulle Bjørdal få vise seg fra ellevemeteren da et Strand-skudd ble stoppa med hånda. Bjørdal var like sikker som Layouni og 3-1. Det resultatet sto seg også til pause.

Kontrollert

Den andre omgangen ble litt merkelig. Vålerenga sank litt i kvalitet og slapp Jerv mer med inn i kampen. Allikevel var Vålerenga klart best og skapte de største sjansene. Etter en knapp time fikk Vålerenga corner, Hedenstad la inn og en Jerv-spiller heada i eget nett i duell med Oldrup. 4-1 og game over?

Njaei.

70 minutter var spilt da Jerv kom på et av sine få angrep offensivt. Jerv skjøt, ballen traff hånda til Oldrup som så vidt var på utsida av 16-meteren, og frisparket satt rett i krysset bak en sjanseløs Sjøeng. Etter dette ble det en del bytter og ingen av lagene fant rytmen noe særlig. Allikevel, tre minutter på overtid, dansa innbytter Tobias Christensen seg gjennom Jerv-forsvaret, sendte ballen til Jacob Dicko Eng som satte inn Vålerengas femte mål for kvelden.

Vålerenga var til tider svært gode i dag, men ut av intet får Jerv to mål og det var kanskje mer nerve enn det det strengt tatt burde vært. Men bevares, bunnsolid kamp og fire på rad!

PS. Send en blomst til Brann som snubla i desember i fjor. Uten deres innsats hadde det ikke blitt noen sydentur i år!

Spillerbørs:

Magnus Sjøeng 6 – Redninga rett før Jervs utligning var klasse. Sjanseløs på frisparkmålet, og sto en solid kamp. Kan bli mer nøyaktig i utsparka sine.

Vegar Eggen Hedenstad 7 – Veldig god i dag. Full kontroll defensivt og en viktig bidragsyter offensivt. Assist på Jervs selvmål. Ut etter en time.

Jonatan Tollås Nation 7 – Kaptein med stor K.

Fredrik Oldrup Jensen 7 – Snuser på en BB her. Plasseringssterk og pasningssikker. Jeg er enig med Fagermo som mener Oldrups fremtid er som stopper. Assist på Vålerengas første.

Leonard Zuta 6 – God kontroll defensivt og bra offensiv.

Odin Thiago Holm 7 – Spielfürer. Overtok Oldrups dype rolle på midten, og løst den til glans. Er han Eliteseriens beste spiller? Snart. Veldig snart.

Henrik Bjørdal 7 – Skaffer straffe, scorer på straffe. God kamp av Bjørdal igjen.

Petter Strand 7 BB – En virkelig terrier i dag. Strålende defensivt, strålende offensivt. Gir alt i alle dueller og har virkelig funnet seg til rette med Fagermos gjenvinningsspill. Ble litt borte da han ble høyreback da Hedenstad gikk ut etter en time.

Amor Layouni 6 – At han har selvtillit er ikke vanskelig å se, men lykkes ikke helt i dag. Allikevel en god kamp.

Henrik Udahl 6 – OK kamp tross manglende uttelling foran mål. Er god i presspillet og skaper uro for Jerv-forsvaret.

Osame Sahraoui 6 – Ble ikke brukt like mye som tidligere, men gjør jobben sin bra.

Innbyttere:

Tobias Christensen 6 – Inn etter en time og får en assist. Kom inn på et vanskelig tidspunkt der kampen aldri fikk satt seg.

Seedy Jatta for kort tid – Inn et kvarter før slutt. Kom endelig inn i en kamp med mye bakrom, og løste jobben bra.

Magnus Bech Riisnæs for kort tid – Greit innhopp av unggutten.

Jacob Dicko Eng for kort tid – Kom inn etter 87 minutter og scora etter 93. Effektiv.

Det var virkelig gøy i Syden! Foto: Eivind Hauger
Kaptein Tollås! Foto: Eivind Hauger.