Vålerenga – KBK 0-2 (straffer): Tidenes teiteste nedrykk – Varen er levert

Topp seks-stall. Landslangsstopper. Sommerens overgangsvinner.

Som sagt flere ganger før. Vålerenga lurer deg til å tro at alt skal gå bra – så får du dolkestøtet. Etter å ha kjørt oss igjennom en helvetes høst som så ut til å kanskje ende bra, så sørger de for en siste twist.

Men denne sesongen har gjennomgående vært helt dust. Teit, rett og slett. Det startet allerede i januar med en kaptein som skaper en medieføljetong om lovnader som ikke er holdt og greier. Dette fortsetter utover i sesongen, mens han selv underpresterer på banen og fremstår – sett uteninfra – som en lite stilig leder som stort sett bare kjefter på medspillerne sine. Så kan det godt hende han har en annen fremtoning innad og at de aksepterer at dette er lederstilen, men jeg tviler.

Også har vi sagaen med Layouni og Fagermo, hvor ingen kommer særlig bra ut av det. Layouni ble antagelig sur og stakk til sverige med mobilen av fordi han ikke fikk en overgang han ønsket seg. Fagermo slenger med leppa, og det blir side opp og side ned med frittalende spiller og trener, og en medieavdeling som aldri kommer i forkant. Mens rettighetshaver fråtser – og gjør en dårlig jobb hvor de glemmer å stille Layouni helt innlysende spørsmål. Noe Jokke må påpeke i podcasten dems.

Vi spiller masse dårlige treningskamper, også skal vi spille mot Häcken i Göteborg. Fordi fansen hadde ønsket en utenlandstur. Bare tre dager før kampen skal spilles så finner Enga ut at de har 15 spillere på landslagssamling og 3-4 til som er skadet. 15 landslagsspillere i A-stallen? OK. Kampen blir avlyst, og klubben tilbyr seg å betale ut kompensasjon til de som har kjøpt buss og togbilletter.

Serien starter litt humpete, men vi vinner borte mot Rosenborg og hjemme mot HamKam bla. Også ryker vi på et grusomt 3-4 tap i derbyet. Det er åpenbart at ting ikke er som det skal være. Og det skulle bli verre.

Ny trener

Etter å ha tapt 0-1 for Godset hjemme i juni så får Fagermo sparken.

Da er det kanskje nærliggende å tro at Jan Frode Nornes leder laget ut sesongen. Han har gjort det før, er tilsynelatende godt likt blant spillerne og vil sørge for kontinuitet mtp formasjon osv. Etter å ha vunnet 5-0 over Stjørdals-Blink i cupen så går vi på nok et grusomt hjemmetap der Viking scorer vinnermålet syv minutter på overtid i en kamp der vi tidvis blir herset med av et svinete Viking-lag som drar på seg syv gule kort.

Etter en sterk 0-0 i Tromsø blir Geir Bakke presentert som ny Vålerenga-trener helt ut av det blå. I Vålerenga går vi ikke stille i dørene. Bakke skal bygge kultur og greier. Det er fint det, det er kanskje det vi har trengt etter spillerne åpenbart gikk lei av den forrige treneren. Men det utløser en ny mediestorm, og på Romerike får de total meltdown. Det var morsomt, men selvsagt også illevarslende mtp at vi garantert kom til å tape bortekampen der, noe vi selvsagt gjorde.

Men da har vi ny trener, som står for en helt annen type fotball enn tidligere. Dermed gjennomføres en formasjonsendring midt i sesongen, som leder til at vår beste ving, Ofkir, må benkes mye. Magnus Riisnæs, en juvel, klubbspiller, og sønn av faren sin, må plutselig spille på kant.

Etter tre strake tap, blant annet 2-3 hjemme for Sandefjord hvor mange tilreisende Lillestrøm-fans fikk glede seg over en ny overtidsseier, fire minutter på overtid denne gangen. Så klarer vi faktisk en rekke uavgjort utover i august, samt en fantastisk borteseier i Drammen.

Sommerens overgangsvinner

Sommerens overgangsvinner? Det er oss, det. Etter å ha solgt Seedy Jatta til Strum Graz og Odin Thiago Holm til Celtic for bra med penger får vi inn Andrej Ilic som viser seg å være en skikkelig goalgetter. Samtidig får vi inn en fet albansk midtstopper, som ligner på Gunther Steiner, som scorer i debuten. Og Elias Hagen, fenomenet fra Grorud som ble tuppa ut av Glimt fordi byens store sønn ikke likte seg i utlandet.

Det skulle vise seg at lokale Kiil Olsen funka bedre enn Bitri i forsvaret, mens Elias Hagen var usynlig i ca alle kamper etter borteseieren i Drammen. Mulig jeg er ufin med Hagen her, men noen ganger legger jeg rett og slett ikke merke til at han spiller. Så kanskje det har noe med rollen hans, hva vet jeg. Men Ilic leverer 11 mål på 14 kamper i serie og cup før playoff. Og han redder oss (midlertidig) med scoring mot Tromsø.

Den fæle høsten

Allikevel får vi bare et kort løft, hvis det kan kalles et løft. Utenfor banen bestemmer Mehran seg for å si opp, og fansen peker på daglig leder. Mens gutta ikke akkurat leverer varene på banen så fortsetter bråket rundt Espeseth, inntil han bestemmer seg for å si opp. Trøim henter inn Kjetil Siem som styreleder, denne gang i AS’et, og han tar umiddelbart over klubbens podcast hvor styreleder i AS’et forteller resten av Vålerenga-familien hvordan vi skal oppføre oss og hva som gjelder.

Samtidig taper vi fire strake for Brann, Lillestrøm, Rosenborg og Sarpsborg 08. Rosenborg kjører en oppfinnsom tifo med en reseptlapp hvor kuren er å spille mot Vålerenga på Valle. Og de har helt rett. Kun to hjemmeseire i serien i hele 2023. Da rykker du som regel ned.

Selv om Vamosmannen gir oss ny energi og entusiasme, og vi faktisk får veldig gode opplevelser på Hamar og og mot Tromsø, og Østblokkamiljøet vokser, pulserer, og florerer, så vil det seg ikke. Vi vinner 2-0 mot et dårlig, svinete og atalt KBK borte, men gir det selvsagt bort hjemme.

Dette er en gjenganger i Vålerenga. Vi er alt for snille, og lar drittlag og drittspillere herse med oss. Vi kan gå tilbake til han som prøvde å brekke beinet til Aaron Dønnum på Odd, som senere i kampen ble matchvinner. Han rassen på Kristiansund som kvestet Osame ifjor. Og han atale islendingen hos dem i år. Han skulle hatt fire gule kort i bortekampen alene, og får attpåtil slippe unna med en dårlig panenka i straffekonken hjemme. Fotballgudene burde straffet han for det, men han fikk dessverre en ny sjanse av kriminelle Svein Oddvar Moen, en av norges svakeste dommere. Jeg ante uråd da jeg så han var satt opp til returen, og fikk rett. At han presterer å gi gult kort til begge spillerne i situasjonen der Bjørdal blir meid inn i spillerbenken til KBK også regelrett flydd på av alle sammen sier det meste. Han er en feig, dårlig og svak dommer som er mest opptatt av pirk. Og KBK er det mest usportslige og ufyselige laget jeg vet om i Norge. Og da er det selvsagt dem vi fikk i kvaliken.

Så hva nå?

1: For det første: Borchgrevink blir ny kaptein. Jeg har full forståelse for at Strandberg ble skjermet fra pressen i serieinnspurten her. De kjørte på som faen fordi han også er landslagsspiller. Men når han ikke snakker med media etter nedrykket er et faktum og sesongen er over, mens mannen som brente siste straffe står og gjør det, så forteller det meg hvem som bør være kaptein neste sesong. Christian Borchgrevink. Få han signert fort som faen, og gjør han til kaptein.

2: Jeg er vanligvis ikke fan av etterpåklokskap, men ærlig talt. Kunne vi ikke bare ansatt Bakke etter sesongen da? Så hadde vi sluppet massiv støy oppi all den andre støyen, vi hadde hatt kontinuitet i formasjon og antagelig redda plassen med ok margin. Tror jeg. Det valgte man ikke å gjøre, og det var en enorm feilvurdering av de involverte. Bør vi ha inn mer fotballkompetanse i styret?

3: Hvorfor er Vålerenga dårligere jo flere folk som kommer? Hvorfor tar vi medalje når hele verden er stengt ned av en pandemi, men er dårlige når folk kommer tilbake? Dette har vært en gjenganger i flere tiår i VIF. Det er ikke noe nytt. Gå tilbake i historien og tell antall seire vi har når det er nær utsolgt – de finner du nesten ikke. Og nå rykker vi ned med 20% vekst i tilskuertallet og kanskje verdens verste hjemmeform. Dette må dere finne ut av. Hint: Mentalitet.

4: Nå må det ryddes. Vi må bli flinkere til å ta vare på våre egne, lokale spillere. All ære til Bjørdal og Strand, men Riisnæs må få plassen til en av dere. Sorry. Kiil Olsen må fortsette på stopperplass. Aleksander Hammer Kjelsen må få mye spilletid neste år. Jacob Dicko Eng må få all støtten han trenger for å komme tilbake. Jones El Abdellaoui, som rykket opp med KFUM, bør få mye spilletid. Jeg aner ikke hvordan alle disse gutta passer inn i systemet, men det vet sikkert han som ansatte treneren med det fuckings systemet.

5: Som jeg spurte i juli etter ansettelsen av Bakke: Hva er strategien, Vålerenga? Vel, i klubbens strategi som ligger her kan vi lese i målene at:

“Vi skal bygge et sterkt lag rundt en stamme av egenutviklede spillere fra Stor-Oslo. Gjennom et
profesjonelt treningsmiljø både for a-laget og landets beste akademi, skal vi tiltrekke oss gode
spillere og skape resultater som tar laget til medaljeplass hvert år.”

Det er mulig vi tar en gjennomgang av denne strategien og hvordan den er fulgt senere, men på side 9 vi kan lese at vi skal ha følgende spillestil:

Vålerenga skal spille underholdende fotball gjennom:

 • offensivt å styre kamper med høy ballbesittelse og tydelige prinsipper i eget angrepsspill.
 • defensivt å ha høy aggressivitet i presset både i høyt og lavt press.

Dette skal være Vålerengas sportslige DNA. Hvordan rimer dette med ansettelsen av Geir Bakke?

Vi skal også ha spillere som:

har høy kamp- og treningstilgjengelighet (> 90%).

Hvordan rimer dette med signeringen av blant annet Stefan Strandberg?

Varen er levert

Som Spettet sa en gang: Varen er levert. Denne gangen heter den ikke førstedivisjon og Mandalskameratene, den heter Obos-Ligaen og Egersund. Og det er helt 100% selvpåført.

Men vi slipper i allefall VAR. Og KBK.

14 kommentars på “Vålerenga – KBK 0-2 (straffer): Tidenes teiteste nedrykk – Varen er levert

 • 11. desember 2023 i 13:25
  Permalink

  Enormt bra skrevet, Skog. Som alltid.

  Svar
  • 12. desember 2023 i 20:49
   Permalink

   Jeg skjønner at dette kommer fra et Ape berg

   Svar
 • 11. desember 2023 i 14:22
  Permalink

  Mye bra i det du sier her, men jeg er ikke nødvendigvis helt enig i punk. 3:

  3: Hvorfor er Vålerenga dårligere jo flere folk som kommer?

  Du mener mentalitet. Men mentaliteten må ALLTID være på plass. Uansett divisjon eller antall supportere. Det jeg tror vi mangler er identitet. Som spiller i Vålerenga kan du selvsagt bo hvor du vil i byen (eller utenfor for den saks skyld) men det skaper ikke forståelse for følelser og identitet. Som ny spiller i Vålerenga får man ikke kjenne på de lokale følelsene for klubben. Man slipper å gå på butikken og måtte se skuffede supportere i øynene på daglig basis. Hjertet dunker fort hardere for lønningsposen enn for klubben.

  I utkant-Norge, der eliteseriefotballen nå skal spilles må spillerene se supporterne i øynene på daglig basis. Se skuffelsen etter et tap, kjenne på smerten til de som bruker timesvis med tid og masse penger på deg som spiller samtidig som de alltid forsvarer egne spillere og klubb. De som oppfostrer nye generasjonen til å bli en del av klubben. De som betaler lønna di og står der i allslags vær (både bokstavlig og metaforisk) DE folka MÅ du møte i hverdagen om du spiller i Fredrikstad eller Haugesund. Spiller du i VIF møter du de stort sett på avstand. Spilleren på banen og lønnsbetaleren på tribunen. 15 minutter smerte og ydmykhet for underpresterende spillere, så er det hjem til der ingen bryr seg og du slipper å stå ansikt til ansikt med egen fiasko.

  Identitet er en nøkkel etter min mening. Spillerne må forstå hva det FAKTISK betyr når østblokka synger «Du speller for flere enn bare deg sjæl»

  Og så må ledelsen skjønne det samme.

  Når vi kan skape identitet kan vi skape resultater. Sammen er vi sterke, men ingen vil stå skulder til skulder med en som går i krigen bare for pengene. Ingen vil ha en som bare gir nok til å få lønna på konto og deretter bare passer på seg selv, til å ha ryggen din.

  IDENTITET!

  Sammen kan vi bli sterke, men da må forstå hva sammen faktisk betyr!

  Svar
 • 12. desember 2023 i 11:35
  Permalink

  Mener å huske at vi ansatte mental trener før sesongen. Vålerenga er neppe et jobbforhold vedkommende bør putte på cv-en.

  Svar
  • 12. desember 2023 i 17:00
   Permalink

   Her må jeg gi deg litt applaus! Du har et veldig godt poeng. Supporterne er den 12 mann. Og tar man ikke vare på dem, og blør for drakta og viser dem at dere er verdt å bruke penger og energi på, at dere vil gjøre dem stolte, at spillerne ikke er bedre enn den vanlige mann i gata, at de ikke betyr mer enn et annet menneske. I KBK har Skiri innført hilseplikt og alle skal hilse når man møter på enten supportere eller andre mennesker som hilser på dem. Spillerne på KBK melder med supporterne også utenom banen. Prater sammen når vi møtes og er med på både jubileumsfester, Kick Off fester og opprykksfesten SAMMEN med supporterne sine. Da er alle likemenn og skåler og feirer sammen. Vi supporterne er som venner for dem og de venner for oss. Greit at Kristiansund er en liten by. Men innsatsen som klubben gjør for å forene supporterne med spillerne er enestående. Og det kan ingen ta fra oss! #samholdpåekte betyr faktisk det i Kristiansund. Det er ikke bare en ubetydelig #. Det er ekte. Sier ikke at Klanen og VIF ikke har et ekte samhold, for det finnes sikkert der også. Men å møte supporterne og knytte bånd med de er viktig. For uten de, har jo ikke laget en 12.mann lenger. Jeg føler oppriktig med Vålerenga og at de rykket ned, husker altfor godt følelsene som vi satt med ifjor når vi rykket ned. Det gjør vondt. Men nytt år kommer, nye muligheter, så om VIF bruker tiden fremover mot sesongstarten i OBOS til å forbedre de tingene som de gjør dårlig, så rykker de nok opp igjen. Men spillerne må også da gjøre jobben sin, ikke utifra lønnslippen, men utifra sin lidenskap for å spille fotball. Helt uenig i at KBK er det mest usportslige laget i ligaen og at de er ufyselige. Kan være din mening det, men bak enhver klubb står det mange frivillige og et støtteapparat som beviser det stikk motsatte av det du nå lirer ut av deg. Mulig det er sinne og frustrasjon som er bakgrunnen for ordene dine, og har da forståelse for at ting føles for jævlig, men å kalle KBK for usportslige, er å dra den litt langt. Kunne nevnt mange episoder med VIF spillere som også har spilt usportslig oppigjennom årene, men jeg lar det være, for det betyr ingenting. Jeg kjenner klubben og alle folkene som står på døgnet rundt FRIVILLIG (ikke lønnet), for qt disse gutta skal kunne konsentrere seg om det de får betalt for. Nemlig å spille bra fotball og videreutvikle sine talenter som et lag, og å gi noe tilbake til supporterne sine, som bruker på tusenvis av kroner hvert år for å støtte dem. KBK spiller FOR supporterne sine. Ikke for at de skal bli populære og være bedre enn dem. I Kristiansund så spiller vi ALLE på/ for KBK, og jeg selv spiller også på KBK Gatelaget, og møtte gatelaget til VIF i sommer på nasjonal turnering I Bergen. Hyggelige spillere som viste respekt for hverandre og for motspillere. Dere tenker sikkert at gatelagsfotball ikke betyr en dritt fordi vi ikke spiller “på ekte”, og spiller 7’er fotball som ikke varer lenge engang. Men der tar dere feil. Og hadde ikke Norge hatt Gatelag over hele landet, så hadde det vært veldig høye statistiske tall på både rus og overdoser, selvmord, kriminalitet osv. I Kristiansund blir Gatelaget inkludert i klubben på lik linje med A-lagsspillerne både på dame og herre siden. Alle deler tankene sine og slår av en prat med hverandre når de møtes utenfor stadion etter endt trening. Ingen forskjell på Kongen og hattemakeren. Her stiller vi alle likt. For selv om vi er fotballspillere på forskjellige nivå, så er vi alle bare mennesker til syvende og sist. Og det er menneskelig og feile. Men istedet for å ha fokus på at man feilet, har vi fokus på hvordan vi skal få det riktig neste gang, og å trene på det. Og det har tydeligvis fungert. For vi spiller jo i Eliteserien neste år. Så all den harde jobben som både klubben, spillerne, trenerne og supporterne har lagt ned lønte seg jo. Å skylde på dommeren og å snakke ned om motstanderlaget kun fordi man nå har tapt og er jævlig skuffet, mener jeg er bortkasta tid og energi. Snu om fokuset og se fremover istedet for å ha fokus på problemene. Få de opplyst, vurder de som klubb, og også sammen med supporterne, finn løsningene på de ved å teste ut metoder til man finner den man ser fungerer, så holder man seg til den, og kanskje også videreutvikler den til å bli enda bedre. Ville bare skrive litt faktaopplysninger som går imot at KBK som klubb og lag er usportslige og ufyselige. Her står alle samlet både i og utenfor klubben for laget vårt. Både herre-, dame og gatelaget har et stort og godt støtteapparat rundt seg i supporterne og alle som jobber frivillig for breddefotballen her i Kristiansund for å dyrke frem flere gode fotball talenter som kan i fremtiden bli den neste Haaland eller gå i Solskjær fotspor. Forstår som sagt skuffelsen av å rykke ned. Men det er ikke KBK sin feil at VIF havnet på kvalikkplass etter en heller laber sesong i Eliteserien. Ei heller deres feil at VIF ikke greide å ta alle straffene, noe da KBK gjorde. Håper dere får en bra sesong i OBOS neste år, ikke for å være verken frekk eller nedlatende altså, for som sagt husker jeg følelsen vi hadde når det var vi som rykka ned i fjor. Men d hjelper ikke å skylde på motstanderen i kvalikken når det har gått trått hele sesongen. Ta ut skylda og sinnet der det heller hører hjemme, så lar vi det bare gå. Ønsker en God jul og Godt nytt år til dere alle og masse lykke til neste sesong. Hilsen KBK Gatelag-spiller, og KBK supporter i Uglan.

   Svar
   • 13. desember 2023 i 12:17
    Permalink

    Takk for hilsen Maria og lykke til videre med gatelaget!

    Svar
 • 12. desember 2023 i 15:31
  Permalink

  Her var det jammen mye “flott”KBK – hat , skal ikke kommentere noe på det…..blir bare for dumt…
  Du skriver at jo mer publikum/supportere som kommer på kampene, jo dårligere spiller VIF….er det kanskje på tide å se seg i speilet ?
  Er det kanskje ikke bare spillerne og trener det er noe det mangler hos, men Klubbkultur og supportere som jobber mot sin egen klubb ved å spy ut dritt i sosiale medier/på kamp – både mot egen klubb og andre klubber ?

  Svar
  • 12. desember 2023 i 20:04
   Permalink

   Stefan og resten av gjengen.
   Detta klarer vi neste år.
   Vi står sammen uansett,
   Heia ENGA❤️💙

   Svar
 • 13. desember 2023 i 09:28
  Permalink

  Underholdende! Så dommer burde gått imot regelverket og ikke dømt omstraffe til KBK? Da keeperen stod foran streken.

  Svar
  • 19. desember 2023 i 19:36
   Permalink

   Storevik leste straffen helt korrekt: Dessverre ble han i overkant ivrig. Den som bør puste lettet ut og be til sin herre er den som skjøt straffen: Panenka? Når du knapt slår en pasning korrekt og kroppspråk som en stokk. Da Joe Hart fant ut at han skulle skrulle mot Pirlo på streken, så har Pirlo såpass tekniske ferdigheter at selv kroppspråket gir inntrykk av noe, som gjør at han kunne slå sine blinde pasninger. Han ga all kroppspråk i verden at han ville slå pasning ut venstre, så slo han den ut høyre

   Men så kom spilleren ut av transen at han var vesentlig bedre enn han var, og satte straffen borte i hjørnet

   Hvis det fantes en regel som går på å sette fotball i dårlig rykte, så burde straffeskytter fått gult kort for “panenka

   Svar
 • 13. desember 2023 i 11:27
  Permalink

  Ja, dette var et ekte aperop. Rett ned på tastaturet uten å ta turen innom hjernen først.
  Og det røper vel kanskje årsaken til at Vålerenga sliter. En totalt usportslig karakterisering av både motstandere, dommer og egne spillere. Slik tror skribenten at man skaper et godt miljø for eget spill.

  Det eneste som medfører riktighet i artikkelen, er navnet Aperopet. Så jeg vil ikke ønske Vålerenga lykke til i OBOS med sine holdninger. Tvert i mot. Slike holndinger hører ikke hjemme i idretten eller utenfor, for den saks skyld. Inntil VIF-Klanen innser dette, ønsker jeg VIF ytterligere nedrykk til de i praksis er borte fra medias interesse.

  Svar
  • 13. desember 2023 i 12:19
   Permalink

   Du har helt rett i en ting: Hvis Vålerengas sportslige prestasjoner er et resultat av hva vi lirer av oss på Aperopet så er det ikke rart det går dårlig. Men det tviler jeg sterkt på. Dette er en blogg av og for Vålerenga-supportere. Ikke deg.

   Ellers må jeg nok skuffe deg og meddele at et Vålerenga i 4. divisjon i Norge ville hatt større medieinteresse enn Kristiansund i Champions League.

   Svar
   • 13. desember 2023 i 19:17
    Permalink

    Nå er det verken dommeren, motstanderen, var eller ytre makter som gjør at VIF rykker ned.

    Når det er spilt 30 seriekamper og 2 kvalikkamper er det bare 1 ting å skylde på og det er VIF.
    Her er det en klubb som promoterte Rolex for 2 år siden.
    Har en sports plan om å spille underholdene fotball
    slik kan en fortsette….

    Fotball består uansett av hardt arbeid i bunn, ingen lag i Norge er for gode til at hardt arbeid ikke må ligge til grunn. Blander en det med litt ydmykhet, selv innsikt, selvtillit, struktur og litt talent og en er midt på tabellen. Pluss på med litt flyt og det er medalje kamp.

    VIF har sviktet på de viktigste grunnprinsippene, derfor får de seg et trenings år i OBOS.
    – Om de ikke finner frem ydmykheten kan OBOS sesongen bli lang.

    Og til alle de som sier TL trenger VIF, svaret er NEI.
    VIF trenger TL spill ellers blir de fort et nytt LYN.
    Tryn låner ikke ut penger om han ikke føler noe er moro i lengden.

    Svar
 • 19. desember 2023 i 15:33
  Permalink

  Det som har vært ekkoet gjennom sesongen er at de var fullstendig kastrert på siste 3-del (dog endret seg noe med Ilic), Men var fullstendig horehus i de bakre rekker. Kommunikasjonen var helt elendig.

  I mange kamper er det en ting som avgjør resultatet: MENTALITET. At et lags spillere var på nett, og gud bedre de dekket opp for hverandre. Sjekk ballpossesion til Leicester når de vant ligaen. De var til tider ekstremt underrepresentert. Der Leicester hadde stoppere som var så samspilt, så hadde Enga en landslagspiller som var en pokkers dandy. Skulle tro at spillerens mange år i utlandet ville tillegnet lederegenskaper. Glem det

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *