Hva er egentlig strategien, Vålerenga?

Når bøfla klikka i vinkel over at vi henta Bakke fra dem så var det mye morsomt raseri. Men en av de rettet kritikk mot oss som var spot on. Vålerenga har ingen identitet, derfor prøver vi å kopiere andre. Vi bare henter store trenere som har hatt suksess andre steder og tror at suksessen skal kunne gjenskapes her fordi klubben ikke har noe DNA sjøl.

Joda, vi har masse identitet utenfor banen, men på banen blir det bare “Prosjekt Fagermo” og “Prosjekt Martin” og “Prosjekt Deila”. Jeg likte aldri de prosjekt-merkelappene media slang på, men jeg skjønner nå at det er riktig. I Vålerenga går vi fra trenerprosjekt til trenerprosjekt som skippertak. Fordi det ikke er noe “Prosjekt Vålerenga”. Vi har ingen langsiktig strategi, og kan dermed ikke hente inn trenere som passer i strategien.

Det mangler ikke på verdier og målsettinger. Men hva sier det om klubben når de lanserer en strategi om å satse på unge spillere samtidig som vi skal sloss om medaljer? Alle må jo skjønne at det er ønsketenkning?

Også når “Prosjekt Fagermo” stagnerer med 4-3-3 på jernbaneskinner og svake resultater, så begynner Fagermo å klage over at vi har for mange unge spillere. Så blåser vi 40 millioner Trøim-kroner på erfarne spillere som overhodet ikke har levert på det nivået man tenkte, hvorpå den dyreste og mest profilerte klager allerede på treningsleir over at ting ikke har blitt som lovet og at det er for mange unggutter. Det samme sa Geir Bakke rett etter han tok over. For mange unggutter?

Så hva skjedde med strategien ?

Er det unggutta sin feil at det gikk dårlig? Unggutta gjør det de kan de. Det er litt opp og ned akkurat slik Fagermo sa det kom til å bli. Det er en del av utviklingen. Odin tok store steg og ble solgt til Celtic selv om han vel aldri kom helt til sin til rett i Fagermoballen. Seedy Jatta har tatt monstersteg denne sesongen. Magnus Riisnæs og Filip Thorvaldsen har slått igjennom, Dicko Eng slo igjennom, men har nå tatt et sidesteg. Hammer Kjelsen har vært bra i ca alle kamper han har spilt. Sjøeng har hatt noen tabber, men også gjort store redninger – slik unge keepere gjør. Unggutta gjør jo akkurat som forespeilet.

Det er de etablerte spillerne som ikke leverer. Da er det jævlig dårlig stil å stå i flere måneder og klage over at vi har for mange unge spillere. DET VAR STRATEGIEN. Stå for den da. Eller legg den om, men ikke stå i media og si at problemet er at vi har for mange unge spillere. Det er blodig urettferdig mot unggutta. Jeg lurer virkelig på hva de tenker når de leser det.

Hva er strategien nå ?

På pressekonferansen hørtes det ut som om Bakke skal bygge noe lignende det han gjorde i LSK. Javel? LSK har blitt en meget veldrevet klubb – med en klar identitet og kynisk spillestil – hvor man har vært nede i OBOS og vendt opp mens man har satt tæring etter næring uten innblanding fra en fyr i London som sitter og ringer spillere og trener og blander seg inn i lagguttak. Med en administrasjon hvor det faktisk ser ut som et hyggelig sted å gå på jobb.

Flere av de beste signeringene Vålerenga har gjort i mange år nå er de som ikke er finansiert fra London, men signert på eget budsjett som er resultat av god scouting og utvikling, som Ejuke, Sahraoui, Odin, Dønnum og Haug. Kunne nevnt mange flere også som har fått en bra karriere i Eliteserien. Og flere er i pipeline, det er bare å se på Vålerenga 2, som er Norges kanskje beste rekruttlag.

Så hjelper det heller ikke spillerlogistikken at klubben ikke vet fra ett overgangsvindu til et annet hvor mye penger de har å rutte med, fordi alle inntektene fra spillersalg går tilbake til AS’et. Og siden klubben ikke en gang har noe sportslig utvalg (!) som kommer med innspill på hvordan ting skal være så er det heller ingen der som kan sette noen sportslig identitet og langsiktig strategi for klubben.

Hvem er vi ?

Sånn har Vålerenga blitt drevet i evigheter. Det er stortrener etter stortrener som skal ha sitt eget prosjekt og satsning, fordi klubben ikke har noe sportslig DNA.

Vålerenga kommer aldri til å komme noen vei så lenge ikke klubben selv vet hvem vi er. Ajax lener seg på akademiet og en grunnleggende filosofi som gjennomsyrer alt, Real Madrid handler stjerner fordi de skal være størst og best, Bayern München er en kynisk kjempe som hele tiden sørger for å holde de andre nede med kløktige spillerkjøp og renkespill i media.

Vi er ingen av disse. Vi er en kaosklubb ala Hertha Berlin eller Palermo med gjennomtrekk i administrasjonen, dårlig arbeidsmiljø, og hvor sportslige planer og strategier går ut av vinduet ettersom press kommer fra investor, fans eller media.

Dersom man lurer mer på hvordan Vålerenga fungerer – eller snarere ikke fungerer – hør på siste podcast fra enten VPN eller Stang Ut. De hadde live-opptak fra Bohemen hvor du blant annet får høre om hvordan klubbens styre hadde Erik Hamren klar på Gardermoen når det kom en telefon fra London som sa at han hadde hyra Martin Andresen i stedet.

Så hvorfor skal ting bli annerledes denne gangen?

3 kommentars på “Hva er egentlig strategien, Vålerenga?

 • 31. juli 2023 i 17:04
  Permalink

  Vålerenga hadde vel et sportslig utvalg? Hvem sa nei til Hamren? Raymond Johansen blant andre.

  Svar
 • 31. juli 2023 i 20:50
  Permalink

  Jeg synes du beskriver vårt DNA ganske bra. Kaotisk, blakk, breial, utålmodig, store drømmer, dårlig planlegging, lojale supportere og alltid en krise som lurer. Sånn har det vært i de 40 årene jeg har fulgt med på klubben. Det er for meg klubbens DNA – på godt og vondt.
  Jeg hørte på podcasten When we were kings sin episode om Bodø/Glimt (anbefales!!!) og jeg tenkte etterpå: Det der kunne aldri skjedd i Vålerenga. Kjetil Knutsen hadde blitt spist opp, tygd i stykker og spyttet ut lenge før han hadde fått lagt av seg skarre-r’en.

  De som faktisk har endret sitt DNA disse årene er oss i Klanen. Vi har blitt større, mer profesjonelle, mer ryddige og ikke minst mer kravstore. Da er ekstra kjipt å se at klubben ikke klarer å holde følge..

  Svar
 • Tilbaketråd Vålerenga – KBK 0-2 (straffer): Tidenes teiteste nedrykk – Varen er levert – Aperopet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *