Kjetil Siem blir Trøims mann i ASet

Foto: fotball.no

Det er aldri kjedelig i Vålerenga..

Kjetil Siem er litt av en type, som har levd litt av et liv. Fra en utdannelse som dramapedagog med spesialisering i dukketeater (!) startet han Icons, selskapet som hadde nettsider for fotballproffer, ble sportsjournalist i TV2 og Aftenposten, og gikk til Vålerenga i 2001 med den sjuke perioden hvor vi spilte for livet i Vallhall i 2003 og vant serien i 2005. Siem leverte på mange måter som direktør i VIF, men det sies også at vi sto igjen med noen skjeletter i skapet i etterkant, uten at jeg vet hva det eventuelt skulle være.

Deretter gikk ferden til Norsk Toppfotball, før han på en eller annen måte ligadirektør i Sør-Afrika i oppkjøringen til VM. Deretter ble han generalsekretær i NFF, før han ble direktør i rottereiret FIFA og Gianni Infantinos høyre hånd.

For meg er han en slags Dr Jekyll og Mr Hyde-figur i fotballformat som har hengt med både Kjetil Rekdal, Nelson Mandela, Sepp Blatter og Gianni Infantino. Han har vært med på å gi oss et seriemesterskap, men også Handshake for Peace. Nå skal han være Trøims mann i Vålerenga Fotball AS.

Hva betyr dette for oss ?

Først ble jeg ganske håpefull. Fordi ingen hyrer Norges mest skarpskodde fotballadministrator for at han skal sitte med bena på bordet. Det gjør meg håpefull fordi det betyr at Erik Espeseth (Som er ansatt i AS og lånt/leid ut til klubben som daglig leder begge steder) får en ny sjef han må imponere. Og forhåpentligvis at det skal ryddes opp i administrasjonen. Alle administrativt ansatte i Vålerenga er ansatt i AS’et. Kanskje arbeidsmiljø og alt det andre blir tatt tak i.

Siem er også en type det går an å prate med, så det er lov å håpe at han vil lytte litt til supporterne som har opplevd dialog med klubben vanskelig de siste årene.

Men..

Det som skremmer meg er at Trøims og klubbens interesser ikke alltid er sammenfallende.

For det første er jeg redd for at Trøim via Kjetil Siem nå vil ta en mer aktiv rolle i sport. Selv om Siem forhåpentligvis har mer sportslig kompetanse enn Trøim selv, så er det neppe bra hvis Siem begynner å ringe sportssjef og trener direkte heller. Sport er ansatte i klubben, og skal svare til klubbens styre.

For det andre blir jeg enda mer bekymret med tanke på at avtalen mellom AS og klubb skal reforhandles i 2028, nå som Trøim har Norges skarpeste fotballadministrator på laget. Dersom Trøim planla en Trøxit i 2028, ville han ansatt Kjetil Siem for å sørge for at skillsmissen går ryddig for seg allerede fra 2023 og utover? Eller planlegger han en tidligere Trøxit? Trøim kan som kjent si opp avtalen hvert eneste år, mens den er uoppsigelig fra klubben sin side.

Eller er det et tegn på økende engasjement fra London og mer hands-on overkjøring av klubbstyret fremover?

Med Siem på topp i AS-styret så blir det viktigere enn noensinne at årsmøtet i Vålerenga Fotball Elite klarer å stable et slagkraftig styre på bena. De må ha god kompetanse på både sport og økonomi slik at klubben er bærekraftig og kan stå på egne ben når avtalen skal reforhandles i 2028. Dersom Siem nå begynner å trumfe igjennom en satsning som gjør at det er Trøim eller konk i 2028 så er vi fucked.

Det er vanskelig å se hvordan avtalen kan bli enda skjevere for klubben sin del, men det kan den helt sikkert.

Husk at Siem denne gangen jobber før Trøim

Det betyr at så lenge Trøims og klubbens interesser sammenfaller så kan det være veldig bra. Men der hvor interessene er motstridende, så blir det tøffe tak.

Her har jeg forsøkt å lage et organisasjonskart for Vålerenga-systemet, med forbehold om feil:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *