VAR dreper øyeblikket – VAR skal vekk fra Norsk fotball

Foto: Eivind Hauger/Flickr

Med Fotball-EM i full sving er det igjen VAR-debatt. Mellom skrålende TV2-kommentatorer og sovende NRK-kommentatorer raser “debatten” om hvorvidt det er greit å vinke offside på en fingernegl, om en annulering 12 trekk før målet egentlig er etter fotballens hensikt, og hvorvidt dommeren burde klart seg uten VAR i det heletatt. Dette er en fin måte for TV-selskapene å fylle skjermtid.

For meg er alt dette uvesentlig støy, jeg bryr meg ikke om hvor bra det fungerer. For meg er fotball følelser. Selv om TV-selskapene elsker å spille på følelser i promoer med brølende spillere og jublende fans, så er det ikke følelsene dine de er interessert i. De vil ha øynene dine, så de kan vise deg reklame. NRK også, selv om du finansierer de over skatteseddelen.

Men alle som har sett på en VAR-kamp de er følelsmessig investert i forstår det egentlige problemet: Når det blir mål, så kan du ikke slippe jubelen løs. Fordi nå skal teknikerne og regelrytterne til verks med lupe for å se om de kan “ta” laget ditt på noe. I mellomtiden står du der og blir mer og mer irritert. Til slutt blir kanskje målet godkjent, men da er det for sent. Øyeblikket har passert.

Ser du fotball på TV og kampen er kjedelig kan du bare skru på noe annet. For oss som faktisk går på kamper så er vi ikke garantert mål. Men hvis det kommer så er gleden enorm. JAAA, MÅL! Folk bruker mange tusen kroner og reiser i time etter time for å oppleve det øyeblikket. Vår lidelse er TV-titternes underholdning og TV-selskapenes inntektskilde. VAR dreper det øyeblikket.

I Norge er det enda verre. Ikke bare fungerer det dårlig, men VAR ble innført på sviktende grunnlag uten demokratisk forankring i idretten. I Debatten på NRK klarte ikke en gang representantene fra Norsk Toppfotball og Norges Fotballforbund å redegjøre for nøyaktig når og i hvilken instans beslutningen om å innføre VAR i Norge ble tatt. Det bare skjedde, liksom. Whoops!

Ting som blir innført uten forankring og på feil grunnlag i ukjente instanser skal naturligvis fjernes. Det er opptil medlemmene i klubbene om vi vil ha VAR eller ikke. For norsk fotball er ikke EM, VM eller Premier League. Det er lokalt forankret, kortreist, medlemsstyrt, ekte vare som nytes best på stadion. Og da er VAR ødeleggende. De eneste klubbene i Norge som er for VAR er de som ikke har kultur for at folk møter på årsmøtet. Det er i endring, og kanskje allerede om ett år vil et flertall av klubbene i norsk toppfotball være mot VAR. Svenskene skjønte dette fra starten av. Klubbene satte seg på bakbeina, og pekte på Norge som et skrekk-eksempel. VAR-ballen ble lagt død i Sverige, hvor lokalfotballen har fulle tribuner hver uke.

Personlig er jeg ikke imot teknologi. Gi meg gjerne mållinjeteknologi, og kanskje også automatisk offsideteknologi – så lenge det fungerer øyeblikkelig og bra. Og dommerne kan gjerne ta noen minutter foran en skjerm under kampen for å oppdage at taklingen de trodde var helt grei egentlig er et overfall som setter karriere i fare. Så kan vi legge ned det rådyre VAR-senteret de av en eller annen grunn valgte å etablere på en av Oslos dyreste adresser rett ved siden av slottet.

VAR er IKKE kommet for å bli. Ikke i Norge.

2 kommentars på “VAR dreper øyeblikket – VAR skal vekk fra Norsk fotball

 • 22. juni 2024 i 21:14
  Permalink

  VAR skal ikke bort. Regler er til for å gjøre sporten rettferdig. VAR et ett verktøy for å avsløre juksemakere.

  Svar
 • 23. juni 2024 i 00:57
  Permalink

  Man kan aldri lenger feire et mål i full eufori, plutselig kommer helvette og ødelegger nettopp det som gjør fotball så fantastisk. VAR ut.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *